Η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου και τα οφέλη της πνευματικά και σωματικά

0
5015

Έχει καθιερωθεί να νηστεύουμε την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου προς τιμήν της Παναγίας και συγκεκριμένα από την 1η Αυγούστου μέχρι και την 14η Αυγούστου.

Σύμφωνα με την παράδοση η νηστεία αυτή είναι αυστηρή. Επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού στη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου.

Στις 15 Αυγούστου, αν πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή τότε τρώμε μόνο ψάρι.

Για τη γιορτή του 15αυγουστου η νηστεία καθιερώθηκε τον 7ο αιώνα.

Αρχικά η περίοδος της νηστείας ήταν χωρισμένη σε δύο υποπεριόδους. Η πρώτη περίοδος ήταν πριν από τη γιορτή της Μεταμορφώσεως και η δεύτερη ήταν πριν από τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ωστόσο τον 10ο αιώνα οι δύο περίοδοι συνενώθηκαν σε μία νηστεία που περιλαμβάνει 14 ημέρες και αρχίζει την 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα με την εκκλησία η νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για σωματική άσκηση και πνευματική καλλιέργεια, ώστε ο άνθρωπος να εξαγνιστεί σωματικά και ψυχικά και να προσεγγίσει στον Θεό, να μετάσχει στα Μυστήρια (ιδίως της Θείας Κοινωνίας) και να δείξει έμπρακτα την αγάπη του προς τους αδελφούς του.

Τι τρώμε και τι δεν τρώμε στη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου

Στη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου νηστεύουμε από κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αυγά, κρασί και άλλα οινοπνευματώδη ποτά ενώ δεν καταναλώνουμε ούτε λάδι.

Το Σάββατο και την Κυριακή μπορούμε να φάμε λάδι και να πιούμε κρασί ενώ ψάρι μπορούμε να φάμε στη γιορτή της Μεταμορφώσεως στις 6 Αυγούστου.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου μπορούμε να φάμε ότι θέλουμε εκτός και αν η γιορτή πέσει σε ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή οπότε τρώμε μόνο ψάρι.

Κατά την περίοδο της νηστείας μπορούμε να καταναλώσουμε ελεύθερα τροφές όπως λαχανικά, όσπρια, πατάτες, ζυμαρικά, ξηροί καρποί, ελιές και φρούτα.

Ποια τα οφέλη της νηστείας που παραδέχονται κορυφαίοι διατροφολόγοι και την συνδέουν άρρηκτα με την Μεσογειακή διατροφή

1). Η νηστεία εκτός από καθήκον μας και ένδειξη της πίστης μας είναι ένας τρόπος να γίνουμε εγκρατείς. Με την νηστεία εξασκούμαστε ώστε να μην παρασυρόμαστε στις αμαρτίες, μικρές ή μεγάλες. Συνδυάζεται με τη συγχώρηση και την ελεημοσύνη και έτσι οδηγεί προς την αγάπη για το συνάνθρωπο. 2). Η νηστεία είναι μια πλήρης αποτοξίνωση του οργανισμού μας παρόλο που για τη θρησκεία δεν είναι αυτός ο στόχος. 3). Η νηστεία είναι μια ευκαιρία για να υιοθετήσουμε μια διατροφή πιο υγιεινή για τον οργανισμό μας. 4). Η παραδοσιακή δίαιτα της Σαρακοστής χάρη στα άφθονα λαχανικά και τα φρούτα, είναι πλούσια σε βιταμίνες (Α,Β,Ε), φολικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αντίθετα είναι φτωχή σε κορεσμένα λίπη! 5). Τα όσπρια, με την σειρά τους, αποτελούν το κρέας της νηστείας. Μας παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά και φυτικές πρωτεΐνες, με μηδαμινό λίπος. Αν συνδυαστούν σωστά, με δημητριακά, μας προσφέρουν πρωτεΐνες, ισάξιες του κρέατος.

2). Ποιες είναι λοιπόν οι Νηστίσιμες τροφές: Λαχανικά, Όσπρια, Πατάτες, Ζυμαρικά, Ξηροί καρποί, Ελιές, Φρούτα. Επίσης: όταν νηστεύουμε και δεν τρώμε ούτε λάδι, δεν πίνουμε ούτε: Κρασί  ή άλλα Οινοπνευματώδη ποτά. Υπόψη ότι : Την ημέρα που τρώμε ψάρι δεν τρώμε : Κρέας Γαλακτοκομικά Τυροκομικά Αυγά. Τρώμε ψάρι : Του Ευαγγελισμού 25η Μαρτίου, Των Βαΐων, Της Μεταμορφώσεως («6 Αυγούστου») και εάν η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου συμπέσει Τετάρτη\ ή Παρασκευή τρώμε μόνο ψάρι.

3). Παρεξηγημένες αντιλήψεις για τη νηστεία :

·     Η νηστεία δεν είναι αυτοτιμωρία, αυτοβασανισμός και ούτε έχει καθιερωθεί επειδή ο Θεός ευχαριστιέται, όταν δεν τρώνε οι άνθρωποι. Και βέβαια δεν είναι δίαιτα αδυνατίσματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Ειδικά στις μεγάλες νηστείες που έχει καθιερώσει η αγία μας εκκλησία δεν είναι λίγοι δυστυχώς εκείνοι οι χριστιανοί που διαλαλούν τη νηστεία τους, γεγονός που δείχνει την άγνοια της πραγματικής αξίας, που σε αυτήν την περίπτωση γίνεται απλώς για το «θεαθήναι τοις ανθρώποις». Αρκεί να θυμηθούμε τον Κύριο μας που είχε πει : «Εσύ όμως όταν νηστεύεις, λούσε το κεφάλι σου, και πλύνε το πρόσωπό σου για να μη φανείς στους ανθρώπους ότι νηστεύεις» (Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, κεφ. 6, στίχος 17). Ας κάνουμε λοιπόν τη νηστεία μας όσο πιο αθόρυβα γίνεται «…και ο Πατέρας σου που βλέπει στα κρυφά, θα σου ανταποδώσει στα φανερά», όπως είπε ο Κύριος (Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, κεφ. 6, στίχος 18).

 

·                       Τα παιδιά δεν παθαίνουν τίποτε από την Νηστεία. Απεναντίας πρέπει να εξοικειώνονται με την έννοια της νηστείας και της υγιεινής διατροφής και γενικά να αποφεύγονται λιπαρές τροφές, έτοιμες τροφές Φαστ-φούτ και πολλά γλυκίσματα. Δυστυχώς η  Ελλάδα μας είναι η 1η χώρα σε παχύσαρκα παιδιά (Μεγάλο θέμα το οξύ πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας).

·     Η γνώμη του Γέροντα (τώρα οσίου Παϊσίου του αγιορείτη) για τη νηστεία των παιδιών : Μπορούν λοιπόν να νηστέψουν τα παιδιά και από ποια ηλικία; Μήπως θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους; Και τελικά η νηστεία μπορεί να τα ωφελήσει πνευματικά; Αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα μας απασχολούν και ως υπεύθυνοι γονείς και παιδαγωγοί αναζητούμε λύσεις.

Να τι απάντησε ο Γέροντας τότε Παϊσιος, όταν ρωτήθηκε :

-Γέροντα, ένα παιδάκι πόσο πρέπει να νηστεύει;

–Αν το παιδί είναι γερό, έχει υγεία, μπορεί να νηστεύει. Άλλωστε τώρα υπάρχουν ένα σωρό τροφές νηστίσιμες. Παλιά τα παιδιά νήστευαν και όλη μέρα έτρεχαν και έπαιζαν, αλλά έτρωγαν πολλές φορές. Στα Φάρασα, την Μεγάλη Σαρακοστή όλοι, μικροί-μεγάλοι, έκαναν ενάτη. Μάζευαν οι γονείς τα παιδιά στο Κάστρο, τους έδιναν παιχνίδια, για να παίζουν, και στις τρεις το απόγευμα, που χτυπούσε η καμπάνα για Προηγιασμένη, πήγαιναν κοινωνούσαν.

Έλεγε ο Άγιος Αρσένιος (ο Καππαδόκης) : «Τα παιδιά, όταν παίζουν όλη την ημέρα, δεν θυμούνται το φαγητό. Τώρα που θα βοηθήσει και ο Χριστός, δεν θα αντέξουν;» Και οι μεγάλοι, όταν δεν νηστεύουν, ελέγχονται βλέποντας τα παιδιά να νηστεύουν. Όταν μικρός δούλευα με τον μάστορά μου για πολύ καιρό σε κάποιο σπίτι και τρώγαμε εκεί, Τετάρτη και Παρασκευή έφευγα και πήγαινα να φάω στο σπίτι μου, γιατί αυτοί δεν νήστευαν. Μια φορά, Τετάρτη ήταν. Έφεραν να με κεράσουν μπακλαβά. «Ευχαριστώ, τους είπα, αλλά νηστεύω». «Για δες, είπαν, μικρό παιδί να νηστεύει και εμείς μεγάλοι άνθρωποι να τρώμε».

-Γέροντα, παιδάκια πέντε-έξι ετών πρέπει να νηστεύουν πριν από την θεία κοινωνία;

-Τουλάχιστον το βράδυ να έχουν φάει λαδερό φαγητό. Αλλά αυτό είναι και θέμα Πνευματικού. Καλύτερα η μητέρα να ρωτήσει τον Πνευματικό, γιατί μπορεί το παιδάκι να έχει πρόβλημα με την υγεία του και να πρέπει λ.χ. να πιει γάλα.

Βλέπουμε επομένως ότι η μόνη προϋπόθεση που θέτει ο Γέροντας είναι η υγεία του παιδιού. 

Διαβάστε περισσότερα: https://agia-marina.webnode.page

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ