ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η εορτή του Αγίου Νικολάου στη Ζιά & το ταφικό έθιμο με το «συγχώριο»

0
6793


Κατανυκτικά, με ευλάβεια και τον δέοντα σεβασμό  τελείται η εορτή του Αγίου Νικολάου  στον  κοινό κοιμητηριακό Ναό των ενοριών του Λαγουδιού και της Ζιάς, στο παλιό λατομείο της Ζιάς, με τις διάφορες προσφορές στη μνήμη των κεκοιμημένων.

Με πολλούς προσκυνητές τελέστηκε και φέτος η Θεία Λειτουργία από τους Ιερείς του Λαγουδιού και της Ζιάς, τον π. Κυριάκο και τον π. Ιωάννη.

Έψαλλαν οι: Μιχάλης Δανελλάκης, Μιχάλης Γκινής, Βαγγέλης Κίννας, Νίκος Διαμαντής και Γ. Κιάρης.

Αμέσως μετά την Θεία λειτουργία και την περιφορά της Ιεράς Εικόνας του Αγίου, αναβίωσε το παλιό έθιμο, σύμφωνα με το οποίο γίνονται διάφορες προσφορές («παγκέρι») για «συγχώριο» των αποθανόντων στους παρευρισκόμενους,συνήθως διάφορα γλυκίσματα, παλιότερα όλα χειροποίητα.

Eνώ από  ενορίτες της Ζιάς (οικογένεια Κασίου) τηρείται και το ταφικό έθιμο με προσφορά φαγητών (ντολμαδάκια, ζυμωτό ψωμί-ελιόψωμο) συνοδευόμενο από ντόπιο γλυκό (εξαιρετικό) κρασί παραγωγής του φίλου Μηνά, για συγχώριο, πάνω στους τάφους των συγγενικών τους προσώπων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.