44 χρόνια από την εκδημίαν εις κύριον του μακαριστού Μητροπολίτου Κώου Ναθαναήλ Α´ 13 Αυγούστου 1979 | Του Νίκου Στ. Μανούση

0
3913

Επανάληψη δημοσιεύματος για τα 50 χρόνια σπο την έλευση του στην Κω

Νίκος Στ. Μανούσης

Ψυχίατρος

Αντιπρόεδρος ΔΙΙΚΩ

Αφιέρωμα στα 50 χρόνια από την άφιξη

του αείμνηστου

 Μητροπολίτη ΚΩΟΥ ΝΑΘΑΝΑΗΛ Α’

στην Κω (22 Ιουνίου 1967)

Ο Ιεράρχης που αγάπησε και αγαπήθηκε από τον ΛΑΟ της ΚΩ

 

Μετά από την 20ετή παραμονή (1947-1967) του Μητροπολίτη Εμμανουήλ Καρπαθίου (1887-1972) στην ιεραρχία της Μητροπόλεως Κώου, τον Απρίλιο του 1967 ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ τοποθετείται Μητροπολίτης Μεσημβρίας και με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης ΚΩ και Κυκλάδων Νήσων τοποθετείται ο τιτουλάριος Μητροπολίτης Μιλητουπόλεως Ναθαναήλ.

 

Μετά την εκλογή του Ιεράρχη και προ της καθόδου η στην Κω, είχε συναντήσεις με Κώους της Αθήνας, προκειμένου να ενημερωθεί για την εν γένει κατάσταση του νησιού. Μεταξύ αυτών επισκέφθηκε τον Σταμάτη Μανούση στην Οφθαλμολογική Κλινική του στην οδό Νεοφύτου Βάμβα 9. Έκτοτε ανεπτύχθη μεταξύ των ιδιαίτερα φιλική σχέση με αμοιβαία εκτίμηση. Ο Σεβασμιώτατος δε προσεκάλεσε τον Γιατρό να τον συνοδεύσει κατά την μετάβαση του στην Κω για την ενθρόνιση του.

 

Το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου 1967 επιβιβάσθηκαν στο ατμόπλοιο Αικατερίνη της εταιρείας Καβουνίδη και την επόμενη 22η Ιουνίου 1697, φθάνει στην Κω και σκάφος του Λιμενικού Σώματος παραλαμβάνει τον Μητροπολίτη Ναθαναήλ και τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Αθηναγόρα, Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Μάξιμο.

 

Στο σκάφος του Λιμενικού υποδέχονται τους Ιεράρχες ο έπαρχος Νίκος Μπούρας και ο Λιμενάρχης.

 

 

Το άγγελμα της άφιξης του Νέου Μητροπολίτου Ναθαναήλ εν μέσω Δικτατορίας έδωσε ελπίδα στο λαό της Κω, με την γνωστή δράση καθώς και το πνευματικό και  φιλανθρωπικό του έργο, στην Αθωνιάδα Σχολή.

 

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το χώρο στο λιμάνι μπροστά από το Δημαρχείο. Με την ιαχή Άξιος – Άξιος υποδεχόταν ο λαός της Κω το νέο του Πνευματικό Ηγέτη. Ο νέος Ποιμένας της Κω απαντώντας στην προσφώνηση του Δημάρχου Κω Γιώργου Καϊσερλη, παρουσία και του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των πολιτικών – στρατιωτικών – δικαστικών αρχών ανέφερε μεταξύ άλλων «…….ήρθα δια να ειρηνεύσω και να γαληνεύσω τας ψυχάς σας, ήρθα να υπηρετήσω και όχι να υπηρετηθώ».

 Από την Υποδοχή στο Λιμάνι της Κω έμπροσθεν του Δημαρχιακού Μεγάρου του Μητροπολίτου Ναθαναήλ. Διακρίνονται μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχου ο ιεράρχης Ναθαναήλ ο π. υπουργός Σταμάτης Κ Μανούσης, ο Δήμαρχος Κω Γ. Καίσερλης ο Μ.  Χατζηπέτρου κ ο λαός που υπεδείχθη τον ποιμενάρχη του.

 

Ακολούθησε η μετάβαση του, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου τον δεξιώθηκαν οι αρχές του τόπου.

Ο Μητροπολίτης Κώου Ναθαναήλ με τον Σταμάτη Μανούση, στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Διακρίνονται ο κ. Αργυριάδης, ο κ. Γ. Σοφός κ.ά.

 

Κατά τη διάρκεια της Διακονίας, νέος άνεμος πνέει στις σχέσεις Εκκλησία –λαού. Συνεργάζεται με όλους τους φορείς. Το πνευματικό του έργο μετουσιώνεται σε έργο ανόρθωσης, ανέγερσης ναών παρεκκλησιών, αγιογράφησης ναών, δημιουργίας πνευματικής εστίας και βιβλιοθήκης, δημιουργία και ανέγερση του Γηροκομείου και του Αγίου Νεκταρίου.  Μετά τη 12ετή γόνιμο παρουσία του, με την πολλαπλή φωτισμένη δράση, τη σεμνότητα και την ταπεινότητα, ο Άγιος Θεός τον ζητά κοντά του.

 

Οι πάνδημες εκδηλώσεις αγάπης, λατρείας και οδύνης από το άγγελμα της νόσησης του, τον Απρίλιο του 1979, διαρκούν για ένα τρίμηνο, μέχρι την 13η Αυγούστου 1979, που φεύγει για το μεγάλο ταξίδι για την αιωνιότητα.

 

Ο Μητροπολίτης Καρπάθου Κάσου κ.κ. Αμβρόσιος σε ομιλία του κατά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Ναθαναήλ στην Κω στις 9/8/2009 μεταξύ άλλων αναφέρει: «Υπήρξε ιεροπρεπής, ευλαβής, φιλακόλουθος, σεμνός και ταπεινός προ του θυσιαστηρίου και ένδακρυς όταν μνημόνευε υπέρ υγείας και σωτηρίας του υπό της χάριτος του Θεού εμπιστευθέντος αυτώ ποιμνίου, ο μεμετρημένος Ιεράρχης, ο έχων πεπαρησιασμένην την γνώμην, ευθαρσώς, προ ουδενός ορρωδών , δια το συμφέρον της τοπικής μας Εκκλησίας. Όλα ταύτα απόρροια μακροχρονίου διακονίας εν τη Εκκλησία, θεοφιλούς προσφοράς εις την υπηρεσίαν του ανθρώπου και αφοσιώσεως εις τον Θεόσωστον θεσμόν της Εκκλησίας και του Πανσέπτου Θρόνου», ο Ιεράρχης που τόσο αγάπησε αλλά και αγαπήθηκε από το λαό της Κω.

 

 

Τον Ιούνιο του 1979 σε μήνυμα του ο Σεβασμιώτατος απευθύνεται πρoς τον λαό της Κω!

 

«Προς τον ευλογημένο και περιούσιον Λαόν της Θεοστηρίκτου και Θεοσώστου Ιεράς Μητροπόλεως.

 

Λαέ της Κω, Επιστρέψας με την βοήθειαν του Θεού εις το ευλογημένο νησί μας πρώτη μου σκέψη ήταν να επικοινωνήσω μαζί σου για να σου εκφράσω τις πιο Θερμές και ολοκάρδιες ευχαριστίες μου για τη θερμή και άδολη συμπαράστασή σου στις δύσκολες ώρες που πέρασα.

 

Είμαι βέβαιος ότι μετά τον Θεόν και την επιστήμην η αγάπη η δική σου ήταν εκείνη που μου έδωσε θάρρος και δύναμη για να αντιμετωπίσω τον ψυχικό και σωματικό κλονισμό που πέρασα. Την ώρα αυτή που βρίσκομαι και πάλι κοντά σου σε διαβεβαιώ ότι: ό,τι έκαμες για μένα δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Θα το διατηρήσω σαν την πιο όμορφη ανάμνηση της ζωής μου. Η εικόνα που αντίκρισα βγαίνοντας από το αεροπλάνο αλλά και όταν έφθασα στη Μητρόπολη χαράχθηκε τόσο βαθειά μέσα στην ψυχή μου ώστε θα μείνει για πάντα.

 

Σε ευχαριστώ και σε ευλογώ από τα βάθη της ψυχής μου.

Ο Κώου Ναθαναήλ

 

 

 

 

 

Νίκος Στ. Μανούσης

Ψυχίατρος

Αντιπρόεδρος ΔΙΙΚΩ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ