Κυριακή 25 Φεβρουαρίου. Ανοίγει το Τριώδιο | Γράφει η κ. Αικατερίνη Σώκιαλη-Κίννα

2
4060

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου.  Ανοίγει το Τριώδιο.

Τι είναι το Τριώδιο; Τριώδιο είναι το διάστημα από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Τριώδιο επίσης λέγεται και το βιβλίο που περιέχει κανόνες με 3 ωδές (τρι-ωδιον)αντί 9 οι 8 ωδές, και μαζί με το Μηνιαίο και την Παρακλητική χρησιμοποιεί ή Αγία Εκκλησία  για τις ιερές ακολουθίες της περιόδου αυτής, με σκοπό να μας προετοιμάσει με νηστεία, προσευχή  και μετάνοια, για να υποδεχθουμε τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού  και την ένδοξη Ανάστασή του.

Περιλαμβάνει:

Α)τις 3 Πρώτες Κυριακές πριν  από την Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Β) την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και

Γ) Την Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι 3 πρώτες Κυριακές είναι οι εξής:

Η πρώτη Κυριακή είναι του Τελώνου και του Φαρισαίου. Μας τονίζει την ταπείνωση, την ρίζα όλων των αρετών. Πολλά σημαίνει. Κυρίως να παραδεχόμαστε τα λάθη μας.

Η  δεύτερη Κυριακή είναι του Ασώτου. Μας θυμίζει την άπειρη ευσπλαχνία του Πατέρα μας Θεού. Μας αγκαλιάζει όλους με τα σφάλματά μας.

Η τρίτη Κυριακή είναι της Απόκρεω.  Μας λέει: Ναι ο Πατέρας σας Θεός είναι αγάπη. Ειναι όμως και δικαιοσύνη. Για αυτό δεν θα συγχωρέσει την αμετανοησία σας.  Αυτό ακριβώς λέει το Ευαγγέλιο της Δευτέρας Παρουσίας που διαβάζεται στην Θεία  Λειτουργία  της Κυριακής.  Η Κυριακή αυτή λέγεται και της Τυρινής ή της Τυροφάγου. Δηλαδή ή φιλόστοργη μητέρα μας η Εκκλησία για να μην μπούμε απότομα στην αυστηρή νηστεία, επιτρέπει αυτή την εβδομάδα όλα εκτός από το κρέας.  Για αυτό η Κυριακή λέγεται και της Απόκρεως (από-κρέας), αποχή από το κρέας φυσικά και μακριά από τις εορταστικές ειδωλολατρικές καρναβαλικές εκδηλώσεις.  Κακώς κάθε χρόνο ξοδεύονται τόσα χρήματα για κάθε καρναβάλι, σε μια εποχή που άλλοι δεν έχουν τα βασικά για την επιβίωσή τους. Και το χειρότερο;  Η μάσκα και οι μεταμφιέσεις προσφέρουν ελευθερία κινήσεων και η ανηθικότητα και η αμαρτία κάνουν την επίθεσή τους.  Όσο  για την εύκολη δικαιολογία ότι τάχα είναι μια ευκαιρία ψυχαγωγίας, δεν υπάρχουν άλλες καθαρές μορφές ψυχαγωγίας ;   Γιατί σίγουρα η ψυχαγωγία είναι αναγκαία για την υγεία μας,  είναι δώρο του Θεού. Μόνο που κι αυτή έχει τα όριά της. <Το να χαιρόμαστε με όλα δεν είναι καλό> ,μας αναφέρει  ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, και ο Άγιος Παύλος μας λέει: < πάντα μοι εξεστιν αλλά ου πάντα συμφέρει>. Δηλαδή όλα μας επιτρέπονται αλλά όλα δεν μας συμφέρουν.

Το Τριώδιο είναι περίοδος προσευχής,   νηστείας,  μετάνοιας, περισυλλογής και αυτοσυγκέντρωσης και όχι γλέντια αμαρτωλά και μασκαρέματα.  Από την Καθαρά Δευτέρα αρχίζει η αυστηρή νηστεία.  Η Εκκλησία, μας καλεί σε εντονότερους αγώνες.  Είθε η χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού,  να μας δώσει την δύναμη να αγωνιστούμε θεάρεστα.

Καλό αγώνα

Αικατερίνη Σώκιαλη Κίννα

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ