30 Ιανουαρίου – Μνήμη των Τριών Ιεραρχών – εορτή της Παιδείας | Γράφει η κ.Αικατερίνη Κίννα Σώκιαλη

7
12510

30 Ιανουαρίου – Μνήμη των Τριών Ιεραρχών – εορτή της Παιδείας

 

       Έχουν περάσει 17 αιώνες που έζησαν οι τρεις ιεράρχες. Η φωνή τους πάντα επίκαιρη. Ιδιαίτερα σήμερα που  οι διεθνείς προσπάθειες για την ειρήνη,  η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα του ανθρώπου πάνω στην γη, αλλά του  πρόσθεσαν και τον φόρτωσαν με πολύ άγχος, αγωνία, φόβο για την .ασφάλεια του. Η σκέψη μιας καθολικής έκρηξης καταστροφής ενός  πυρηνικού πολέμου, οδηγούν σε βαθιά απογοήτευση.

        Τα ζωογόνα νάματα των Τριών Ιεραρχών και όλων των Πατέρων της Εκκλησίας, ποτίζουν μέχρι σήμερα πνευματικά την ανθρωπότητα.  Αρκεί να τα δεχτούμε.

         Πανεπιστήμονες και οι τρεις. Με οδηγό το Ευαγγέλιο μίλησαν και τοποθέτησαν με τάξη θέματα κοσμογονίας, ανθρωπολογίας, κοινωνιολογίας. Μέσα στο Ευαγγέλιο βρήκαν, στερέωσαν και ανύψωσαν την χριστιανική πολιτεία. Μίας κοινωνίας αγάπης ,  ελευθερίας και αλήθειας,   όπου στεγάστηκαν τα γράμματα η σοφία και οι τέχνες.  Είναι δύσκολο να δούμε στο Ευαγγέλιο,  το ιδανικό πρότυπο του πολιτισμού όπως το είδαν οι τρεις Ιεράρχες.  Να το δούμε,  να το εφαρμόσουμε και να σωθούμε από την απειλή έστω  και στο παρά πέντε;

      30 Ιανουαρίου γιορτή των Τριών Ιεραρχών,  γιορτή της παιδείας, γιορτή των γραμμάτων. Τι λέει όμως η σημερινή πραγματικότητα; Τα παιδιά του  Δημοτικού,  Γυμνασίου,  Λυκείου στις 30 Ιανουαρίου έχουν αργία.   Γνωρίζουν όμως γιατί; Γνωρίζουν ότι είναι η αργία που τιμούμε τους τρεις Ιεράρχες; Γνωρίζουμε ποιοι είναι; Γιατί τους γιορτάζουμε; Δυστυχώς τέλεια άγνοια.  Δεν φταίνε τα παιδιά γι αυτό. Η εκπαίδευση φταίει όπως και εμείς οι γονείς! Ας  προβληματιστούμε.

       Μέγα Βασίλειε, Άγιε Χρυσόστομε, Άγιε Γρηγόριε,   μεσιτεύσατε στον Κύριό μας  Πάνσοφο Θεό,  να δίνεται στα παιδιά,  σωστή αγωγή, σωστή εκπαίδευση, ώστε το αύριο να είναι πιο φωτεινό ποιο ειρηνικό.

 

      Σοφά λόγια τον Τριών Ιεραρχών:

  Μέγας Βασίλειος

Ας  φύγουμε μακριά από την κενοδοξία που μας κλέβει με τρόπο γλυκό τον πνευματικό μας πλούτο.

 Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

 Δεν υπάρχει τίποτα δυνατότερο  από την προσευχή, τίποτα ίσον με αυτήν.  

 Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.

 Να  πιστεύεις ότι βέβαιος πλούτος είναι η ολιγάρκεια.

 

Αικατερίνη Κίννα Σώκιαλη .

 

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όμως αγαπητή μας καθηγήτρια από το 2020 η κυβέρνηση κατήργησε την αργία των Τριών Μέγιστων Ιεραρχών στα Δημόσια Εκπαιδευτήρια .Προχθές με νεότερη εγκύκλιο το Υπουργείο Παιδείας την κατήργησε στα Φροντιστήρια και στα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια. Και ο από Χριστιανισμός στα Σχολεία και γενικά στη χώρα μας δυστυχώς συνεχίζεται.

    • Δεν ειναι η αργια μια ΤΙΜΗ προς τους ΑΓΙΟΥς. Οι ΑΓΙΟΙ εχουν αναγκη την ΑΓΑΠΗ μας και οχι την αργοσχολια που μεταφραζεται σε καφεδακι σε μια καφετερια. Τα παιδια εχουν αναγκη απο μαθηση και σωστη παιδεια. Οχι σε αργοσχολια. Ειμαστε ενας λαος που δεν χανει ευκαιρια για ραχατι εις βαρος της εργασιακης αποδοσης. Εχω κανει και στο εξωτερικο και ολοι γελαγανε οταν τους ελεγα καθε τρεις και λιγο …’σημερα στην ‘Eλλαδα εχουμε αργια’ καιπαλι τα ιδια και τα ιδια. Οσο αφορα την αγνοια των παιδιων περι Αγιων το λεω ευθαρσως οτι εχουμε γεμισει αριστερους διδασκαλους!!! αθεους και αδιαφορους γυρω απο την χριστιανοσυνη. Ελαχιστοι ειναι οι σωστοι πανω σε αυτο το θεμα. Αν τωρα μπλεξουμε και τους εστω και εν αγνοια τους ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ, ε τοτε … ΕΧΕΤΕ ΓΕΙΑ ΡΑΧΟΥΛΕΣ…..

  2. Πολύ καλά τα λέτε αλλά οι ταγοί μας σκέφτηκαν ότι τα παιδιά δεν ξέρουν για ποιόν λόγο είναι αργία οπότε ας την καταργήσουμε. Για να μην χάσουμε πολλούς ψήφους θα αρχίσουμε με τα φροντιστήρια και σιγά σιγά θα καταργήσουμε και αυτή την εορτή της Ορθοδοξίας.

  3. Καταλαβαίνεις τι διαβάζεις;Το σιγά-σιγά θα την καταργήσουν τι το θες;Το τελευταίο στάδιο ήταν τα ιδιωτικά, όχι το πρώτο!

  4. Οι τρεις ιεράρχες είχαν τόση σχεση με την παιδεία, όση μία πυρηνική βόμβα με το Ναγκασακι.
    Την κατέστρεψαν.Ανοίξτε κανένα βιβλίο να μάθετε τι ελεγαν για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ