Μεγάλος αριθμός προσκυνητών στην εορτή της Αγίας Τριάδος στην πόλη της Κω

0
10397

Μεγάλος αριθμός προσκυνητών τίμησε και φέτος την εορτή της Αγίας Τριάδος, στο φερώνυμο γραφικό Εξωκλήσι της Αγίας Τριάδος, στο δρόμο του Αγίου Νεκταρίου στην Κω.

Ο πανηγυρικός Εσπερινός εψάλη χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο λόγο.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Γενικός Αρχιερατικός Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης και ο π. Κωνσταντίνος Καματερός.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη – καθηγητή και Πρόεδρο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κω Γιώργο Σακέλλη, Κωνσταντίνος Χατζηάμαλλος, Γιάννης Πεταλάς, Νίκος Παπαθωμάς, Γιώργος Σανιδάς και ο μικρός Δαυίδ Περουλής.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας, αλλά και στην δυνατότητα που μας δίνει η επίκληση του Αγίου Πνεύματος, του τρίτου προσώπου της Αγίας Τριάδας με την προσευχή «Βασιλεύ Ουράνιε Παράκλητε…» να νικάμε τους φόβους και τις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας.

Πολλά ονόματα έχουν δοθεί στο Άγιο Πνεύμα. Ένα από αυτά, που δείχνει και το έργο που επιτελεί στην Εκκλησία, αλλά και στην ζωή των ανθρώπων, είναι και το όνομα «Παράκλητος». Με αυτήν την λέξη ο Ίδιος ο Χριστός χαρακτήρισε το Άγιον Πνεύμα, όταν έλεγε προς του Μαθητές Του λίγο προ του Πάθους: «εγώ ερωτήσω τον Πατέρα και άλλον Παράκλητον δώσει υμίν, ίνα μένη μεθ’ υμών εις τον αιώνα, το Πνεύμα της αληθείας» (Ιω. 14, 16-17). Και λίγο πιο κάτω το Άγιον Πνεύμα χαρακτηρίζεται από τον Χριστό, Παράκλητος, που θα διδάξει τους Μαθητές και θα τους υπενθυμίσει όλα όσα τους είπε ο Ίδιος κατά την διάρκεια της ζωής Του. «Ο δε παράκλητος, το Πνεύμα το Άγιον ο πέμψει ο πατήρ εν τω ονόματί μου, εκείνος υμάς διδάξει πάντα και υπομνήσει υμάς πάντα α είπον υμίν» (Ιω. 14, 25). Έχοντας την βεβαιότητα ότι το Άγιον Πνεύμα είναι Παράκλητος, προσευχόμαστε σε Αυτό: «Βασιλεύ Ουράνιε, Παράκλητε, το πνεύμα της αληθείας».

Ο όρος παράκλητος ερμηνεύεται παρηγορητής. Έτσι, το Άγιο Πνεύμα παρηγορεί τον άνθρωπο που αγωνίζεται εναντίον της αμαρτίας, προσπαθώντας να τηρήσει τις εντολές του Χριστού στην ζωή του. Ο αγώνας αυτός είναι σκληρός, γιατί η μάχη είναι εναντίον των πονηρών πνευμάτων. Γι’ αυτό, το Άγιο Πνεύμα είναι παράκλητος, παρηγορητής.

Το Άγιο Πνεύμα χαρακτηρίζεται από τον Χριστό Παράκλητος, αλλά ταυτόχρονα λέγεται ότι είναι ο «άλλος Παράκλητος». Είναι ο άλλος Παράκλητος, γιατί και ο Χριστός είναι Παράκλητος που παρηγορεί τους ανθρώπους. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, στην καθολική του επιστολή συνιστά στους Χριστιανούς να μην αμαρτάνουν. Στη συνέχεια όμως λέγει ότι και αν αμαρτήσουν δεν πρέπει να απογοητευθούν, γιατί «παράκλητον έχομεν προς τον πατέρα, Ιησούν Χριστόν δίκαιον» (Α’ Ιω. 2,1-2). Έτσι, ο Χριστός και το Άγιον Πνεύμα είναι οι δύο Παράκλητοι στον κόσμο. Βέβαια, και ο Θεός Πατήρ είναι ο παρακαλών τους ανθρώπους, αφού η παράκληση, η παρηγορία, είναι κοινή ενέργεια του Τριαδικού Θεού.

Η φράση «άλλος Παράκλητος» δηλώνει ότι ο Χριστός και το Άγιο Πνεύμα είναι διαφορετικές υποστάσεις, αλλά έχουν κοινή φύση, ουσία και ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε την ισοτιμία του Χριστού και του Αγίου Πνεύματος.

Το πρωί εψάλη ο Όρθρος και τελέστηκε η Θεία λειτουργία της εορτής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ