Τούρκος θεολόγος: Η Μονή της Χώρας δεν χρειάζεται ως τζαμί

0
3287

Η απόφαση έχει πολιτικό χαρακτήρα – Υπάρχουν αρκετά τζαμιά για την προσευχή των μουσουλμάνων, που βρίσκονται πολύ κοντά στη Μονή της Χώρας και την Αγία Σοφία λέει στη Deutsche Welle o ισλαμιστής θεολόγος Ιχσάν Ελιατσίκ

Εκτενές δημοσίευμα για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Μονή της Χώρας σε τζαμί φιλοξενεί η Deutsche Welle παραθέτοντας μάλιστα και τις απόψεις ειδικών που χαρακτηρίζουν περιττή την αλλαγή χρήσης. Σημειώνουν μάλιστα ότι η ενέργεια αυτή ουσιαστικά αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την έλλειψη ανεκτικότητας απέναντι στους Χριστιανούς της πόλης αλλά και τη σταδιακή απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αποστάσεις από την ενέργεια Ερντογάν παίρνει και ο ο ισλαμιστής θεολόγος Ιχσάν Ελιατσίκ ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση αυτή είναι καθαρά πολιτική αφού κανείς δεν χρειάζεται αυτά τα κτίρια ως τζαμιά.

Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα της DW που παραθέτει και την ιστορία της Μονής της Χώρας από τον 11ο αιώνα μέχρι σήμερα, επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

Είναι σαφές πως η ελληνική πλευρά έχει ενοχληθεί από αυτή τη μετατροπή. Eπίσης πολλοί Τούρκοι ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια κίνηση για την ειρήνη μεταξύ των θρησκειών. Ο Νικόλαος Ουζούνογλου, Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών κάνει λόγο για τη «Συμμαχία των Πολιτισμών», η οποία ιδρύθηκε το 2006 με πρωτοβουλία της Τουρκίας και της Ισπανίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ. «Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την πρωτοβουλία, οι ευαισθησίες μεταξύ των θρησκειών πρέπει να είναι στο υψηλότερο επίπεδο προκειμένου να βελτιωθεί ο διάλογος και η ανεκτικότητα», τονίζει. Η αρχιτέκτονας και αναστηλώτρια Ζεϊνέπ Αχουμπέι πιστεύει παράλληλα πως η απόφαση είναι μια απόδειξη της απομάκρυνσης της κυβέρνησης από την κοσμική θεώρηση του κράτους του Κεμάλ Ατατούρκ.

Τέλος, ο ισλαμιστής θεολόγος Ιχσάν Ελιατσίκ θεωρεί την απόφαση περιττή και από μια πολύ πρακτική άποψη. Υπάρχουν αρκετά τζαμιά για την προσευχή των μουσουλμάνων, που βρίσκονται πολύ κοντά στη Μονή της Χώρας και την Αγία Σοφία. «Κανείς δεν χρειάζεται αυτά τα κτίρια ως τζαμιά», λέει και επισημαίνει πως πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις. «Τα έργα τέχνης στη Μονή της Χώρας αφηγούνται την ιστορία του Χριστιανισμού. Είναι ιστορικά κτίρια που ανήκουν στην ανθρωπότητα. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουν μουσεία», υπογραμμίζει.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ