ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με κ. Ιερεμία, κ. Ναθαναήλ και Ναθαναήλ της Ιβήρων ο πανηγυρικός εσπερινός στην ιερά μονή του Αγίου Νεκταρίου Κω

0
5743


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Με κ. Ιερεμία, κ. Ναθαναήλ και Ναθαναήλ της Ιβήρων ο πανηγυρικός εσπερινός στην ιερά μονή του Αγίου Νεκταρίου Κω

Με κατάνυξη και ιεροπρέπεια εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Νεκταρίου στην Ιερά Μονή του στην Κω, παρουσία πολλών προσκυνητών.

Στον εσπερινό συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Αγκύρας κ. Ιερεμίας και Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, συμπαραστατούμενοι από τον συντοπίτη μας Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτη π. Ναθαναήλ ο οποίος βρίσκεται και φέτος για αυτή την εορτή στο νησί μας, τους Αρχιμανδρίτες π. Ιωακείμ και π. Νεκτάριο και τους Ιερείς π. Περικλή Κιάρη, π. Αναστάσιο Τσουκνιά και π. Κωνσταντίνο Καματερό, καθώς και τον Διάκονο π. Περικλή Πουλέντση.  Παρούσες ήταν επίσης η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής γερόντισσα Ευπραξία και οι μοναχές.

Το χορό των ιεροψαλτών διηύθυνε ο καθηγητής και Πρωτοψάλτης κ. Γιώργος Σακέλλης, με τους Γιάννη Πεταλά, Νίκο Παπαθωμά, Γιάννη Βαμβακά και Γιάννη Χαραπά.

Η ατμόσφαιρα χωρίς φώτα  ήταν μυστηριακή και κατανυκτική με τον κόσμο να προσκυνά με ευλάβεια τεμάχιο του Ιερού λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή από ιδρύσεώς της επί μακαριστού Ναθαναήλ του Α’.

Ιδιαίτερα παραστατικός για άλλη μια φορά στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας με λόγια από καρδιάς για την ιερά Μονή  τον μακαριστό ιδρυτή της Ναθαναήλ τον Α’ και την στυλοβάτριά της μακαριστή γερόντισσα Μαριάμ.

Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες.

βίντεο KOS TV

 

Η εορτή του Αγίου Νεκταρίου Κω

(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)    8/11/2022

 

Με συγκινητική κατάνυξη άνοιξε η θύρα, για την η γιορτή του Αγίου Νεκταρίου στο ομώνυμο γυναικείο Μοναστήρι. Την παραμονή της γιορτής πλήθος πιστών παρακολούθησαν  τον μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό. Κάτω από το ταπεινό φως των κανδήλων και των κεριών πλήθος ευλαβών πιστών  προσευχήθηκε και προσκύνησε την Ιερά Εικόνα και τμήμα των  Αγίων  Λειψάνων  του Αγίου Νεκταρίου. Την επομένη τελέσθηκε η Θεία Αρχιερατική Λειτουργία, καθώς και η καθιερωμένη λιτανεία που καταλήγει πάντα στον τάφο του ιδρυτή της γυναικείας Ιεράς Μονής, του μακαριστού Μητροπολίτου Ναθαναήλ Α’ Δικαίου. Ακολούθως οι Μοναχές και η Ηγουμένη φιλοξένησαν τον νυν Μητροπολίτη κ. κ. Ναθαναήλ Β’, τους ιερείς,  τους ψαλμωδούς και  τους ευλαβείς προσκυνητές, προσφέροντας πρωινό στην παρακείμενη αίθουσα.                                                                      Ο Άγιος  βίος και το πλούσιο Χριστιανικό έργο του Αγίου Νεκταρίου, όπως μας τον παραθέτουν οι Εκκλησιαστικοί χρονογράφοι και ιστορικοί.                    Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε στην Σηλυβρία της Θράκης την 1η Οκτωβρίου του 1846. Λεγόταν κατά κόσμο Αναστάσιος  Κεφαλάς και αποτελούσε το πέμπτο παιδί μιας εξαμελούς οικογένειας. Έφυγε  12 ετών για την Κωνσταντινούπολη, όπου εργαζόταν σκληρά και ακολούθως  σπούδαζε. Διορίστηκε σε ηλικία 20 χρονών διδάσκαλος στην Χίο αλλά ως ανήσυχος νους αναχώρησε για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Δίπλα στον Πατριάρχη Σωφρόνιο, συμπλήρωσε τις Θεολογικές του σπουδές και το 1889 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Πενταπόλεως στην Λιβύη, στην  θέση του τότε εκδιμήσαντος επίσκοπου  Νείλου. Προβλήματα, ίντριγκες, συκοφαντίες και φθονερές ύπουλες κινήσεις, από το περιβάλλον του κλήρου τον αδίκησαν και  επέστρεψε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε στην Χαλκίδα ως ιεροκήρυκας. Ακολούθως ανέλαβε διευθυντής στην Ριζάριο Εκκλησιαστική Σχολή ως το 1897. Κατά την παραμονή του εκεί έγγραψε πλήθος Θεολογικών βιβλίων. Μετέβη για λίγο στο Άγιο Όρος και το 1904 πήγε στην Αίγινα και ξαναζωντάνεψε την Ιερά γυναικεία Μονή  Αιγίνης, ως το 1908. Παρέμεινε στήριγμα της Ιεράς  Μονής,  αλλά δεν ολοκλήρωσε το έργο του, αφού έγινε για άλλη μια φορά θύμα εσωτερικών έριδων των ανωτάτων κληρικών. (δυστυχώς υπάρχει  και αυτή η απογοητευτική όψη του κλήρου). Το 1920,  την 8η Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών κοιμήθηκε εν ειρήνη στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, με ανίατη νόσο. Ανακηρύχθηκε ο Άγιος του εικοστού αιώνα, αφού έκανε θαύματα  κατά τον λιτό του  βίο,  βοηθώντας παντοιοτρόπως όλους τους ανθρώπους. Αν και αδικήθηκε, δικαιώθηκε από τον Κύριο συγχωρούσε και προσευχόταν για τους συκοφάντες του. Ήταν πράος και καλοσυνάτος  και μέχρι σήμερα συνεχίζει να είναι ο νεοφανής  και θαυματουργός  Άγιος όχι μόνο στην Αίγινα, όπου συρρέουν πλήθη πιστών για να προσκυνήσουν τα Άγια Λείψανα του αλλά και σε όλη την Ελλάδα.                                                                            Ξανθίππη Αγρέλλη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ