Τα παραδοσιακά κάλαντα του Λαζάρου ακούστηκαν σήμερα σε όλο το Ζηπάρι!

0
592

Τα παραδοσιακά κάλαντα του Λαζάρου εψάλησαν σήμερα σε όλο το Ζηπάρι! Ρίγη συγκίνησης και αίσθημα υπερηφάνειας στην τοπική κοινωνία!

Με συγκίνηση και θαυμασμό υποδέχτηκαν οι κάτοικοι και επαγγελματίες του Ζηπαριου σήμερα το πρωί εννιαμελές τμήμα της χορωδίας του Γυμνασίου του χωριού, που έψαλε τα τοπικά κάλαντα του Λαζάρου!

Το Γυμνάσιο Ζηπαριου συνεπές στο ραντεβού του με την τοπική κοινωνία για άλλη μια χρονιά αναβίωσε τα παραδοσιακά μας κάλαντα, τα οποία εψαλησαν από τους καλαντιστές σε κλίμα κατάνυξης.

Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό μουσικής του σχολείου κυρία Γεωργία Χαραλαμποπούλου, «τα κάλαντα του Λαζάρου της Κω είναι ιδιαίτερα ξεχωριστά για τη στιχουργηματική, μελωδική και ρυθμική τους πρωτοτυπία, γεγονός που τα καθιστά ένα από τα στολίδια της λαϊκής μουσικής κουλτούρας της Ελλάδας.

Η έγερση του Λαζάρου με τους θρησκευτικούς της συμβολισμούς και οι αγερμοί, δηλαδή η περιφορά των καλαντηστριών στις γειτονιές συνδέουν το μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου με την «ανάσταση» της φύσης. Χαιρόμαστε γιατί η συναισθηματικά φορτισμένη ανταπόκριση των ανθρώπων στις εμφανίσεις μας δικαιώνει την προσπάθειά μας να διατηρούμε τις μνήμες ζωντανές,μεταλαμπαδεύοντας τα έθιμα στις επόμενες γενιές.»

Ευχόμαστε το παράδειγμα του Γυμνασίου Ζηπαριου να ακολουθήσουν σύντομα και άλλα σχολεία. Η θερμή ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και η αληθινή συμμετοχή των παιδιών και η πίστη σε αυτή τη δράση αποδεικνύουν ότι τα κάλαντα και γενικότερα τα έθιμα αποτελούν ζώσα κοινωνική έκφραση και ανάγκη που μεταδίδεται σχεδόν κυτταρικά από γενιά σε γενιά. Απέναντι σε αυτή τη συνθήκη το σχολείο και η καθηγήτρια μουσικής κυρία Γεωργία Χαραλαμποπούλου υπόσχονται μια σταθερή και συστηματική ανταπόκριση και εύχονται

Καλό Πάσχα σε όλους!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ