Η εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στην Κω | Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

0
5397
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΕΝΝΕΘΛΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  8/9/2023

 

(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)

 

Στους κατάμεστους Βυζαντινούς Ιερούς Ναούς, με ιδιαίτερη  λαμπρότητα, γιορτάζεται το Γενέσιον της Παναγίας μας, δηλαδη  η Γενέθλιος ημέρα, σε όλη την Ορθόδοξο Χριστιανική επικράτεια.  Στο νησί μας, πολλές είναι οι Εκκλησίες μεγάλες ή μικρές, αφιερωμένες στην Πανάγια, την Προστάτιδα και Μεγαλόχαρη.  Εφέτος  και πάλι πλήθος πιστών, συνέρρευσαν στα φερώνυμα Εκκλησάκια και στους ενοριακούς Ιερούς Ναούς.

Στο Παρεκκλήσιο της Παναγιάς της Καμαριανής,  ιδιοκτησίας των ξενοδόχων Γιώργου και Βαρβάρας  Χατζημιχαήλ, ο εφημέριος  παπά Περικλής  Κιάρης, καθότι ανήκει στην ενορία του Αγίου Παύλου, τέλεσε tον πανηγυρικό Εσπερινό, με την προσέλευση πλήθους ευλαβών προσκυνητών. Ακολούθησε ζεστή φιλοξενία, από τους ιδιοκτήτες.                                               Την επομένη  τελείται  η Θεία Λειτουργία.

 

Η Παναγία στο χωριό Λαγούδι

Πολλοί προσκυνητές ανηφόρισαν και στο χωριό Ασφενδιού, στην ενορία Λαγούδι, για να παρευρεθούν στον κατανυκτικό  Εσπερινό  στην κεντρική, υπεραιωνόβια και ιστορική Εκκλησία της Παναγίας.

Ακολούθησε με την  παρουσία πλήθους προσκυνητών  το  παραδοσιακό πανηγύρι, με Δημοτική μουσική και πλούσια ντόπια εδέσματα,  με την φροντίδα της Ενοριακής Αδελφότητας  της Εκκλησίας. Την  επόμενη ημέρα,τελέστηκε η καθιερωμένη πανηγυρική, Θεία Λειτουργία της μεγάλης Θεομητορικής εορτής με προεξάρχοντα τον Πανοσιολογιώτατο στρατιωτικό Αρχιμανδρίτη π. Σοφρώνιο και συλλειτουργούς τον ακούραστο εφημέριο επί 45 χρόνια π. Κυριάκο Παρασκευαδάκη, τον π. Ιωάννη Σταυρόπουλο και τον π. Ιωάννη Καραγιάννη.

Έπειτα  η Ενοριακή Αδελφότης, προσέφερε φιλόξενο πρωινό σε όλους τους ευλαβείς προσκυνητές.

 

Ο χορός της ‘κούπας’ στο χωριό Καρδάμαινα

Και στο χωριό Καρδάμαινα, η κεντρική Εκκλησία της Παναγίας, γιόρτασε το Γενέσιον της Μεγαλόχαρης.   Με  ιδιαίτερη λαμπρότητα τον Αρχιερατικό  Εσπερινό, τέλεσε ο  Μητροπολίτης  κ.κ. Ναθαναήλ, με συλλειτουργούς πολλούς ιερείς, καθώς και την επομένη τελείται η Θεία Αρχιερατική Λειτουργία.

Μετά τον Μέγα πανηγυρικό Εσπερινό, ακολούθησε η Ιερά λιτάνευσης της Αγίας εικόνας της Παναγίας, με πλήθος πιστών να την ακολουθούν, με την συνοδεία και  της φιλαρμονικής, υπό τον μαέστρο Νίκο Γκαναβούρα.

Το απόγευμα της Κυριακής,   γίνεται  το παραδοσιακό πανηγύρι, με τον χαρακτηριστικό ντόπιο, εθιμοτυπικό χορό της κούπας. Κρατώντας μια κούπα, συνήθως πήλινη, από τα Τσουκαλαριά ή τα κεραμοποιεία της Καρδάμαινας,  ο ιερέας ξεκινά τον αργόσυρτο χορό. Οι παρευρισκόμενοι ρίχνουν κέρματα στην κούπα, η οποία περνά στο χέρι του επόμενου χορευτή. Υπό  τους ήχους της Δημοτικής μουσικής και ταλαντούχων οργανοπαικτών και τραγουδιστών, το κέφι με το Κώτικο σιγανό ανεβαίνει και ο χορός της κούπας,  μαζί με το φαγοπότι, κρατά μέχρι αργά το βράδυ στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας

Πρέπει να σημειώσουμε, πως η σεπτή παρουσία της Παναγίας μας είναι έντονη, καθώς και η πίστης των Ορθόδοξων Χριστιανών. Αυτή η ακράδαντος πίστη, αποτυπώνεται στις πολυπληθείς Εκκλησίες και στα Εξωκλήσια για την χάρη της Παναγίας.

Οι κεντρικές Εκκλησίες για την Παναγιά την Μεγαλόχαρη, στην Κω είναι.

Έχουμε Εκκλησία για την Κοίμηση της Παναγίας στην Ζιά και αντίστοιχη Εκκλησία της Κοιμήσεως στην Αντιμάχεια,  που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Έχουμε Εκκλησία για το Γενέσιον της Παναγίας στο Λαγούδι και αντίστοιχη Εκκλησία των Γενεθλίων της Παναγίας μας, στην Καρδάμαινα, που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Έχουμε Εκκλησία για τον  Ευαγγελισμό της Παναγίας στο Ασφενδιού και αντίστοιχη Εκκλησία του Ευαγγελισμού, στο παραλιακό χωριό  Μαστιχάρι, που γιορτάζει στις 25 Μαρτίου. Επίσης η  Εκκλησία δίπλα στη Μητροπολιτική κατοικία, είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Παναγίας.  Επίσης έχουμε την Παναγία της Ζωοδόχου Πηγής, στη θέση Τσουκαλαρια της Κω, που γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου της Εβδομάδας μετά το Πάσχα.

Έχουμε Εκκλησία αφιερωμένη στα Εισόδια της Παναγιάς, στην ενορία Αμανιού στο χωριό Πυλί. Αντίστοιχη  Εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στα Εισόδια την Παναγίας, βρίσκεται  στο χωριό της Κεφάλου, που   γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου.

Παρατηρούμε λοιπον, ότι όχι μια φορά, αλλά αρκετές φορές οι ευλαβείς πιστοί της νήσου Κω, τιμούν παντοιοτρόπως την Παναγία την Μεγαλόχαρη, χτίζοντας   τους ομώνυμους Ιερούς Ναούς στην σεπτή Χάρη της.                   Να προσθέσουμε  δε, ότι πλήθος από Εξωκλήσια, βρίσκονται διάσπαρτα παντού και είναι αφιερωμένα στην Πλατυτέρα των Ουρανών την Παναγία και γιορτάζουν ανάλογα, όλο τον χρόνο.

Χρόνια πολλά.

Ξανθίππη Αγρέλλη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ