Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Μηνά στο Ζηπάρι | Στιγμές ευλογίας και αγαλλίασης | π. Ιωάννης: Έχω καταγράψει πάνω από 40 ερειπωμένα εξωκλήσια που περιμένουν να ‘μυρίσουν’ λιβάνι και να λειτουργηθούν…

1
10730

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

 

Μπορεί το βοριαδάκι και το βραδινό αγιάζι με τη πτώση της θερμοκρασίας μόλις δύσει ο ήλιος να μην επέτρεψε την πανήγυρη ωστόσο με κατάνυξη και αγαλλίαση εψάλη εσπερινός της εορτής του Αγίου Μηνά στο φερώνυμο ιερό εξωκλήσι του στο Ζηπάρι που ανακαινίστηκε και αναστηλώθηκε πέρσι από τον π. Ιωάννη Κουτάντο και τους ενορίτες του, σε μία πολύ όμορφη εξοχική περιοχή (λίγο πιο πάνω από το κοιμητήριο του Οσίου Χριστοδούλου και τον Άγιο Εφραίμ.

Τον εσπερινό τέλεσαν ο π. Ιωάννης Κουτάντος και ο π. Ιωάννης Σταυρόπουλος, ενώ τους ύμνους απέδωσε ο Πρωτοψάλτης του ΙΝ Αναλήψεως Ζηπαρίου, καθηγητής Τρύφων Καβαθάς.

Χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαίτερα στους εορτάζοντες.

Το πρωί στον ίδιο χώρο εψάλη το πρωί ο Όρθρος και τελέστηκε με κατάνυξη η Θεία λειτουργία της εορτής του Αγίου, με τον π. Ιωάννη να επισημαίνει στην ομιλία του για τις εργασίες και τους αφανείς (για τον κόσμο, γνωστούς όμως για τον Θεό και τον Άγιο Μηνά δωρητές από την Κω αλλά και το εξωτερικό) ότι έχει καταγράψει συνολικά πάνω από 40 ερειπωμένα εξωκκλήσια σε χωράφια και εξοχές της ενορίας του (!!) που περιμένουν όπως ο Άγιος Μηνάς επί 200-300 ή και παραπάνω χρόνια να ξαναφτιαχτούν, να μυρίσουν λιβάνι  και να λειτουργηθούν.

Μίλησε ακόμα για «τις ψυχές που σήμερα αγάλλονται» και αυτές είναι μεταξύ άλλων: του Βασίλη και της Χριστίνας Μαδωνή, των γονέων της μοναχής Νεκταρίας η οποία δώρησε το κτήμα αυτό (μέσω της ιεράς μονής του Αγίου Νεκταρίου) στην ιερά Μητρόπολη. Μια άλλη ψυχή είναι του Χαραλάμπη Αλαχιώτη, του οποίου το σπίτι είναι ακριβώς δίπλα και είχε σφοδρή επιθυμία να το δει αναστηλωμένο. Μάλιστα είχε φυλάξει τα μάρμαρα που τελικά μπήκαν από καιρό στο σπίτι του «είναι του Αγίου μου είπε. Όταν το τελειώσεις να τα πάρεις και να τα πας στη θέση τους γιατί έχουμε ‘παράξενους’ επισκέπτες εδώ στην γειτονιά μας… Και μάλιστα μου είπε. Δεν φυτεύω τον κήπο μου μέχρι κάτω γιατί αυτός ο δρόμος, είναι ο δρόμος του Αγίου Μηνά».

Η δε καμπάνα που έχει τοποθετηθεί στο εξωκκλήσι είναι η παλιά της Αναλήψεως Ζηπαρίου όταν αυτή λειτουργούσε σε λυόμενο με Ιερέα τότε τον π. Γεώργιο Παπαθωμά (Ιερέα και Δάσκαλο).

Όπως είναι γνωστό στα 350 μέτρα από τον Άγιο Μηνά πιο κάτω είναι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που κι αυτό αναστηλώθηκε, πιο πέρα του Αγίου Εφραίμ, παρακάτω του Οσίου Χριστοδούλου, κι αυτό στα 350 μέτρα, με τον Άγιο Μηνά στη μέση.

Αξιοσημείωτες οι εργασίες στον αύλειο χώρο και η «κουμούλα» που φτιάχτηκε φέτος κάτω από τον παλιό Αβράμιθα, σήμα κατατεθέν της περιοχής, με στόχο του χρόνου να διαμορφωθεί ριζικά ο περιβάλλων χώρος και η περίφραξη του κτήματος.

Το πρωί στον Όρθρο έψαλλαν οι: Μανώλης Πόγιας, Μιχάλης Γκινής, Νίκος Διαμαντής, Γιάννης Γιαννάκος και Γιάννης Κιάρης.

Αμέσως μετά τη Θεία λειτουργία προσφέρθηκαν διάφορα κεράσματα (γλυκίσματα κ.α μεταξύ των οποίων και κρητικά ξεροτήγανα που έστειλε η αδελφή του π. Ιωάννη από την Κρήτη).

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολλά συγχαρητήρια στον ακούραστο και άξιο παπά μας. Βοήθεια σε όλο τον κόσμο να είναι ο Άγιος Μηνάς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ