Άνοιξε το Τριώδιο – Τι είναι το Τριώδιο; Γράφει η κ. Αικατερίνη Σώκιαλη

0
7858

ΆΝΟΙΞΕ ΤΟ ΤΡΙΏΔΙΟ

Τι είναι το Τριώδιο;

Είναι  κυρίως ένα από τα πιο ωραία λειτουργικά βιβλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Περιλαμβάνει τις ιερές ακολουθίες των 10 εβδομάδων της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αρχίζει από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, μέχρι το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, όταν ο ιερέας κρατώντας κάνιστρο με λουλούδια ψάλλει το < Ανάστα ο Θεός κρίνων την Γην>.

Κατά την κατανυκτική αυτή περίοδο του Τριωδίου , η εκκλησία μας, με τα αγιογραφικά αναγνώσματα της, τους ύμνους και τα τροπάρια της, μας προτρέπει σε μετάνοια και μας προετοιμάζει να ζήσουμε τα πάθη του Χριστού και στην συνέχεια να ζήσουμε την πραγματική μεγάλη χαρά της Ανάστασης.

Και τα μασκαρέματα και το καρναβάλι πώς εξηγούνται; Το καρναβάλι είναι ιταλική λέξη. Σημαίνει, απομακρύνω το κρέας. Αρχίζει επομένως σε λίγο η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Νηστεία σώματος και ψυχής. Εγκράτεια στα πάθη μας. Απομάκρυνση από τα κακά.    Πνευματικός αγώνας.

Τα μασκαρέματα; Είναι ειδωλολατρικό κατάλοιπο, από τα Ανθεστήρια (τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου), που γιόρταζαν προς τιμή του Διονύσου, Θεό του κρασιού, με οργιαστικές τελετές φορώντας προσωπίδες, εξευτελίζοντας έτσι τον εαυτό τους και μολύνοντας την ψυχή τους.

Αυτό το έθιμο πρέπει να ξεχαστεί τελείως. Δυστυχώς με τις ξένες νοοτροπίες κάθε χρόνο και ριζώνει περισσότερο. Η ευθύνη μεγάλη όλων των χριστιανών, κυριως εμάς τους Ορθοδόξους, γιατί και ειδωλολατρικό έθιμο είναι, και δημιουργεί ατμόσφαιρα τελείως αντίθετη από εκείνη πού στοχεύει να δημιουργήσει μέσα μας το κατανυκτικό Τριώδιο.

Καλό αγώνα

Αικατερίνη Σωκιαλη Κιννα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ