Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθανήλ εψάλη απόψε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Σύναξης της Παναγίας της Τριχερούσας στο Άγιο Όρος, στο φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Τριχερούσας στο Πυλί της οικογένειας Δανελλάκη (περιοχή Χάνδακας),
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν οι Ιερείς της περιοχής π. Ηρακλής και π. Κωνσταντίνος, ενώ τους ύμνους απέδωσαν οι Ιεροψάλτες του ΙΝ Αγίου Γεωργίου Εμμανουήλ Κυπραίος, Αριστείδης Χαραμαράς και ο Πάρης Λαδικός.
Ο Ναός της Παναγίας της Τριχερούσας ανηγέρθη στην συγκεκριμένη περιοχή (δίπλα στον παραδοσιακό μύλο) δαπάνη της Αθανασίας συζύγου Νικολάου Δανελλάκη το 1978 με δωρεά του οικοπέδου από τον Θεόδωρο Κάννη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την οικογένεια η ανέγερση της εκκλησίας έγινε από την Αθανασία Δανελλάκη η οποία είχε δει στο όνειρό της την Παναγία Τριχερούσα να της υποδεικνύει το συγκεκριμένο σημείο στο οποίο θα έπρεπε να χτίσει την εκκλησία κι εκεί να τοποθετηθεί η εικόνα Της.
Την εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας αγιογράφησε ο Αγιογράφος Ιωάννης Δανελλάκης.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο θαύμα της Παναγίας στον Άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό όταν του αποκατάστησε το χέρι που του έκοψαν οι εικονομάχοι κι εκείνος της αφιέρωσε την γνωστή εικόνα που την απεικονίζει με τρία χέρια και όσα αναφέρει το συναξάρι για Αυτήν.
Αμέσως μετά τον πανηγυρικό εσπερινό προσφέρθηκαν καρπούζι με τυρί και γλυκίσματα ως κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές.
Η εορτή της Παναγίας Τριχερούσας
Εἰκών σου Ἁγνὴ ὡς θεία μυροθήκη,
δέδοται ἡμῖν ἐκ Παλαιστίνης πάλαι.
Τριχερούσης δυοκαιδεκάτη ἧξιν ὧδε ἀείδω.
Η εικόνα αυτή είναι εκείνη στην οποία με δίκαιο παράπονο κατέφυγε και προσευχήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός (βλέπε 4 Δεκεμβρίου) κρατώντας το κομμένο δεξί του χέρι, με το οποίο συνέγραφε τους λόγους υπέρ των Αγίων Εικόνων και το οποίο του κόπηκε από επιβουλή των εικονομάχων. Η Παναγία θαυματούργησε συγκολλώντας και ζωογονώντας το νεκρό χέρι του θεράποντος της και εκείνος της αφιέρωσε ασημένιο ανάθημα σε σχήμα χεριού, που η θέση του στην εικόνα το κάνει να φαίνεται σαν ένα τρίτο χέρι της Παναγίας. Η εικόνα που μέχρι το 12 αιώνα μ.Χ. φυλαγόνταν στη Λαύρα του αγίου Σάββα, δωρήθηκε στον άγιο Σάββα Αρχιεπίσκοπο Σερβίας (βλέπε 14 Ιανουαρίου) και κτίτορα της μονής Χιλανδαρίου κατά την επίσκεψή του στους Αγίους Τόπους. Αυτός τη μετέφερε στη Σερβία, από όπου αργότερα μετακομίστηκε με θαυμαστό τρόπο στο Άγιο Όρος, όταν κατά τις εσωτερικές ταραχές που συνέβησαν στη Σερβία επί του βασιλέα Ούροση του Ε΄ ο ημίονος που τη μετέφερε πάντοτε προ του στρατεύματος στις διάφορες μάχες χάθηκε και προχωρώντας μόνος του έφθασε μέχρι το Χιλανδράρι.
Σε μεταγενέστερη εποχή όταν προέκυψε διχόνια στην αδελφότητα της μονής Χιλανδαρίου εξαιτίας της εκλογής νέου ηγούμενου, η Τριχερούσα μετατοπίστηκε θαυματουργικά από το Ιερό Βήμα, όπου ήταν μέχρι τότε, στο στασίδι του ηγούμενου, ενώ συγχρόνως ενάρετος ερημίτης μοναχός πληροφόρησε την αδελφότητα ότι στο εξής και προς αποφυγή φιλονικιών να μην εκλέγεται ηγούμενος στο Χιλανδάρι, διότι η Παναγία θα κρατήσει τη θέση αυτή και θα διοικεί το μοναστήρι. Πράγματι μέχρι σήμερα, η χιλανδρινή αδελφότητα, ενώ ζει κοινοβιακά, στερείται Καθηγουμένου και διοικείται κατά το σύστημα των ιδιόρρυθμων μονών.