Με ευλάβεια και κατάνυξη ο εσπερινός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας στην Καρδάμαινα με τον Σεβασμιώτατο & πολλούς προσκυνητές

0
9043


Με ευλάβεια και κατάνυξη χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ εψάλη το βράδυ του Σαββάτου ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας στο φερώνυμο ιερό εξωκκλήσι στην Καρδάμαινα.

Τον εσπερινό τέλεσαν ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Παριάρος, ο π. Ηλίας Καμπάκης και ο π. Περικλής Πουλέντσης, ενώ τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν επίσης ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Περαντωνάκης και ο π. Αντώνιος Κασιώτης.

Ο π. Ιωάννης συγκινημένος μετά τις ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου προς το πρόσωπό του για όσα έχει προσφέρει αλλά και το ενδιαφέρον του μέχρι και το πιο μικρό ξωκκλήσι, ζήτησε από τον Βασίλη Στάμου να επαναλάβει την μαντινάδα που είχε αφιερώσει παλαιότερα στον Σεβασμιώτατο:  «Σαν έρθει ο χάρος και ζητά τον ένα από τους δύο μας, να πάρει εμένα αντί για σε που σαι καλύτερός μας».

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών: Ηλίας Σαράγιας, Σάββας Παναγιώτου,Γιάννης Γιωργαλλής, Παναγιώτης Γιακαλλής, Αποστόλης Κουτρουμάνος, Ευάγγελος Παλούμπης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων  ο πρ. Δήμαρχος και Άρχων του Οικουμ. Πατριαρχείου Θεοδόσης Βαρκάς, ο Πρόεδρος Καρδάμαινας Νίκος Πόγιας. ο Ν. Ιερομνήμων, ο Ν. Μυλωνάς και πολλοί προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο βίο και τα μαρτύρια της Αγίας Βαρβάρας αλλά και στην αρχαία Αλάσαρνα τον μεγάλο εκείνο δήμο με την παλαιά βασιλική της Αγίας Βαρβάρας τα ερείπια της οποία βρίσκονται σήμερα μέσα στη θάλασσα. Ευχαρίστησε επίσης τους κτήτορες του υπάρχοντος ιερού ναού και την οικογένεια Κατσίλλη.

Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα των λοιμικών ασθενειών αλλά και του αιφνιδίου θανάτου για αυτό και σε πολλές Αγιογραφίες εικονίζεται με ένα Άγιο Ποτήριο στο χέρι για τους ετοιμοθάνατους.

Αμέσως μετά τον πανηγυρικό εσπερινό προσφέρθηκαν τα παραδοσιακά βάρβαρα από την ενοριακή αδελφότητα Παναγίας Καρδάμαινας.

Αγία Βαρβάρα

Ξίφει πατὴρ θύσας σε, Μάρτυς Βαρβάρα,
Ὑπῆρξεν ἄλλος Ἀβραὰμ διαβόλου.
Βαρβάρα ἀμφὶ τετάρτῃ χερσὶ τοκῆος ἐτμήθη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ