Παραιτήθηκε από Μητροπολίτης Γάνου & Χώρας ο γέροντας Αμφιλόχιος

0
5375

Δεκτή έκανε σήμερα την παραίτηση του γέροντα Αμφιλοχίου από την Ιερά Μητρόπολη Γάνου & Χώρας το Οικουμενικό Πατριαρχειο .

Όπως είναι γνωστό ο γέροντας Αμφιλόχιος προ ολίγου καιρού νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου , απ’ όπου εξήλθε και η υγεία του είναι αρκετά επιβαρυμένη γι αυτό έθεσε στη διάθεση του Πατριαρχείου όσο βρισκόταν στο νοσοκομείο την παραίτηση του από την Ιερά Μητρόπολη Γάνου & Χώρας, η οποία σήμερα έγινε δεκτή.

 

 

Παρότι είχε λάβει τον τίτλο του Μητροπολίτη Γάνου και Χώρας τιμητικά μετά την παραίτηση του από τη Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας λόγω ηλικίας, ο γέροντας βρέθηκε εκεί και επιτέλεσε σημαντικό έργο και ιεραποστολή όπως σε όλη του τη ζωή μέχρι και πριν από λίγες ημέρες.

Από την απόφαση του αυτή , προνομιούχα είναι η Ρόδος και οι πολίτες της καθώς σε αυτήν την πολύ δύσκολη και περίεργη εποχή , θα έχουμε κοντά μας τον αγαπητό γέροντα με τη σοφία και την αγιότητα του. Θα είναι πλέον πνευματικός πυλώνας στήριξης για όλους και ιδιαιτέρως για τους νέους, τους οποίους πάντοτε ο γέροντας καθοδηγούσε με την πνευματικότητα του , την αγάπη, τη σύνεση και την υπομονή.

Πηγή: rodosreport.gr

Έκανε δεκτές τις παραιτήσεις η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ο πρώην, πλέον, Γάνου και Χώρας Αμφιλοχίου είχε παραιτηθεί για λόγους υγείας και από την Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας

Αποδεκτές έγιναν σήμερα από την Αγία και Ιερά Σύνοδο οι παραιτήσεις του πρώην, πλέον, Γάνου και Χώρας Αμφιλοχίου από την Επαρχία του, καθώς και του Επισκόπου Σκοπέλου Παγκρατίου από τα καθήκοντά του στην Ιερά Μητρόπολη Μεξικού.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος συνήλθε σήμερα, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη, στην πρώτη συνεδρία της τής νέας συνοδικής περιόδου και του νέου εκκλησιαστικού έτους.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη, στην αρχή αντηλλάγησαν οι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις μεταξύ του Παναγιωτάτου και του πρώτου τη τάξει των νέων συνοδικών παρέδρων, Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων Αποστόλου.

Κατόπιν εισηγήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη, διορίσθηκαν ως μέλη, από πλευράς του Ιερού Κέντρου, της Μικτής Επιτροπής περί του Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας Νικήτας, ο Μ. Εκκλησιάρχης Αέτιος, διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, καθώς και ο Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, ‘Αρχων Διδάσκαλος του Γένους, διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Να σημειωθεί ότι ο γέροντας Αμφιλόχιος Τσούκος είχε εκλεγεί Μητροπολίτης Γάνου και Χώρας μετά την οικειοθελή παραίτησή του από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας. Οι λόγοι που τότε τον οδήγησαν στην απόφαση παραίτησης ήταν λόγοι υγείας, καθώς δεν του επέτρεπαν να κάνει μακρινά ταξίδια. Οι συμβουλές των γιατρών ήταν να αποφύγει τα μακρινά ταξίδια με αεροπλάνο που δημιουργούν πρόβλημα στους πνεύμονες του.

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Αποδεκτή από την Ιερά Σύνοδο η παραίτηση του Μητροπολίτη Γάνου και του Επισκόπου Σκοπέλου (upd)

Αποδεκτή έκανε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την παραίτηση του Μητροπολίτη Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλοχίου από την επαρχία του, καθώς και του Επισκόπου Σκοπέλου κ. Παγκρατίου από τα καθήκοντά του στη Μητρόπολη Μεξικού, κατατάσσοντάς τους στους εφησυχάζοντες Ιεράρχες του Θρόνου.

Επίσης, με εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ορίστηκαν ως μέλη της Μεικτής Επιτροπής για το Σύνταγμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας, ο Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος και ο Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, διευθυντής του πατριαρχικού γραφείου και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνεδρίαζε σήμερα, υπό τη νέα της σύνθεση για το εξάμηνο 01.09.2022 – 28.02.2023, με τους εξής Ιεράρχες:

Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος
Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας
Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος
Ιταλίας κ. Πολύκαρπος
Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος
Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος
Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος
Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος
Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος
Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων
Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας
Προύσης κ. Ιωακείμ

Διαβάστε την ανακοίνωση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Συνήλθε σήμερον, 3ην τ.μ. Οκτωβρίου 2022, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, του Πατριάρχου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις την πρώτην συνεδρίαν αυτής της νέας Συνοδικής περιόδου και του νέου Εκκλησιαστικού Έτους. Εν αρχή αντηλλάγησαν αι ειθισμέναι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις μεταξύ του Παναγιωτάτου Πατριάρχου και του πρώτου τη τάξει των νέων Συνοδικών Παρέδρων, Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου.

Κατ’ αυτήν, εισηγήσει της Α.Θ.Παναγιότητος, διωρίσθησαν ως μέλη, από πλευράς του Ιερού Κέντρου, της Μικτής Επιτροπής περί του Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτας, ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, καθώς και ο Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Άρχων Διδάσκαλος του Γένους, Διευθυντής του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου και Ομότιμος Καθηγητής του Πανε-πιστημίου Αθηνών.

Εξ άλλου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος απεδέχθη την οικειοθελή παραίτησιν του Σεβ. Μητροπολίτου πρώην,πλέον, Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλοχίου εκ της Επαρχίας αυτού, καθώς και του Θεοφιλ. Επισκόπου Σκοπέλου κ. Παγκρατίου εκ των εν τη Ιερά Μητροπόλει Μεξικού καθηκόντων αυτού, κατατάξασα αμφοτέρους εις τους εφησυχάζοντας Ιεράρχας του Θρόνου.

Τέλος, εθεωρήθησαν άπαντα τα εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένα θέματα, εφ’ ων και ελήφθησαν αι προσήκουσαι αποφάσεις.

Εκ της Αρχιγραμματείας

της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

 

 

Συνεδριάζει από σήμερα το πρωί η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στο πλαίσιο των τακτικών συνεδριάσεών της για τον μήνα Οκτώβριο.

 

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ