Κυριακή 6 Νοεμβρίου Ζ Λουκά ο Σεβασμιώτατος στον ΙΝ Ευαγγελίστριας Ασφενδιού

0
7983

Χαρίκλεια Χριστοφή

Κυριακή 6 Νοεμβρίου Ζ Λουκά με τα δύο θαύματα του Ιησού (ανάσταση θυγατέρας Ιαείρου και θεραπεία αιμορροούσης), εορτή Αγίου Παύλου του Ομολογητού και ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία λειτουργία στον ΙΝ Ευαγγελίστριας Ασφενδιού με συλλειτουργό τον εφημέριο του ΙΝ π. Ευτύχιο Παπαγεωργίου.

Έψαλλε χορός ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη του ΙΝ Δημήτριο Λύτη, με συμψάλλοντες τους Φίλιππο Σαρρή και Γιάννη Χαραπά.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής και πολλοί προσκυνητές.

Δύο θαυμαστά σημεία αναφέρονται στην ευαγγελική περικοπή Λουκ. 8, 41-56:

1. η θεραπεία της αιμορροούσας γυναίκας και 2. η ανάσταση της κόρης του αρχισυναγώγου Ιαείρου.

Ο Ιησούς Χριστός επιστρέφει στην Καπερναούμ μετά την περιοδεία στην Γαλιλαία. Τα νέα για τις διάφορες θαυμαστές θεραπείες, ιδιαιτέρως των δαιμονισμένων στην χώρα των Γαδαρηνών έχουν διαδοθεί ανάμεσα στα πλήθη ώστε με το άκουσμα της εισόδου Του στην πόλη να σπεύσουν να τον προϋπαντήσουν και να δουν από κοντά αυτόν τον θαυμαστό διδάσκαλο και θεραπευτή. Μεταξύ των άλλων ανθρώπων διακρίνεται ανάμεσα στο πλήθος κι ένα πρόσωπο πολύ γνωστό στην πόλη, αλλά άσχετο με τον όχλο των λοιπών ταπεινών ανθρώπων· ήταν ο προϊστάμενος της συναγωγής, ο αρχισυνάγωγος, ο Ιάειρος. Όλοι φυσικά παραξενεύθηκαν με το αντίκρισμα του πασίγνωστου Φαρισαίου ανάμεσά τους, τον οποίο έβλεπαν να πέφτει γονατιστός μπροστά στον Ιησού Χριστό και πολύ περισσότερο όταν τον άκουσαν να παρακαλεί να πάει στο σπίτι του, γιατί είχε μια μοναχοκόρη δώδεκα χρόνων, που ήταν ετοιμοθάνατη.

Ο Χριστός συγκατένευσε και ξεκίνησαν· στην πομπή ο Χριστός με τον Ιάειρο, οι μαθητές και όλος τον όχλο των περιέργων πήραν την κατεύθυνση της οικία του αρχισυναγώγου.

Μεταξύ των ανθρώπων είχε παρεισφρήσει και μια γυναίκα, η οποία αν γινόταν αντιληπτή, στην κατάσταση που βρισκόταν, θα είχε κακό τέλος από τον όχλο· είχε αιμορραγία εδώ και δώδεκα χρόνια και παρά τις πολλές και ακριβές θεραπείες παρέμενε αθεράπευτη· συνεπώς με βάση τον Μωσαϊκό νόμο θεωρούνταν ακάθαρτη και θα έπρεπε να λιθοβοληθεί  (Λευ. 15, 25-27).  Η άγνωστη γυναίκα ανάλαβε τον κίνδυνο εν γνώσει των συνεπειών να βρεθεί ανάμεσα στο πλήθος ώστε απαρατήρητη να πλησιάσει τον Χριστό για να τον αγγίξει· μόνο να αγγίζει την άκρη του χιτώνα Του και πίστευε ότι αυτό θα ήταν αρκετό για να σωθεί από το βάσανό της.

Πράγματι, κατόρθωσε να αγγίξει τον Χριστό και αμέσως ένοιωσε την διαφορά· σταμάτησε η αιμορραγία πάραυτα· έγινε καλά, θεραπεύθηκε μετά από δώδεκα μαρτυρικά χρόνια. Αλλά, εκεί που νόμιζε ότι πέρασε απαρατήρητη, ξαφνικά βλέπει τον Χριστό να κοντοστέκεται και ακούει επιτακτικά την φωνή Του «Ποιος με άγγιξε;».  Φυσικό ήταν όλοι να αρνούνται κάτι τέτοιο και τότε ο Πέτρος με κάθε απλοϊκότητα ήταν ο μόνος που τόλμησε να αντιτείνει: «Διδάσκαλε, οι όχλοι έχουν στριμωχτεί κοντά σου και σε πιέζουν κι εσύ λες ποιος με άγγιξε;».  Και ο Ιησούς τότε έδωσε την απρόσμενη απάντηση, ότι: «κάποιος με άγγιξε, γιατί εγώ ένιωσα να βγαίνει από μένα δύναμη». Μόλις η γυναίκα είδε ότι δεν ξέφυγε την προσοχή Του, ήρθε τρέμοντας κι έπεσε στα πόδια του και μπροστά σ’ όλο τον κόσμο ψέλλισε φοβισμένα για ποια αιτία τον άγγιξε κι ότι είχε γιατρευτεί αμέσως. Εκείνος της είπε: «έχε θάρρος, κόρη μου, η πίστη σου σε έσωσε· πήγαινε στο καλό».

Με λίγα λόγια, φάνηκε ότι από όλο το πλήθος που συνέθλιβε τον Χριστό μόνον η ασθενής γυναίκα άγγιξε πραγματικά τον Χριστό και γιαυτό θεραπεύθηκε.

Στο διάστημα που εξελισσόταν τα παραπάνω τρέχοντας κατέφθασε ένας απεσταλμένος από το σπίτι του Ιαείρου να του αναγγείλει το θλιβερό συμβάν: «η κόρη σου πέθανε, μην ενοχλείς πια το δάσκαλο».  Όταν το άκουσε αυτό ο Ιησούς, του είπε: «μη φοβάσαι, μόνο πίστευε, και θα σωθεί η κόρη σου

Πράγματι όταν έφθασαν στο σπίτι ήδη είχαν αρχίσει οι «αρμόδιοι» για την οργάνωση των σχετικών ταφι-κών εθίμων τις προετοιμασίες με προεξάρχουσες τις μοιρολογίστρες: «όλοι έκλαιγαν και την θρηνολο-γούσαν». Ο Ιησούς όμως τους είπε: «μη κλαίτε δεν πέθανε, αλλά κοιμάται», και τότε οι «επαγγελματίες του πένθους», άρχισαν να τον περιγελούν, αφού αυτοί ήταν βέβαιοι πως είχε πεθάνει!  Ο Ιησούςαφού τους έβγαλε όλους έξω ζήτησε να μη μπει κανένας μέσα εκτός από τον Πέτρο, τον Ιωάννη, τον Ιάκωβο, καθώς και τον πατέρα και τη μητέρα του κοριτσιούτότε έπιασε το κορίτσι από το χέρι και του είπε δυνατά: «Κορίτσι, σήκω!» και αμέσως η ζωή επέστρεψε στο σώμα της κόρης κι αυτή αμέσως σηκώθηκε. Και μπροστά στους κατάπληκτους γονείς, για να βεβαιωθούν ότι είναι πραγματικά ζωντανή η κόρη τους, ο Ιησούς διέταξε να της δώσουν να φάει.

Βγαίνοντας από την πόρτα αυστηρά τους επέστησε την προσοχή να μην πουν σε κανέναν τι είχε γίνει, πράγμα που προφανώς δεν μπόρεσαν να τηρήσουν οι γονείς, αφού όλοι ήξεραν ότι πέθανε και τώρα την βλέπουν υγιέστατη ανάμεσα στους πανευτυχείς γονείς.

Και στα δύο σημεία του Ιησού εκείνο που υπογραμμίζεται ιδιαιτέρως είναι η πίστη των ανθρώπων για την επιτυχία της Θείας ενέργειας.

Πολλές ευχές στους καλούς μας φίλος Νικόλα και Ρενάτα Σπύρου που πρόσφατα ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας στην Ευαγγελίστρια για Βίον ανθόσπαρτο με κάθε χαρά κι ευτυχία!

Επίσης να χαίρονται και να καμαρώνουν τον νεοφώτιστο γιο τους Γεώργιο, να είναι καλός Χριστιανός!

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ