Ο εσπερινός της εορτής του Αγίου Νικολάου των Πτωχών επί της οδού Αρτεμισίας στην πόλη της Κω

0
6546

Ο Εσπερινός της εορτής  του Αγίου Νικολάου των Πτωχών στην πόλη της Κω, εψάλη απόψε στο φερώνυμο ιερό παρεκκλήσιο, επί της οδού Αρτεμισίας, απέναντι από το παλαιό στάδιο «Ανταγόρας».

Τον εσπερινό τέλεσε ο εφημέριος του ΙΝ Αγίου Νικολάου π. Κωνσταντίνος Καματερός πλαισιωμένος από τον Γενικό Αρχιερατικό π. Ιωάννη Διακοπαναγιώτη ο οποίος κήρυξε και το Θείο λόγο και τον πανοσιολογιώτατο στρατιωτικό Αρχιμανδρίτη π. Σοφρώνιο.

Ο π. Ιωάννης στην ομιλία του αναφέρθηκε πολύ γλαφυρά στη μετακομιδή των ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλία, αλλά και στα κοινά αιτήματα όλων προς τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη όλων των θαλασσοδαρμένων από τις φουρτούνες της ζωής και των αδικημένων.

Έψαλλε χορός ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη-καθηγητή και Πρόεδρο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Γιώργο Σακέλλη, Κωνσταντίνος Χατζηάμαλλος και Νίκος  Παπαθωμάς.

Πρόκειται για την εορτή της μετακομιδή των ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας στις 20 Μαΐου.

Το Ιερό λείψανο του Αγίου Νικολάου, αναγνωρίστηκε από τους μοναχούς που είχαν μεταμφιεστεί σε εμπόρους, από το μύρο που έρεε άφθονο γεμίζοντας στάμνες με αυτό.

Ενώ, σύμφωνα με την παράδοση το πλοίο που μετέφερε τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Νικολάου έκανε στάση και στην Κω όπου το προσκύνησαν οι τότε πιστοί του νησιού και έχτισαν εις ανάμνηση αυτό το εκκλησάκι που γιορτάζει την ημέρα αυτή.

Βιογραφία
Η Ανακομιδή και μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου, έγινε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλεξίου Α’ του Κομνηνού (1081 -1118 μ.Χ.) και Πατριάρχου Νικολάου Γ’ του Κυρδινιάτη (1084 – 1111 μ.Χ.). Το Ιερό λείψανο του Άγιου μετακομίστηκε στο Μπάρι της Ιταλίας, επειδή οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη των Μύρων και οι κάτοικοι φοβήθηκαν μήπως οι άπιστοι το καταστρέψουν.

Κατά την συναξαριστική παράδοση το άγιο λείψανο αναχώρησε την 1η Απριλίου του 1087 μ.Χ. και έφθασε στο Μπάρι στις 20 Μαΐου.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ