ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ Μοναδικό γεγονός η Τελετή του Νιπτήρα στην Πάτμο

1
2350

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ολοκληρώθηκε η τελετή του Ιερού Νιπτήρα . Μια γεύση με φωτογραφίες από το μοναδικό αυτό θρησκευτικό δρώμενο και λίγα λόγια την Μεγάλη εβδομάδα στην Πάτμο.
Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις του Πάσχα που είναι αφιερωμένες στα Πάθη και στην Ανάσταση του Χριστού, αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν έντονα τις μέρες αυτές. Τους δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μοναδικό θέαμα της αναπαράστασης του Μυστικού Δείπνου τη Μεγάλη Πέμπτη, τον Νιπτήρα, στην πλατεία της Λόζας . Ο Νιπτήρας αποτελεί την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου του Ιησού Χριστού με τους μαθητές του και της προσευχής του στον κήπο της Γεθσημανής. Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός, που τελείτο ανά τους αιώνες στα Ιεροσόλυμα, στην Πάτμο, στη Ρώμη και στο Βυζάντιο. Η Ακολουθία του Ι. Νιπτήρα αποτελείται από τρία μέρη:
Στο πρώτο μέρος εξελίσσεται η συνομιλία με τις παρακαταθήκες του Χριστού μας προς τους μαθητές, τονίζοντας τους τη διακονία και όχι την εξουσία Στο δεύτερο μέρος η ταπείνωση, όπου o Χριστός πλένει τα πόδια των μαθητών. Το τρίτο μέρος της Ακολουθίας είναι η αγωνία και η προσευχή στη Γεθσημανή.

Προσευχή στον Ελκόμενο Χριστό του Ελ Γκρέκο.
«Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα «ανήκει στην κατηγορία των αυθεντικών βυζαντινών αναπαραστάσεων των Παθών που γνώρισαν και στη Δύση διάδοση, εκεί με τη χαρακτηριστική ονομασία των «μυστηρίων», τελείται αδιαλείπτως από τον 11ο αιώνα, με την ίδρυση της Μονής, αρχικά στο καθολικό ή στην αυλή της.
Τον 16ο αιώνα μεταφέρθηκε στον εκτός της Μονής χώρο και γίνεται ως τις μέρες μας σε μια απ’ τις πλατείες της Χώρας, πότε Δυτικά, σ΄αυτήν που φέρει το όνομα του Φιλικού Εμμανουήλ Ξάνθου, ή αν ο καιρός δεν το επιτρέπει, Ανατολικά, στην πλατεία της Αγιά- Λε (σ)βιάς ή Πατριάρχου Θεοφίλου Παγκώστα.
Πηγή: www.patmos web.gr

Φωτογραφία του χρήστη Πατμιακά Χρονικά.
Φωτογραφία του χρήστη Πατμιακά Χρονικά.
Φωτογραφία του χρήστη Πατμιακά Χρονικά.
Φωτογραφία του χρήστη Πατμιακά Χρονικά.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ