ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με επισημότητα & μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός της Προστάτιδας του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας στην Κω

1
7810


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα ο εορτασμός της Προστάτιδος του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας στο στρατόπεδο Αντιστρατήγου Θ. Τσακαλώτου στη Μεσαριά.

Μετά την προσέλευση των επισήμων τελέστηκε Δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ τον οποίο πλαισίωναν ο στρατιωτικός Αρχιμανδρίτης π. Σοφρώνιος και ο π. Ιωάννης Κουτάντος.

Αμέσως μετά αναγνώσθηκε η ημερήσια διαταγή του Αρχηγού του ΓΕΣ από τον Συνταγματάρχη Διοικητή του Πυροβολικού και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων πυροβολητών και η έκθεση οπλικών συστημάτων

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων:  O  Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Σπυρίδων Κογιάννης, ο πρ. Υπουργός Γιώργος Νικητάδης, ο Έπαρχος Κω Γιάννης Καμπανής, οι Αντιδήμαρχοι Σταμάτης Καμπουράκης, Σταμάτης Πης και  Γιάννης Καλλούδης, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής, ο Αλκιβιάδης Χατζηνικολάου, ο Αστυνομικός Διευθυντής-Ταξίαρχος Λουκάς Θάνος, Διοικητές των λοιπών ένστολων αρχών, μονάδων, Αξιωματικοί, εκπρόσωποι των εφέδρων και αποστράτων,  εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πολίτες.

Τέλος, ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση στην αίθουσα της μονάδος και προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους λουκουμάδες και κονιάκ, σύμφωνα με το έθιμο.

Αγία Βαρβάρα: Από πότε και γιατί θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού

βαρβάρα

H Αγία Βαρβάρα, που τιμάται σήμερα 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με μελετητή του βίου της, είναι «μία των δημοφιλεστέρων Aγίων της Eκκλησίας», ενώ από το 1829 θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού.

Η Αγία Βαρβάρα ασπάσθηκε από νέα τον Χριστιανισμό και αυτό εξόργισε τον πατέρα της. Χρησιμοποίησε βία για να τη μεταπείσει, αλλά δεν τα κατάφερε και τότε την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας, ο οποίος την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια.

Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ίδιου της του πατέρα, “ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του, η Θεία Δίκη, με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο–πατέρα.

Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτιθέντος πρώτου “Τάγματος Πυροβολητών», όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ.

Η Διεύθυνση Πυροβολικού για να τιμήσει τη Προστάτιδα του Όπλου Αγία Βαρβάρα εξέδωσε το 1999 αναμνηστικό μετάλλιο με την ευκαιρία των 170 ετών από της καθιέρωσης της ως προστάτιδος το 1829.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.