Η Παναγία η Μυροβλύτισσα ή «Κυρά Ανδριώτισσα» στην Ι. Μονή του Αγ. Νικολάου στην Άνδρο

0
2577

«Μα αυτή είναι η Παναγιά μου!
Ποία είναι αυτή η εικόνα της Παναγίας πάνω στο γραφείο σου; Δεν την έχω ξαναδεί!
– Αυτή είναι η Παναγία μου! Δε σου έχω μιλήσει ποτέ γι’ αυτήν; Η εικόνα της βρίσκεται στην Άνδρο! Στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου! Την αποκαλούν «Παναγιά Μυροβλύτισσα» ή «Κυρά Ανδριώτισσα» ή «Ρίζα του Ιεσσαί».
– «Ανδριώτισσα» τη λένε επειδή είναι στην Άνδρο! «Μυροβλύτισσα» γιατί;
-Διότι η αγία εικόνα μυροβλύζει. Κι είναι τόσο ευωδιαστό το μύρο Της! Σαν την καθαρή και πάναγνη ζωή της. Δύσκολα ξεχνάς την ευωδία του. Χειροπιαστό θαύμα του Θεού!! Νιώθεις την Παναγία Μητέρα μας συνέχεια πλάι σου! Έχω ακούσει ότι κάνει και θαύματα το μύρο της Παναγίας.
-Εξήγησέ μου και το άλλο όνομά της. «Ρίζα του Ιεσσαί».
-Κοίτα την εικόνα Της… Αν την προσέξεις καλά, θα δεις ότι η Υπεραγία Θεοτόκος είναι καθισμένη σαν σε θρόνο στη ρίζα ενός δέντρου! Στα κλαδιά του δέντρου είναι αγιογραφημένοι όλοι οι προφήτες που μίλησαν για την καταγωγή της Παναγίας από τον Ιεσσαί, τον πατέρα του Δαυίδ!
-Τελικά, τα πάντα στις αγιογραφίες είναι συμβολικά και μας διδάσκουν. Πότε γιορτάζει;
-Γιορτάζει στις 2 Ιουλίου! Την ημέρα αυτή τιμάται η κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος της Παναγίας μας! Διότι, η εικόνα αυτή πριν από πολλούς αιώνες βρισκόταν στην ένδοξη Μονή των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη, όπου φυλάσσεται η Εσθήτα (=φόρεμα) της Παναγίας, και γιόρταζε προς τιμήν αυτού του κειμηλίου της Μονής. Έτσι, όταν μετά από χρόνια, το 16ο αι., δωρίστηκε η εικόνα της Παναγίας στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου στην Άνδρο, συνεχίσθηκε να τιμάται στη γιορτή αυτή. Και γίνεται μεγάλο πανηγύρι στη γιορτή της!
-Δηλαδή;
-Από νωρίς το βράδυ της 1ης Ιουλίου, μέχρι τα ξημερώματα της επομένης, κόσμος από όλη την Ελλάδα έρχεται στην ολονύκτια αγρυπνία του μοναστηριού για να τιμήσει την Παναγία. Γίνεται και λιτανεία. Η μία και μοναδική φορά που βγαίνει η εικόνα της Παναγίας μας από το τέμπλο του Ναού, τυλιγμένη μ’ ένα άσπρο σεντόνι για να απορροφά το μύρο, είναι η ώρα της περιφοράς της μέχρι την είσοδο της Μονής. Τα πάντα μοσχοβολούν!
-Μη μου λες άλλα. Τα υπόλοιπα θέλω να τα ζήσω , όταν θα πάμε στην Άνδρο.
-Τα υπόλοιπα θα μας τα πει Εκείνη.

Άπολυτίκιον Ἤχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης
Η μυρόβρυτος κρήνη, τῆς Είκόνος σου Ἄχραντε, ή ἐν Νικολάου τῆ Μάνδρα, ἐν τῆ Ἄνδρω ὐπάρχουσα, ἰάματα ἐκβλύζει τοῖς πιστοῖς, καὶ μύρον εὐωδίας θαυμαστής• ὄθεν ταύτην προσκυνοῦμεν πανευλαβῶς, καὶ πόθω ἀνακράζομεν χαῖροις ή «’Ρίζα Ίεσσαί», χαῖροις πηγή μυρόῤῤυτε, χαῖροις ἰάτειρα σεπτή, Μυρόπνοε Δέσποινα.

Xαῖρε Θεοτόκε Μυροβλύτισσα.

Πηγή: Ενορία Μεγάρχης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.