Του Φώτη Κόντογλου – Η Παναγία μας σε όλα της στάθηκε τo τέλειο πρότυπο για τις καλές γυναίκες…

14
1225

“Η Παναγία σ΄ όλα στάθηκε τύπος και υπογραμμός για τις καλές γυναίκες, στη φρονιμάδα, στην ταπείνωση, στην υπομονή, στην αγιότητα, στην αφοσίωση και στη νοικοκυροσύνη….”

Πόσο συγκινητικό είναι να βλέπει κανένας την Παναγία να ετοιμάζει με τα άχραντα χέρια της το σπίτι της, το κλινάρι της, τις λαμπάδες, το θυμιατήρι με το λιβάνι, και ότι άλλο χρειαζότανε για την κηδεία της.

Από μικρό κορίτσι αγαπούσε την εργασία και ολοένα δούλευε, πότε γνέθοντας, όπως στον Ευαγγελισμό που τη βρήκε ο Αρχάγγελος με τη ρόκα στο χέρι, πότε ράβοντας η ίδια τα φορέματα της, ως « ιμάτια αυτόρραφα αγαπώσα », κι υστερώτερα, σαν γεννήθηκε ο Χριστός, υφαίνοντάς του τον «άρραφον» εκείνον χιτώνα που του τον βγάλανε την ώρα που τον σταυρώσανε, και που ήταν τόσο έμορφος, ώστε κι οι στρατιώτες δεν θελήσανε να τον σχίσουνε, όπως κάνανε για τα άλλα ρούχα, αλλά είπανε να βάλουνε κλήρο σε όποιον λάχει, όπως γράφει ο ίδιος ο Ιωάννης, ο ψυχογιός της.

Και στα γεράματα της δεν ξεκουράσθηκε, αλλά η ίδια έκανε τις δουλειές του σπιτιού, έραβε, μαγείρευε, περιποιότανε τον καινούργιο γυιό της τον Ιωάννην, κι ως την τελευταία ώρα της ζωής της, με τα χέρια εκείνα τα αγιασμένα που σπαργάνωσε τον Χριστό, ετοίμασε το κρεββάτι της, κι όλα τα της ταφής της.

Σ΄ όλα στάθηκε τύπος και υπογραμμός για τις καλές γυναίκες, στη φρονιμάδα, στην ταπείνωση, στην υπομονή, στην αγιότητα, στην αφοσίωση και στη νοικοκυροσύνη. Νοικοκυρούλα δώδεκα χρονών, τότε που αφιερώθηκε στο Ναό, νοικοκυρά και στα γεράματά της, που κόντευε η ώρα να φύγει από τον κόσμο !

Δεν κλαίτε, εσείς που αφήνετε τα σπίτια σας, κοπέλλες ανύπαντρες, είτε μητέρες, και γυρίζετε στις διασκεδάσεις, δεν δακρύζετε που βλέπετε την Παναγία να είναι αφοσιωμένη στο σπίτι της και να υπηρετεί τον εαυτό της και τους δικούς της, η Παναγία που την υπηρετούσανε οι Άγγελοι!

Και που σας δείχνει τον εαυτό της για παράδειγμα σε όλα, ώστε να κάνετε ευτυχισμένο το σπίτι σας και τους δικούς σας, με τη μοσχοβολιά της νοικοκυροσύνης !

Την Παναγία είχανε πάντα για παράδειγμα οι γυναίκες της Ελλάδας, και με τη φρονιμάδα τους ανακουφίζανε τον άνδρα τους, παρηγορούσανε τις πίκρες του, κάνανε παιδιά καλά, υπομονεύανε στις δυστυχίες, οικονομούσανε το σπίτι τους, ενώ τώρα, με τον κακό δρόμο που πήρανε πολλές απ΄ αυτές, για να γίνουνε «πολιτισμένες», το σπίτι έχασε τη ζέστη του, σαν την φωλιά που την παράτησε το πουλί, ο άνδρας έγινε αδιάφορος, τα παιδιά πήρανε κακή ανατροφή, η ζωή έγινε βαρετή, κι όλα πάνε κατά γκρεμνού”.

Περιοδικό Εφημέριος 15/08/1964, αρ. φύλλου 16

Απόσπασμα από το άρθρο: “Η Άχραντος Κοίμησις της Παναγίας”

πηγή: https://enromiosini.gr/arthrografia/fotis-kontogloy-panagia1/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μα πόσο βλάσφημο είναι αυτό για την Παναγία και προσβλητικό για τη γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία???
  Μεταξύ ανάρτησης Ταλιμπάν και διαφήμιση χλωρίνης του ’70.

  • Με συγχωρείτε αλλά δεν είσαι δούλα όταν φροντίζεις τα παιδιά τον σύζυγο και το σπίτι σου.Εξάλλου κι εμείς οι μητέρες σε αυτό το σπίτι ζούμε.Γιατί είναι υποτιμητικό δηλαδή να ράψω ένα ρούχο του παιδιού μου, να παρηγορήσω τον σύζυγο μου μετά από μια δύσκολη μέρα;Για μένα αυτό είναι πρότυπο οικογένειας.Δεν με υποχρεώνει κανείς, το κάνω με αγάπη και με όλη μου τη ψυχή…Τα έχουμε ισοπεδώσει όλα…η σωστή οικογένεια είναι θεμέλιο για την κοινωνία μας και σήμερα είναι δυσεύρετη

   • Είναι δική σου επιλογή να ζήσεις τη ζωή σου όπως θες εσύ. Είσαι ένα ελεύθερο άτομο του 21ου αιώνα και ό,τι πιο σωστό σε αυτή την έρμη ζωή είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς και σε γεμίζει. Όταν όμως όλα τα παραπάνω (θρησκευτικά και παραδόσεις/ήθη) απευθύνονται σε όλο το γυναικείο φύλο, τότε έχομε να κάνουμε με άλλα καθεστώτα.

    Όταν έχεις όλα αυτά τα μισογυνικά και καταπιεστικά σε μια κοινωνία και μια θρησκεία, όπου η γυναίκα (εσύ!) θεωρείται δουλα (ΔΟΥΛΑ!), βρώμικη (έχεις μπει ποτέ σε Ιερό;), ανίερη, υπεύθυνη για τα δεινά του κόσμου, για την εξορία από τον παράδεισο, για τη θνητή φύση του ανθρώπου, έχεις αναπόφευκτα όλες αυτές τις γυναικοκτονίες που ακούμε καθημερινά.

    Διαφορετικά θα πιστεύαμε στα λόγια του σοφού λαού μας

    ή του κλήρου μας: μα πώς τις αντέχετε;
    https://www.youtube.com/watch?v=eNMw_tIx3J4&ab_channel=TheCaller

    Πού την είδες την ισοπέδωση;;;

  • Τώρα με ΤΟΝ ΤΡΑΝΌ και τους ομοίους του τι μέλλον έχει η πατρίδα μας?

   Που ξεφτιλιζουν τις μητερες- γυναίκες και το κράτος τους αφήνει ασύδοτους? Αυτή είναι η κοινωνία μας.

   • Αυτό είναι το παρόν της Ελληνίδας μάνας και κόρης που έχετε δημιουργήσει εσείς:

    Μαρία Μπονίκου: Τη μαχαίρωσε στο λαιμό, την τύλιξε με σακούλα και πήγε στην εκκλησία.
    Άρτα: Ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του πυροβόλησε και την πρώην σύζυγό του.
    Ρέθυμνο: 0 60χρονος δράστης την έσφαξε, γιατί του ζήτησε να χωρίσουν.
    ΣΟΚ στη Φλώρινα: Bοσκός βίαζε την ανήλικη κόρη του.
    Καβάλα: «Τη σκότωσα γιατί με προσέβαλε».
    Θεσσαλονίκη: «Σχεδόν αποκεφαλισμένη» η 79χρονη που δολοφονήθηκε με μανία από τον γιο της.
    Φρίκη στα Χανιά: Για οκτώ χρόνια κακοποιούσε σεξουαλικά τα παιδιά του ο 38χρονος πα-τέρας.
    Θεσσαλονίκη: Μαχαίρωσε τον πατριό του επειδή κακοποιούσε τη μητέρα του.
    Πυροβόλησε την πρώην σύντροφό του και αυτοκτόνησε.
    Πισπιρίγκου.

    Ναι, αυτή είναι η κοινωνία σας – της βαρβαρότητας, της βίας, της ασέβειας και του μίσους.

   • Δηλαδή την παράκληση να μην προσβάλλεται έτσι η Παναγία μας, σαν υποχείριο για την υποτίμηση και τον απόλυτο έλεγχο του γυναικείου φύλου (αφού υποδεικνύεται σε όλες πώς ακριβώς πρέπει να ζουν τις ζωές τους), τη θεωρείτε ότι αποτελεί εγκληματική πράξη;

    Είστε τουρκοπράκτορας; Ντουμπάιος; Ταλιμπάν;

 2. Ο Φώτης Κόντογλου διδάσκεται στα σχολεία και στο Πανεπιστήμιο

  Εσύ που είσαι «συγχρονος’ και ‘ανώτερος’ να πα να διδάξεις την τύφλα σου. Εξελιγμένε τύφλη

  • Και ο επιστημονικής φαντασίας Δαρβίνος διδάσκεται στα σχολεία και στο πανεπιστήμιο, αλλά εμείς πιστεύουμε στον Αδάμ και στην (υπεύθυνη για όλα τα δεινά του κόσμου) Εύα. Μια παρατήρηση έκανα απλά.

   • Ωχ ωχ ωχ πέσαμε σε παραμορφωμένο... Ακόμα στη θεωρία του Δαρβίνου βρίσκεται

    Η ανάπτυξη μάλιστα της νέας επιστήμης της Γενετικής, στις αρχές του εικοστού αιώνα, φάνηκε πως διαψεύδει οριστικά τη δαρβινική θεωρία. Εφ. Συντακτών
    https://www.efsyn.gr/epistimi/mihanes-toy-noy/231405_i-exelixi-tis-exeliktikis-theorias

    • Για τον Αδαμ και την Ευα τι λεει η νεα επιστημη της Γενετικης;

    • τα κουσούρια των αιμομιξιών των παιδιών του Αδάμ και της Εύας να επηρεάζουν μέχρι σήμερα την κατανόηση απλών κειμένων; ‘επιστημονικής φαντασίας Δαρβίνος’ σημαίνει ότι συμφωνώ μαζί σας.

     Δεν την κόλλησα ακόμα αλλά φοβάμαι σύντομα. Αφού ζείτε ανάμεσά μας.

 3. Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΦΕΡΗ ΜΗΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ. ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΜΟΝΟΓΕΝΟΥ ΥΙΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ Ο ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ. ΑΣ ΜΑΣ ΕΥΛΟΓΕΙ Η ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ Η ΘΕΙΑ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ-.
  Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ- ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

 4. την κακομεταχείριση της γυναίκας (μάνας και κόρης) στην ελληνική κοινωνία και οικογένεια. Τις ασύλληπτες, καθημερινές κτηνωδίες. Τα τέρατα που χρησιμοποιούν το όνομά της για να περάσουν οικουμενικά τον μισογυνισμό, την καταπίεση, το στίγμα, τις ενοχές με σκοπό τον πλήρη έλεγχο της ζωής των γυναικών:
  https://twitter.com/XrhstosVas/status/1513475198623879168

  Χρόνια Πολλά και ας μας βοηθήσει η Αγία Γυναίκα και Μάνα Παναγία μας. Είναι η μόνη μας ελπίδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ