Πέθανε ξαφνικά ο Τρικαλινός Καθηγητής Μουσικολογίας Δημήτρης Μπαλαγεώργος

0
5853

Έφυγε αιφνιδίως  από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής ο Τρικαλινός καθηγητής Μουσικολογίας Δημήτρης Μπαλαγεώργος.

 

Σπούδασε Θεολογία και Μουσικολογία στην Αθήνα. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών [μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με την εργασία: Ο Θεόδουλος μοναχός και το έργο των συντμήσεων (έκδοση: Αθήνα 2003)] και αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών [διδακτορική διατριβή με θέμα: Η ψαλτική παράδοση των ακολουθιών του βυζαντινού κοσμικού τυπικού (έκδοση Αθήνα 2001)].

Ακαδημαϊκή Σταδιοδρομία

Υπηρετούσε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών από το έτος 1996 [αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης (διδάσκων βάσει του προεδρικού διατάγματος 407/80), στη συνέχεια ως Λέκτωρ (από το έτος 2003), Επίκουρος Καθηγητής (από το έτος 2009) και Αναπληρωτής Καθηγητής (2015), στο γνωστικό αντικείμενο Βυζαντινή Μουσικολογία.

Το Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων σε μήνυμά του αναφέρει:

Το Σωματείο Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός»  εκφράζει την κατ’ άνθρωπον βαθειά οδύνη του για την εκδημία  του αγαπημένου μας φίλου και πολύτιμου  μουσικού και καταξιωμένου καθηγητού του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημητρίου Μπαλαγεώργου, ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του από την πόλη μας και άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο επάνω στην έρευνα της Βυζαντινής μας Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης γενικότερα.
 Σε όλη  την ευλογημένη πορεία της ακαδημαϊκής του πορείας είχε την τιμή και την χαρά να υπηρετήσει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών  του Πανεπιστημίου Αθηνών από το έτος 1996 αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης, στη συνέχεια ως Λεκτωρ και αργότερα ώς  Αναπληρωτής Καθηγητής έως και σήμερα στο γνωστικό αντικείμενο της Βυζαντινής Μουσικολογίας.
Ο Δημήτρης Μπαλαγεώργος αφιέρωσε τη ζωή του στην εκκλησιαστική μουσική ώς πρωτοψάλτης πολλών Ιερών Ναών της Αθήνας και ήταν χοράρχης του Χορού Ιεροψαλτών “Τρίκκης Μελωδοί”. Εκτελούσε  τα καθήκοντά του με πόθο και αγάπη, με προθυμία και αυταπάρνηση. Πάντοτε ευγενής, ευπροσήγορος, λεπτός, ταπεινόφρων χωρίς υπεροψίες.
Συνεργάστηκε με το Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων κατα τη διεξαγωγή του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου  της Ιεροψαλτικής κοινότητας που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα τον Νοέμβριο του 2021 ως μέλος της επιστημονικής επιτροπής και εισηγητής.
Από σήμερα θα υμνεί τον Τριαδικό Θεό μετά των Αγίων Αγγέλων. Αιωνία η μνήμη του.
Με τιμή για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Γ Δημητρίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ