Ο εσπερινός της εορτής των Αγίων Ακινδύνου, Αφθονίου, Πηγασίου, Ελπιδοφόρου και Ανεμποδίστου στην Αντιμάχεια

2
5812


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Ο πανηγυρικός Εσπερινός της πεντάδας των Αγίων που γιορτάζουν στις 2 Νοεμβρίου εψάλη απόψε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ τον οποίο πλαισίωναν Ιερείς  π. Αντώνιος Κασιώτης, ο εφημέριος της ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αντιμάχειας που πραγματοποιεί τον εορτασμό και ανέδειξε ιδιαίτερα το εξωκλήσι τα τελευταία χρόνια, καθώς και ο π. Νικόλαος Γρύλλης.

Το εξωκλήσι των Αγίου Ακινδύνου, Αφθονίου, Πηγασίου, Ελπιδοφόρου και Ανεμποδίστου βρίσκεται αμέσως μετά το γήπεδο της Αντιμάχειας (στην ευθεία του Αεροδρομίου) πάνω σε λόφο με εντυπωσιακή θέα.

Τους ύμνους απέδωσε χορός ιεροψαλτών:  Μανώλης Σχουλλής, Γιώργος Μιαούδης, Αποστόλης Κουτρουμάνος, Χρήστος Ασπρογιάννης, Γιάννης Χαραπάς και Γιάννης Κιάρης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Καρδάμαινας Νίκος Πόγιας, ο πρ. Πρόεδρος του ΔΣ Νίκος Μυλωνάς, ο εορτάζων κ. Ελπιδοφόρος Άμαλλος, ο πρ. Δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ε. Μυλωνάς, ο Διοικητής της 80 ΕΑΝΕΘ κ. Αντώνης Αναστασόπουλος με συνεργάτες του, και πολλοί προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στους πέντε άγνωστους σε πολλούς, Πέρσες Αγίους, την θερμή πίστη και το μαρτυριό τους.

Παράλληλα αναφέρθηκε με συγκίνηση με αφορμή τον μεγάλο αριθμό προσκυνητών που ανέβηκαν στο λόφο να προσκυνήσουν (βοηθούσης και της πολύ όμορφης βραδιάς) ότι άλλες τόσες είναι οι ψυχές οι οποίες παρευρίσκονται ακόμα και των πιο μακρινών μας προγόνων που εμείς δεν έτυχε να τους γνωρίσουμε, αλλά εκείνες είναι πάντα παρούσες σε κάθε εσπερινό ή Θεία λειτουργία περιμένοντας να δουν τους απογόνους της ρίζας τους.

Η πεντάδα των Αγίων που τιμά σήμερα η Αγία μας εκκλησία ήταν όλοι αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαπώρ του Β’. Το 330 μ.Χ., επειδή, ομολόγησαν ότι, είναι χριστιανοί, συνελήφθησαν και μαστιγώθηκαν σκληρά. Έπειτα, τους έριξαν στις φλόγες μιας μεγάλης φωτιάς. Αλλά οι θερμές δεήσεις τους προς το Θεό προκάλεσαν φοβερή θύελλα με βροχή, που έσβησε τη φωτιά. Αυτό προκάλεσε φόβο στους Πέρσες , και τον ίδιο το Σαπώρ, με αποτέλεσμα να αναβάλει, το θάνατο των γενναίων χριστιανών. Αλλά μετά μερικές μέρες, τους έφερε και πάλι στο κριτήριο. Αφού είδε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει το χριστιανικό τους φρόνημα, αποκεφάλισε πρώτο τον Αφθόνιο. Έπειτα, απευθυνόμενος στον Ελπιδηφόρο, του είπε να φανεί λογικός, σαν εγγράμματος που ήταν και μπορούσε να διακρίνει το ψέμα από την αλήθεια. Ο Ελπιδοφόρος του αποκρίθηκε ότι γι’ αυτό ακριβώς πιστεύει στο Χριστό, διότι Αυτός είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή» (Ευαγγέλιο Ιωάννου, ιδ’ 6). Δηλαδή ο σωστός δρόμος, που οδηγεί στην απόλυτη αλήθεια και στην πραγματική και πηγαία ζωή, που αξίζει κανείς να πεθάνει γι’ αυτή. Η απάντηση του Ελπιδοφόρου εξαγρίωσε τον Σαπώρ και αμέσως τον αποκεφάλισε. Οι θυσίες αυτές ενθάρρυναν ακόμα περισσότερο τους υπόλοιπους, και έμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους. Τότε ο Σαπώρ διέταξε να τους ρίξουν μέσα σε αναμμένο καμίνι. Έτσι, μαρτυρικά και ένδοξα, παρέδωσαν όλοι τη μακάρια ψυχή τους στο ζωοδότη Χριστό.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους προσκυνητές για την παρουσία τους και ιδιαίτερα τον π. Αντώνιο και τους ενορίτες του για τον διαρκή ευπρεπισμό του εξωκλησίου και των βοηθητικών χώρων του.

Όπως κάθε χρόνο από την πολύ δραστήρια ομάδα εθελοντών της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αντιμάχειας, προσφέρθηκαν πηγαία και σε αφθονία,  σε όλους τους προσκυνητές, παραδοσιακοί λουκουμάδες-γλυκίσματα και καβουρντιστό χοιρινό με πληγούρι, όπως και νηστίσιμο μενού, σουπιές με ρύζι.

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΟΙΑ ΜΑΥΡΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΤΥΡΟΥΣΑΝ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΑΥΤΩΝ ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΟΥ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ Η ΜΑΡΙΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥΣ ΣΥΝΧΩΡΙΑΝΟΥ ΣΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΘΑ ΣΕ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕΣ ΤΑΥΤΗΣΤΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ