Μετέφεραν την εικόνα του Αγίου Μάμμα προστάτη των Σκαλίων Καλύμνου,με βιολιά και λαούτα,στον πλάτανο του χωριού (ΒΙΝΤΕΟ)

0
2381

Ένα έθιμο από πολύ παλιά ,αναβίωσε την περασμένη Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022 ,παραμονή του αγίου Μάμμαντος, στο γραφικό οικισμό των Σκαλίων Καλύμνου.

Τα παλιά χρόνια οι βοσκοί της περιοχής, παραμονή της εορτής του Άγιου Μάμμαντος μετέφεραν την εικόνα του Προστάτη Αγίου τους, με τραγούδια στην μικρή πλατεία με τον υπεραιωνόβιο Πλατάνο για να τον τιμήσουν και την επόμενη ημέρα το πρωί επέστρεφαν την εικόνα στο εκκλησάκι.

Φέτος με πρωτοβουλία του Νικόλα Πελεκάνου,Προέδρου του Πολιτιστικού, Εξωραϊστικού Συλλόγου Σκαλίων, το έθιμο αυτό αναβίωσε.

Η εικόνα μεταφέρθηκε από το μικρό εκκλησάκι στην πλατεία με τον πλάτανο όπου ακολούθησε το παραδοσιακό γλέντι. Μάλιστα την εικόνα που κρατούσε ο Ιερέας της Ενοράις π. Απόστολος Χατζηνικολάου, συνόδευαν “Τα Καλλιδωνάκια” με βιολιά και λαούτα, τραγουδώντας ένα τραγούδι αφιερωμένο στον άγιο Μάμμα,που τους στίχους φρόντισε και βρήκε από παλιούς Σκαλιώτες ο Πρόεδρος του Συλλόγου:

« Άγιε μου Μάμμα των Σκαλιών.

σήκω απ΄το θρονί σου,

να δεις χαρές που γίνονται

σήμερα στην γιορτή σου»

Η εικόνα έμεινε στο Πλάτανο,δίπλα στην πηγή και τα ξημερώματα μετά το πέρας του παραδοσιακού γλεντιού ,με τραγούδια την επέστρεψαν στην εκκλησία.

Δείτε video με την μεταφορά της εικόνας.

Πηγή: https://kalymnos-news.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ