Η διαχρονική παρουσία του Αγίου των δώρων, του Αϊ Βασίλη | Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

1
2017
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

 

 

Κάθε Πρωτοχρονιά, τα παιδιά κυρίως, περιμένουν τον Άγιο Βασίλη να απαντήσει στο γράμμα και στην επιθυμία τους, για ένα αγαπημένο παιχνίδι. Τα δώρα του Αι Βασίλη που είναι  δώρα αγάπης, προς τα παιδιά και τον διπλανό μας δεν αποτελούν μόνο ένα τυπικό έθιμο αλλά μια ανθρώπινη κίνηση που δίνει ξεχωριστό χρώμα στις μεγάλες Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες Γιορτές.

Ο  επίσκοπος Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε στην Καισαρεία της Καππαδοκίας  το 330 Μ.Χ. από γονείς Χριστιανούς  τον διδάσκαλο Βασίλειο και την ευσεβή  Εμμέλεια.

Σε ηλικία 20 ετών ο Μέγας Βασίλειος ήλθε στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας μαζί με το Γρηγόριο τον Νανζιανζινό. Συνέχισε τις σπουδές του για 4 έτη στην ρητορική, την  ιατρική, την αστρονομία και στις φυσικές επιστήμες. Επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου άσκησε το επάγγελμα του Νομικού και βαπτίσθηκε Χριστιανός.  Στην συνέχεια περιηγήθηκε στην  Παλαιστίνη, την Συρία και την Αίγυπτο. Έφθασε μέχρι  τον Πόντο, όπου   μόνασε μαζί με τον Γρηγόριο από την Ναζιανζό  για αρκετό καιρό και εκεί  έγραψε τους Κανόνες για τον Μοναχικό Βίο. Επανήλθε στην Καισαρεία όπου χειροτονήθηκε Επίσκοπος,  μετά την εκδημία του Επισκόπου Ευσέβιου το 370 Μ.Χ.  Από αυτή την θέση κήρυττε τον Θείο Λόγο και παράλληλα ίδρυσε το Πτωχοκομείο την ‘Βασιλειάδα’,  όπου εκεί ανακουφίζονταν κάθε πτωχός και κατατρεγμένος. Υπήρχε σφοδρός πολέμιος του Αρειανισμού και των άλλων παρά-Χριστιανικών αιρέσεων. Σε ηλικία 49 ετών νέος ηλικιακά και όχι γέροντας,  καταβληθείς από βαριά ασθένεια εξεδήμησε εις  Κύριο την 1η Ιανουαρίου του 379 Μ.Χ.

Άφησε μέγα συγγραφικό έργο αλλά και τη Θεία Λειτουργία, που τελείται 10 φορές το έτος και φυσικά την Πρωτοχρονιά.  Θεωρείται ο  Άγιος των δώρων, γιατί στην προσπάθεια του να ικανοποίηση εξοντωτικούς  κυβερνητικούς φόρους για να βοηθήσει τον λαό του, συνέλεξε χρυσά και άλλα τιμαλφή.   Όταν είδε ότι δεν τα χρειάστηκε πια, τα επέστρεψε στους πιστούς φτιάχνοντας πίτες ή μικρά ψωμάκια τα πιττάκια, που το καθένα περιείχε ένα πολύτιμο χρυσό κομμάτι και τα μοίρασε, ώστε τυχαία να τα πάρουν πίσω πάλι αυτά, που όσοι  έδωσαν.  Έκτοτε έμεινε το έθιμο της Βασιλόπιτας  ή και τα βασιλοπιττάκια, με το χρυσό φλουρί ή άλλο μεταλλικό νόμισμα.

Η Εκκλησία μας  κατέταξε τον Άγιο Βασίλειο μεταξύ των κορυφαίων Αγίων και πρώτο μεταξύ των τριών Ιεραρχών, του  Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Έτσι ο Άγιος Βασίλειος, δεν είναι παραμύθι, αλλά αποτελεί υπαρκτό πρόσωπο, για την Χριστιανική Ορθόδοξο Εκκλησία και είναι επίσης ο Άγιος των Πρωτοχρονιάτικων γιορτινών  δώρων.

Για την Καθολική Εκκλησία, τιμάται  ο Σάντα Κλαάους ή Σάντα Νικόλαους, που αναφέρεται στο πρόσωπο του Αγίου Νικολάου. Η  γηραιά μορφή του, να κατεβαίνει από το Ροβανιέμι της Φιλανδίας να περνάει τα παγωμένα μέρη και να μοιράζει δώρα, αφορά κυρίως την Δυτική Εκκλησία.                  Για την Ανατολική Ορθόδοξη,  είναι ο Άγιος Βασίλειος από την Καισαρεία που ‘’έρχεται εις Αρχόντισσα κυρία,’’ σύμφωνα με τα παραδοσιακά Κάλαντα.  Σήμερα με την παγκοσμιοποίηση η σεβάσμια  μορφή του Αγίου των δώρων,  είναι η κοινή  αγαπημένη εμπορική μορφή για όλα τα παιδιά. Η ασεβής υπερβολική  εκμετάλλευση του ονόματος του, για εμπορικούς σκοπούς,  η μυθοπλασία της ύπαρξης  του ή μη και η αναιδής παρουσία μιας ανύπαρκτης συζύγου της  ‘άγιο- βασιλίτσας’ ενώ ήταν Ιερομόναχος, μόνο βλασφημία αποτελούν για την Ιερή παρουσία του Μεγάλου Βασιλείου. Το πνεύμα του ανάμεσα στην  κορυφαία γιορτής της Χριστιανοσύνης, πάντα θα γεμίζει τα παιδιά και  τους μεγάλους με ελπίδα και με πολλά δώρα.  Είθε η φετινή χρονιά το 2023, να είναι γεμάτη από τα πιο αγαπημένα δώρα του Αϊ Βασίλη, όπως την Αγάπη, την Ελπίδα, την Υγεία, την Χαρά και την Ειρήνη, για όλο τον Κόσμο.

 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ        Ξανθίππη Αγρέλλη

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ