Γιάννης Τοπαλίδης: Τυχερή κι ευλογημένη η Κως. Το ομορφότερο νησί του κόσμου, με την πιο ζεστόκαρδη πατρική αγκαλιά

2
16654

Έφυγα γρήγορα από την εκκλησία μετά τη λειτουργία της Ορθοδοξίας. Προφασίστηκα δουλειά. Η δουλειά ήταν να βρεθώ μόνος και να ανοίξω το ertweb tv. Να ανοίξω τη ζωντανή μετάδοση από την Κωνσταντινούπολη. Ο δεσπότης μας εκφωνούσε τον πανηγυρικό της ημέρας για όλη την οικουμένη. Για όλη τη χριστιανοσύνη.
Και ναι τον πρόλαβα. Να ανεβαίνει τα σκαλιά του άμβωνα σβέλτα. Η φωνή του να σπάζει πολλές φορές από την συγκίνηση. Όπως ακριβώς πριν 15 χρόνια, την ημέρα που χειροτονούνταν επίσκοπος Κώου και Νισύρου.
Θεέ μου, τι όμορφα που μίλησε. Με την φαναριώτικη ρητορική συνήθεια, αλλά με ένα λόγο ουσιαστικό, χριστιανικό και Ρωμέικο. Αν έχω πάρει τουλάχιστον ένα μάθημα από τα 10 χρόνια που ήμουν κοντά σ’αυτό τον άνθρωπο, αυτό σίγουρα είναι η αρχοντιά κι η ευγένεια της ανοικτής αγκαλιάς…
Το πιο must πρόσωπο στο πιο κοσμικό τουριστικό νησί της Ελλάδας. Το πρόσωπο που κάνει συγκερασμό της χαράς και της αγάπης, με το σεβασμό και την ιεροπρέπεια.
Σήμερα ο Θανάσης Athanasios Moustakis μού έστειλε την ομιλία. Ναι. Ένας άνθρωπος που δεν διαπραγματεύεται ποτέ την ελευθερία και την ειλικρίνειά του, με καμμία θέση και καμμιά συνθήκη. Που σμίγει αυτά τα δύο με την αγάπη.
Δεσπότη μου, μού έλειψες 4,5 χρόνια τώρα που έφυγα από την Κω. Που ψάχνω στήριγμα για να πω κι εγώ την δική μου αλήθεια, αλλά με τρόπο που σώζει. «Καμμία αλήθεια που δεν σώζει, δεν είναι αλήθεια» έλεγες και ξανάλεγες τότε που ήμουν κοντά σου. Κι εγώ μάλλον στα ψέματα και τις φαντασίες μου ακροβατώ.
«Με εφόδιό μας την απροϋπόθετη αγάπη, εμπνευσμένο από τα θεία νάματα τής πίστεως πορευόμαστε αδιάκοπα προς τα Έσχατα και, παρά τις δυσκολίες, αδιατάρακτα ευαγγελιζόμαστε ως χριστιανοί, την Αλήθεια τοίς εγγυς και τοίς μακράν!»
Τυχερή κι ευλογημένη η Κως. Το ομορφότερο νησί του κόσμου, με την πιο ζεστόκαρδη πατρική αγκαλιά.
Ναθαναήλ του ιερωτάτου πατρός ημών, πολλά τα έτη…
15 χρόνια αρχιερατείας στην Κω…
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ