Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και επισημότητα πραγματοποιήθηκε απόψε στο στρατόπεδο Κ. Παλαιολόγου στον Λινοπότι, ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Σεβαστιανού, συχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και του Σρβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγκύρας κ. Ιερεμία.
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο πανοσ. στρατιωτικός Αρχιμανδρίτης π. Σοφρώνιος. ο Αρχιερατικός επίτροπος π. Αντώνιος Κασιώτης, ο π. Νικόλαος Γρύλλης, ο π. κωνσταντίνος Κουκούλας και ο π. Ιωάννης Σταυρόπουλος,
Στο ιερό αναλόγιο ήταν ο πρωτοψάλτης Ηλίας Σαράγιας, ο στρατιωτικός Ιεροψάλτης και ο Γιώργος Σανιδάς.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: Ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Αριστείδης Καβαρλίγκς, ο Διοικητής της μονάδας Χρήστος Κοτσιάφτης, στελέχη της 80 ΑΔΤΕ, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πυλίου Νεκτάριος Χατζησεβαστός και αρκετοί προσκυνητές.
O Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανό τόνισε ότι παρότι ήταν συγκλητικός και στρατηγός δεν δίστασε να απαρνηθεί τα αξιώματα του και να υπερασπιστεί την Αλήθεια και την πίστη του.
Συμπλήρωσε δε ότι παρά τα βέλη που του πέταξαν και επέζησε δεν κατάφεραν να τον θανατώσουν ούτε με τα κατοπινά φριχτά μαρτύρια, παρά μόνο πρόσκαιρα από αυτή εδώ τη ζωή, για να κατακτήσει την αιώνια.
Αμέσως μετά προσφέρθηκαν κεράσματα στην αίθουσα εκδηλώσεων της μονάδας.
Το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και θα τελεστεί η Θεία λειτουργία της εορτής, ενώ θα ακολουθήσει λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αγίου Σεβαστιανού στους χώρους του στρατοπέδου.
Βιογραφία
Σεβαστιανὸς τῶν πλάνης σεβασμάτων,
Καταφρονήσας τύπτεται τὸ σαρκίον.
Ὀγδοάτῃ δεκάτῃ Σεβαστιανὸς ῥοπαλίσθη.
Ο Άγιος Σεβαστιανός γεννήθηκε στα Μεδιόλανα της Ιταλίας, το 250 με 256 μ.Χ. Οι γονείς του τον ανέθρεψαν με μεγάλη χριστιανική επιμέλεια. Καθώς ήταν και από γένος διακεκριμένο, είλκυσε την εύνοια του αυτοκράτορα Καρίνου, που γρήγορα τον ανέδειξε σαν στρατιωτικό. Έπειτα, ο Διοκλητιανός τον έκανε αρχηγό του πρώτου συντάγματος των πραιτοριανών.
Φιλάνθρωπη ψυχή ο Σεβαστιανός, από τη θέση αυτή πολλές φορές υπήρξε προστάτης των φτωχών και των πασχόντων χριστιανών. Πρόθυμα επίσης, βοηθούσε στις ανάγκες της Ρωμαϊκής Εκκλησίας. Γι’ αυτό και ο πάπας Γάιος του απένειμε τον τίτλο του υπερασπιστή της Εκκλησίας.
Όταν όμως άρχισε ο διωγμός κατά των χριστιανών, συνελήφθη μια ομάδα χριστιανών. Ο Σεβαστιανός, προκειμένου να τους εμψυχώσει την ώρα που αυτοί δικάζονταν, προς γενική κατάπληξη όλων δήλωσε ότι είναι χριστιανός. Ο Διοκλητιανός διέταξε το θάνατό του. Και ο Σεβαστιανός δεν άργησε να πέσει κάτω, τρυπημένος στο στήθος από βέλος.
Το σώμα του παρέλαβε κάποια ευσεβής χήρα, η Λουκίνα. Διαπίστωσε όμως, ότι ανέπνεε ακόμα. Αφού τον περιποιήθηκε, μετά από λίγες ήμερες ο Σεβαστιανός ανέκτησε την υγεία του. Αλλά και πάλι επεδίωξε και συνάντησε το Διοκλητιανό και τον ήλεγξε για τη σκληρότητά του. Τότε αυτός διέταξε και τον μαστίγωσαν μέχρι θανάτου. Έτσι, ο Σεβαστιανός έγινε παράδειγμα αγωνιστικότητας για την πίστη «ἄχρι θανάτου» (Αποκάλυψη Ιωάννου, θ’ 10).
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Συγκλήτου σφαλλομένης παριδῶν τὰ συνέδρια, Σεβαστιανὲ πανολβίαν, συναγείρεις συνέλευσιν, Μαρτύρων ἀληθῶς πανευκλεῶν, σὺν σοῖ καταβαλόντων τὸν ἐχθρόν, μεθ’ ὧν θείας συναυλίας ἀξιωθεῖς, φαιδρύνεις τοὺς βοώντας σοι, δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ, πάσιν ἰάματα.