Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο διήμερος εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στις Χαϊχούτες

1
13160


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με λαμπρότητα η Εορτή του Αγίου Δημητρίου στις Χαϊχούτες

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και επισημότητα ξεκίνησε απόψε ο καθιερωμένος διήμερος εορτασμός της μεγάλης εορτής στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στις Χαϊχούτες.

Ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής εψάλη χοροστατούντος του Σεβαμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, πλαισιωμένου από τον Γενικό Αρχιερατικό, Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη, τον π. Σακελλάριο Ζουλουφό, τον π. Αναστάσιο Τσουκνιά, τον π. Ευτύχιο Παπαγεωργίου και τον π. Ιωάννη Σταυρόπουλο.

Τους ύμνους απέδωσε χορός ιεροψαλτών:  Γιάννης Κουτσουράης, Φίλιππος Σαρρής, Γιάννης Χαραπάς, Γιώργος Κανδύλης, Νίκος Διαμαντής και Γιάννης Κιάρης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Σπυρίδων Κογιάννης, ο πρ. Βουλευτής Ηλίας Καματερός, οι Αντιδήμαρχοι: Παναγιώτης Αβρίθης, Σέβη Βλάχου, Σταμάτης Πης και Γιάννης Καλλούδης, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής, ο τοπικός σύμβουλος Σεβαστιανός Παρβέρης, ο Βαγγέλης Μωραϊτης, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αντώνης Κυδωνάκης κ.α.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αρχικά μετέφερε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στον οποίο επίσης ευχήθηκε έτη πολλά μιας και το βαφτιστικό του όνομα είναι Δημήτριος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος στο ιστορικό χωριό των Χαϊχούτων που ερήμωσε και στον προστάτη του Άγιο Δημήτριο, το χωριό όπου υψώθηκε πρώτη η γαλανόλευκη στην εορτή του Αγίου Δημητρίου όπως δείχνουν οι παλιές φωτογραφίες στον νάρθηκα του ναού, που λειτούργησε ελληνικό σχολείο, που έσωσε την Κω στον πόλεμο και έλαβε ευχαριστήριο μήνυμα από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.

Το χωριό σιγά σιγά αρχίζει να ζωντανεύει ξανά με τα σπίτια που σιγά σιγά αναπαλαιώνονται.

Είναι γνωστό πως ο Σεβασμιώτατος με την έλευσή του έσχισε τον φάκελο κατάργησης της ενορίας που είχε βρει στο συρτάρι, διατηρώντας την μέχρι σήμερα και συγχαίροντας τον π. Σακελλάρη και την πολύ δραστήρια επιτροπή του ναού (Δημήτρης Κασσίου, Αντώνης Στεργαλλάς, Ευγένιος Χατζηδημήτρης, Ιωάννης Ματθαίος).

Τέλος, παρότρυνε τις τοπικές αρχές να συνεχίσουν στα χνάρια της πρώην Επάρχου Μαρίας Νικηταρά-Κυπραίου επισκευάζοντας τον δρόμο που έφτιαξε στα σημεία που χρειάζεται

Το πρωί στον ίδιο χώρο εψάλη ο Όρθρος και τελέστηκε η Θεία λειτουργία της εορτής προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου με συλλειτουργούς τον π. Αναστάσιο Τσουκνιά και τον π. Ιωάννη Σταυρόπουλο (ο Σεβασμιώτατος διανυκτέρευσε εκεί, όπως αναφέρει και στο βίντεο στην ξενάγηση που έκανε στους επισήμους), ενώ πραγματοποιήθηκε η περιφορά της εικόνας του Αγίου Δημητρίου.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη Μιχάλη Ανδρέου, Γιάννης Κουτσουράης, Φίλιππος Σαρρής, Μιχάλης Γκινής, Γιάννης Χαραπάς, Νίκος Διαμαντής και Γιάννης Κιάρης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο πρ. Βουλευτής Ηλίας Καματερός, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής και πολλοί προσκυνητές.

Βίντεο: KOS TV

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΑΣΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ