Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε… Γράφει η κ. Αικατερίνη Σώκιαλη-Κίννα

0
2996

Γράφει η κ. Αικατερίνη Σώκιαλη-Κίννα

Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε…

6 Ιανουαρίου μεγάλη δεσποτική εορτή. Γιορτάζουμε την βάπτιση του Χριστού. Λέγεται και Θεοφάνεια γιατί έχουμε την φανέρωση του ενός μόνου Αληθινού Τριαδικού Θεού) πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα)

Λέγεται και Φώτα, γιατί φωτίστηκε <ο λαός ο καθήμενος εν σκότει> και <τοις καθημενοις εν χώρα και σκιά θανάτου, φως ανέτειλε αυτής>, μας λέει η Αγία Γραφή.

Ο  Χριστός για να αρχίσει επίσημα και συστηματικά, το σωτήριωδες έργο Του, έρχεται στον Ιορδάνη ποταμό, προτρέπει τον εξάδελφο του, τον Τίμιο Πρόδρομο να τον βαπτίσει, μολονότι ήταν αναναμάρτητος. Έτσι συμπλήρωσε το βάπτισμα του Ιωάννου του Προδρόμου, και με το παράδειγμα του και την διδασκαλία του, μας παρέδωσε το Χριστιανικό βάπτισμα, που αποτελεί την πύλη των ουρανών.

Το βάπτισμα του Ιωάννη του Προδρόμου (μετάνοιάς), ήταν ανώτερο από το ιουδαϊκό αλλά κατώτερο από το Χριστιανικό (σωτηρίας). Αργότερα θα πει στους μαθητές Του: <Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος> και <Ο πιστευσας και βαπτισθεις σωθησεται> και άλλες εντολές για το βάπτισμα, πού είναι το πρώτο από τα επτά μυστήρια {4 υποχρεωτικά (βάπτισμα, Χρίσμα, Εξομολόγηση, Θεία Κοινωνία) και 3 προαιρετικά (ιερωσύνη, γάμος, ευχέλαιο)

Νηπιοβαπτισμός

Οι  άγιοι πατέρες της εκκλησίας μας, προτρέπουν τους γονείς να βαπτίζουν τα παιδιά τους σε νηπιακή ηλικία. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος λέει:< ας μην προλάβει να ενεργήσει η κακία . Αγίασε το παιδί σου από την βρεφική ηλικία. Αφιέρωσε το από πολύ μικρό στο Άγιο Πνεύμα….Δώσε του την Αγία Τριάδα το πιο μεγάλο και καλό φυλαχτό>. Σε αυτό συνετέλεσε και η τότε αυξημένη θνησιμότητα των νηπίων.

Γι αυτό και η στοργική μητέρα εκκλησία καθιέρωσε και τον νηπιοβαπτισμό.

Δυστυχώς σήμερα μετατράπηκε σε εκδήλωση κοινωνικού χαρακτήρα και αφορμή επιδείξεις ματαιοδοξία.

Το βάπτισμα είναι ιερό μυστήριο. Συμβαίνει όταν τελείται, ότι ακριβώς συνέβη στον Ιορδάνη ποταμό. Οι ουρανοί ανοίγουν και χαίρεται όλος ο ουράνιος κόσμος. Αυτό συμβολίζει η τριπλή περιφορά γύρω από την κολυμβήθρα με την ψαλμωδία <Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε… >

Το νερό, η κολυμπήθρα, το λάδι, ο Σταύρος, η λαμπάδα, τα λευκά ενδύματα, το μύρο, το κόψιμο στα μαλλάκια, όλα έχουν συμβολικό χαρακτήρα.

Και ο ρόλος του νονού (αναδόχου); Μπαίνει εγγυητής. Αναλαμβάνει την ευθύνη να κατηχήσει  το νεοφώτιστο και να το οδηγήσει στον δρόμο του Χριστού. Να φροντίζει για την συχνή θεία κοινωνία και όχι μόνο τις τρεις πρώτες Κυριακές. Το  Άγιο σώμα του Χριστού και το Άγιο Αίμα του, χαριτώνει και φυλάσσει το παιδί από κάθε κακό.

Τα όσα αρνητικά λέγονται είναι παραμύθια, που λέγονται ή από άγνοια, ή από απιστία, ή από διάφορους άλλους λόγους.

Όσοι λοιπόν <εις Χριστόν εβαπτίσθητε Χριστόν ενεδύσασθε>. Εάν δεν ενδυθουμε τον Χριστόν, εάν δεν ζούμε τις εντολές Του, τότε μόνοι μας διώχνουμε τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος {αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, αγαθότητα, πιστότητα, πραότητα, εγκράτεια(προς Γαλατάς κεφ5 στ 22,23)} που μας χάρισε κατά την βάπτισή. Άρα πρέπει με χριστιανικό αγώνα τα χαρίσματα αυτά, να τα καλλιεργούμε και να τα φυλάσσουμε. Ας μην ξεχνούμε την πρώτη εντολή που έδωσε ο Θεός στον Αδάμ και την Εύα, χαρίζοντας τους όλη την δημιουργία:  <εργάζεστε και φυλαττειν αυτήν>.

 

Καλά Θεία Θεοφάνεια

Αικατερίνη Σωκιαλη Κιννα

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ