Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως με τον Σεβασμιώτατο στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κω

0
4198


Μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως
Ένα από τα έθιμα του τόπου μας είναι και το μοίρασμα των φουντών στις Εκκλησίες, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, δηλαδή την τρίτη Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής. Ανήμερα της μεγάλης εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κκ. Ναθαναήλ χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Πλατάνι, παρουσία της προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Κω κ.Διονυσιας Τελλη, του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Κώστα Ζαχαρου, της ειδικής συμβούλου σε θέματα πρόνοιας Σταματίας Κανταρζη και αρκετού κόσμου που θέλησε να προσκυνήσει.
Ένα ματσάκι δυόσμος και στην μέση ένα γαρύφαλλο ή μια βιολέτα, τυλίγονται γερά με την κλωστή. Όταν ερχόταν η ώρα του Εσπερινού του Σαββάτου, οι φούντες έπρεπε να βρίσκονται έτοιμες σε μια λεκάνη με νερό, για να διατηρηθούν δροσερές ως την επόμενη ημέρα, για την Κυριακή των φουντών, δηλ της Σταυροπροσκύνησης.
Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως τιμάται ο Σταυρός, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης. Πρόκειται για δεσποτική εορτή, η οποία έχει τις ρίζες της στην Παλαιστίνη, όταν την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Μαρτίου εορταζόταν η ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη.
Η Κυριακή αυτή είναι η μεσονηστήσιμη, βρίσκεται δηλαδή στο μέσο της σαραντάημερης νηστείας. Οι χριστιανοί ατενίζοντας και προσκυνώντας το Σταυρό, θυμούνται το πάθος του Χριστού και παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν τη νηστεία και τον πνευματικό τους αγώνα.

 

Πηγή: https://www.kostv.gr/nea/topika/20987-kyriaki-tis-stavroproskyniseos-ston-iero-nao-agiou-athanasiou-ko

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ