Η ημέρα της Λαμπρής, όταν ανθίζει η Πασχαλιά στο νησί μας | Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

0
3930
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Η ημέρα της Λαμπρής, όταν ανθίζει η Πασχαλιά στο νησί μας

 

(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)   16/4/2023

 

Εφέτος ζήσαμε αληθινά, την περίοδο του Πάσχα. Εκκλησιαστήκαμε τις Άγιες Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και στον δικό μας ‘γείτονα’, τον Άγιο Παύλο με τον αξιοσέβαστο εφημέριο παπά Περικλή. Ακούσαμε το μελίρρυτο κήρυγμα του αξιαγάπητου, σεβάσμιου Μητροπολίτη Αγκύρας κ. κ. Ιερεμίου. Ψάλαμε μαζί με τους υμνωδούς,  με κατάνυξη τα Εγκώμια, γύρω από τον στολισμένο Επιτάφιο, τον οποίο ακλουθήσαμε στην περιφορά του, ως την μεγάλη κεντρική Πλατεία.

Έπειτα  από περίπου τρία χρόνια περιορισμών, της θανατηφόρου Παγκόσμιας  Πανδημίας, οι Επιτάφιοι από τις Εκκλησίες της πόλης, συναντήθηκαν πανηγυρικά στην Πλατεία, ακολουθούμενοι από πλήθος ευλαβών πιστών.

Είδαμε  το πρωί του μεγάλου Σαββάτου, να κτυπούν τα θρονιά και να κουνούν τους πολυελαίους στο ‘Ανάστα Κύριε.’ Τα  μεσάνυχτα ακούσαμε  με αγαλλίαση, το ‘Χριστός Ανέστη’, από το Ιερό Ευαγγέλιο της Αναστάσεως του Χριστού.

Η ολάνθιστη ομορφιά της φύσης,  με σύμμαχο  τον Ανοιξιάτικο καιρό, υποδέχεται  κάθε χρόνο   το  Πάσχα. Έπειτα από μια πένθιμη και κατανυκτική Μεγάλη   Εβδομάδα, όπου οι πιστοί έζησαν τα Άγια Πάθη του Χριστού,  με αποκορύφωμα την Μεγάλη Παρασκευή και την περιφορά των Επιτάφιων, γεύθηκαν   την χαρά της Λαμπρής.

Οι ανθισμένες πασχαλιές, μοσχοβολούν, το βράδυ που ακούγεται το ‘Χριστός Ανέστη’ στα προαύλια των  Ιέρων Ναών. Το Άγιο Φως, φωτίζει τα κατάλευκα κεριά και λάμπει στις καρδιές χιλιάδων Χριστιανών.

Η Κυριακή του Πάσχα και  η ημέρα της Αγάπης,  φέρνει το μυρωμένο άρωμα της ελπιδοφόρου Ανάστασης  στην Ανοιξιάτικη ανθισμένη  φύση, όπως φέρνει την

Ανάσταση και στις ψυχές των  πιστών.

Οι δελεαστικές μυρωδιές, από τα  λαμπριάτικα κουλουράκια και από το ψητό αρνάκι στο φούρνο ή τον σουβλιστό οβελία, είναι  παντού διάσπαρτες,  Αλλά  και προκλητικές, έπειτα από τη μεγάλη Σαρακοστιανή νηστεία, των πέντε εβδομάδων.

Πρωταγωνιστές στο πλούσιο γιορτινό τραπέζι, τα κόκκινα αυγά, που τσουγκρίζονται με κέφι, ενώ τα αδελφικά φιλιά της αγάπης, ανταλλάσσονται από συγγενείς και φίλους. Η πανηγυρική ατμόσφαιρα, καλεί όλους να γιορτάσουν και να χαρούν την ημέρα της Λαμπρής. Θα  στρωθούν οι παρέες  στα οικογενειακά τραπέζια και θα γιορτάσουν όλοι μαζί, συγγενείς, φίλοι και περαστικοί, το χαρμόσυνο μήνυμα της Αγάπης της Αναστάσεως. Θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν, θα γλεντήσουν, όλοι μαζί  με το μεθυστικό κόκκινο κρασί.

‘Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες’,  αυτή  την  ημέρα ‘αγαλλιασσώμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή’.

Τα χωριά μας όπου μοσχοβολούν Ανοιξιάτικη ευωδιά, με του κατακίτρινους μυρωδάτους σπάρτους, τις ανθισμένες πασχαλιές   και τις μεθυστικούς λεμονανθούς, γιορτάζουν με ξεχωριστή  λαμπρότητα την ημέρα της Λαμπρής.

Στην πόλη μας, η ημέρα του Πάσχα, ξεχωρίζει για την μεγαλοπρεπή Βυζαντινή τελετή της Δεύτερης Ανάστασης, από Εκκλησία σε Εκκλησία και την περιφορά της  Αναστάσιμης εικόνας,  στους δρόμους του νησιού μας.

Το  χαρμόσυνο Αναστάσιμο  μήνυμα του Ευαγγελίου, διαβάζεται  σε όλες τις γλώσσες, ώστε να ακούσουν όλοι  οι πιστοί  του κόσμου, το μήνυμα της Ανάστασης της χαράς και της αγάπης.

Ύστερα ακολουθεί η εβδομάδα της   Διακαινησίμου. Μια εβδομάδα αναγέννησης, με το Εκκλησιαστικό εορτολόγιο της φορτωμένο. Ξεχωριστή η γιορτή της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής, την πρώτη Παρασκευή της Διακαινησίμου, δηλ καινούργιας ανανεωμένης  Εβδομάδας. Οι  πιστοί Χριστιανοί  γεμίζουν τις Εκκλησίες, για την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και ψιθυριζουν τις δίκες τους κρυφές προσευχές και ικεσίες μπροστά στο εικόνισμα της Μεγαλόχαρης Παναγίας, που ευωδιάζει από το θυμίαμα. Η γιορτή  στην Παναγιά στα Τσουκαλαριά, ξεχωρίζει με το παραδοσιακό πανηγύρι στο προαύλιο του ιστορικού Εξωκλησιού.

Αλλά  και πάλι οι καμπάνες των Εκκλησιών στις 23 του Απρίλη, θα καλέσουν τους πιστούς, για να ανάψουν  ευλαβικά στα μανουάλια του Αη Γιώργη, το δικό τους κεράκι.   Για άλλη μια φορά τα  άλογα θα τρέξουν έξω από τις Εκκλησιές, όπως στον Άγιο Γεώργιο, στο ορεινό χωριό Πυλύ, για να τιμήσουν τον καβαλάρη και Στρατηλάτη, Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο.

Την ησυχία του νησιού, αναστατώνουν οι σκόρπιες κροτίδες και τα βεγγαλικά, διατηρώντας έτσι,  ένα παμπάλαιο Πασχαλιάτικο έθιμο.

Η   Λαμπρή  στο νησί μας μυρίζει  ανθισμένη Πασχαλιά, γεμάτη Ανοιξιάτικα αρώματα και ευωδιές, ανακατεμένες με το Αιγαιοπελαγίτικο δροσερό κυματάκι της θάλασσας,  που αγκαλιάζει  στοργικά   τον όμορφο τόπο μας.  Ένας τόπος πολύ εύφορος, καταπράσινος, φιλόξενος και ευλογημένος.

‘Χριστός Ανέστη’ —  ‘Αληθώς ο Κύριος’

Χρόνια Πολλά και χαρούμενη Λαμπρή

Ξανθίππη Αγρέλλη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ