ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με ευλάβεια και κατάνυξη ο Εσπερινός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας στην Καρδάμαινα με κ. Ναθαναήλ | Προστάτιδα των αιφνίδιων θανάτων

1
4940


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Με ευλάβεια και κατάνυξη χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ εψάλη το βράδυ του Σαββάτου ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας στο φερώνυμο ιερό εξωκκλήσι στην Καρδάμαινα.

Τον εσπερινό τέλεσε ο π. Αντώνιος Κασιώτης.

Έψαλλαν οι Ιεροψάλτες της Καρδάμαινας: Σάββας Παναγιώτου,Γιάννης Γιωργαλλής και ο μικρός Ευάγγελος Παλούμπης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς, ο πρ. Δήμαρχος και Άρχων του Οικουμ. Πατριαρχείου Θεοδόσης Βαρκάς, ο Δάσκαλος Νίκος Ιερομνήμων και πολλοί προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο βίο και τα μαρτύρια της Αγίας Βαρβάρας αλλά και στην αρχαία Αλάσαρνα τον μεγάλο εκείνο δήμο με την παλαιά βασιλική της Αγίας Βαρβάρας τα ερείπια της οποία βρίσκονται σήμερα μέσα στη θάλασσα. Ευχαρίστησε επίσης τους κτήτορες του υπάρχοντος ιερού ναού και την οικογένεια Κατσίλλη.

Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα των λοιμικών ασθενειών αλλά και του αιφνιδίου θανάτου για αυτό και σε πολλές Αγιογραφίες εικονίζεται με ένα Άγιο Ποτήριο στο χέρι για τους ετοιμοθάνατους.

Αμέσως μετά τον πανηγυρικό εσπερινό προσφέρθηκαν τα παραδοσιακά βάρβαρα από την ενοριακή αδελφότητα Παναγίας Καρδάμαινας.

Το έθιμο με τα παραδοσιακά βάρβαρα στον εσπερινό της Αγίας Βαρβάρας στην Καρδάμαινα Κω

Αγία Βαρβάρα

Ξίφει πατὴρ θύσας σε, Μάρτυς Βαρβάρα,
Ὑπῆρξεν ἄλλος Ἀβραὰμ διαβόλου.
Βαρβάρα ἀμφὶ τετάρτῃ χερσὶ τοκῆος ἐτμήθη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αγια Του Θεού πρέσβευε υπερ ημών των αμαρτωλών και λύτρωσε μας από την μάστιγα των ξαφνικων θανατων που μαστίζει τον κόσμο ως να εχουμε πολεμο….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ