Ποιοι είναι οι επτά νέοι Επίσκοποι στην Εκκλησία της Ελλάδος | Νέος μητροπολίτης Φλωρίνης ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής

0
3628

Νέος μητροπολίτης Φλωρίνης ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής

Τον μέχρι σήμερα πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο Λαφτσή, εξέλεξε πριν από λίγο η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος νέο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

Ο νέος Μητροπολίτης εξελέγη με 61 ψήφους.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο εψηφισμένος μητροπολίτης Φλωρίνης Ειρηναίος γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1974. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1997 και πρεσβύτερος το 2002.

Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης, της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., και είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος της Ιστορίας της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Δ.Π.Θ. και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου «ΝΕΑΠΟΛΙΣ» Πάφου, ενώ φοιτά στο «Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Βιοηθική» της Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ..

Είναι από το 2000 Διευθυντής του Σταυριδείου Εκκλησιαστικού Ιδρυματος περιθάλψεως χρονίως πασχόντων «Ο Άγιος Κυπριανός».

 Το 2004 διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Με την εκλογή επτά νέων βοηθών επισκόπων ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα η πρώτη ημέρα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο πρώτος βοηθός επίσκοπος που εξελέγη, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Τανάγρας με 42 ψήφους, είναι ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, ο οποίος υπηρετεί ως Διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γεννήθηκε το 1965 στην Ελευθερούπολη του Ν. Καβάλας. Πραγματοποίησε σπουδές στη Θεολογική Σχολή και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Είναι Δρ. και κάτοχος μεταδιδακτορικού στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τομέα Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος τριών masters.

Ο δεύτερος βοηθός επίσκοπος που εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σαλώνων με 48 ψήφους, είναι ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, ο οποίος υπηρετούσε ως Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων. Γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1961. Αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ το 1984 και από τη Θεολογική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου το 2001. Έλαβε τίτλο Μεταπτυχιακών Σπουδών (Master/Licenza) Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Pontificio Istituto Orientale της Ρώμης το 1987, ενώ το 1988 παρακολούθησε μαθήματα Κανονικού Δικαίου στο ίδιο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο ως υπότροφος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών και οικότροφος του Almo Collegio Capranica.

Ο τρίτος βοηθός επίσκοπος που εξελέγη, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ταλαντίου με 57 ψήφους, είναι ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο διακονεί ως προϊστάμενος στον ιερό ναό Αγίου Αντωνίου Πατησίων. Γεννήθηκε στα Τριανταίικα Αγρινίου το έτος 1971 και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Αγρίνιο. Κατόπιν, φοίτησε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, λαμβάνοντας το πτυχίο αμφοτέρων. Υπηρέτησε για πάρα πολλά χρόνια πλησίον του μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας κυρού Κοσμά, ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τέταρτος βοηθός επίσκοπος, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θεσπιών με 56 ψήφους, εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος, Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Φιλίππων. Γεννήθηκε στη Χρυσούπολη Καβάλας το 1967. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στο Κανονικό Δίκαιο. Σπούδασε Νομική και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Δίκαιο της Ευρωπαικής Ένωσης. Είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας και του Ελληνικού Πολιτισμού και έχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημιουργική Γραφή. Γνωρίζει την αγγλική και την ιταλική γλώσσα.

Ακολούθησε η πέμπτη εκλογή βοηθού επισκόπου, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σκοπέλου του Αρχιμανδρίτη Νικόδημου Ευσταθίου με 54 ψήφους, ο οποίος είναι πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος. Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το έτος 1969 όπου περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές και εν συνεχεία εισήχθη κατόπιν εξετάσεων στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, εκ της οποίας απεφοίτησε το έτος 1990. Εισαχθείς με κατατακτήριες εξετάσεις στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε το πτυχίο το έτος 1995. Το 2003 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Ινστιτούτου Οικουμενικής Θεολογίας στο Μπάρι της Ιταλίας (Istituto di Teologia Ecumenico-Patristica ”San Nicola”).

Εκτός βοηθός επίσκοπος, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λακαιδέμονος με 55 ψήφους, εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Μαντζαβράκος, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σπάρτης. Γεννήθηκε το 1976 στο χωριό Μυρτιά Λακωνίας. Ανατράφηκε και πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του στον τόπο καταγωγής του. Έλαβε το απολυτήριο από το εκκλησιαστικό Λύκειο Κορίνθου το 1995. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και έχει παρακολουθήσει όλα τα επιμορφωτικά σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μητρόπολη.

Αμέσως μετά ακολούθησε η εκλογή του έβδομου και τελευταίου για σήμερα βοηθού επισκόπου, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Αμφιπόλεως, του Αρχιμανδρίτη Χριστοφόρου Αγγελόπουλου με 57 ψήφους, ο οποίος είναι πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κοζάνης. Γεννήθηκε στη Κοζάνη το έτος 1974. Τυγχάνει πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από του έτους 2011. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 2000. Από της χειροτονίας του υπηρέτησε ως εφημέριος στην Μητρόπολη Νικαίας και από τις 5 Φεβρουαρίου 2014 ως Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Κοζάνης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ