Ο Αγιορείτης μοναχός Νικήτας με καταγωγή από Κάλυμνο και Κω μας μιλά από το Κελί της Παναγίας της Πορταΐτισσας για τις «Αγιορείτικες παραδοσιακές συνταγές» (video)

0
4634

Το Ιερό Κελί της Παναγίας της Πορταΐτισσας, ήταν μία από τις στάσεις  στο 4ημερο οδοιπορικό στο Άγιο Όρος, της 7μελούς ομάδας από την  Κάλυμνο, την οποία αποτελούσαν οι Μανώλης Μουσελλής, Μιχάλης Μπούκης, Μιχάλης Μπιλλήρης, Νικόλας Τσαγκάρης , Γιάννης Τσαγκάρης, Βασίλης Ψαρομπάς και ο Μάμας Χαραμαντάς.

Η ομάδα έτυχε μίας αξέχαστης,μοναδικής αγιορείτικης φιλοξενίας,από το Αγιορείτη Μονάχο και συμπατριώτη Γέροντα Νικήτα, με καταγωγή από Κάλυμνο και Κω.

Ο μοναχός Νικήτας βρίσκεται στο Άγιο Όρος από νεαρή ηλικία, μετά την απόλυση του από το Στρατό και ήδη συμπληρώνει 28 χρόνια. Μονάζει στο Ιερό Κελί της Παναγίας της Πορταΐτισσας που ανήκει στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου.

Η καθημερινότητα του είναι αφιερωμένη στη προσευχή και εκτελεί το διακόνημα του μαγείρου. Στη μαγειρική είναι μυημένος από μικρό παιδί, καθώς με πατέρα ψαρά έμαθε από νωρίς τα ψάρια και τα θαλασσινά που αποτελούν τη βάση της διατροφής στη μοναστηριακή ζωή, ενώ πριν πάει στο Άγιο Όρος ,είχε εργαστεί στην εστίαση αλλά και στις οικοδομές.

Με πολύ προσωπική εργασία, έφτιαξε μία υποδειγματική ,πανέμορφη κουζίνα,ένα χώρο ιδανικό, λειτουργικό με τα στοιχεία της Αγιορείτικης παράδοσης, κατάλληλα διακοσμημένο  Στο χώρο αυτό, με αγάπη, μεράκι και πολλές γνώσεις, μαγειρεύει καθημερινά για μοναχούς και επισκέπτες

Αυτή τη μαγειρική μάλιστα, φρόντισε να διαδώσει και έξω από το Άγιο Όρος, σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, αλλά και σε ειδικές εκδηλώσεις,πανηγύρια ,εορτές  στην Ελλάδα. Συνέγραψε μάλιστα και το βιβλίο «Αγιορείτικες παραδοσιακές συνταγές» που κυκλοφορεί από το 2012.

Ό  Αγιορείτης Μοναχός Νικήτας,  δέχτηκε με χαρά να  μιλήσει στο φακό του kalymnos-news.gr και στο Μάμα Χαραμαντά,μέσα από το χώρο που περνά πολλές ώρες, για όλα τα παραπάνω,για την καθημερινότητα του,για την Αγιορείτικη παράδοση,για τα μυστικά των παραδοσιακών συνταγών που έμαθε από Γέροντες.

Δείτε το πανέμορφο video που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς

πηγή: https://kalymnos-news.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ