ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Κυριακή μετά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Η’ Κυριακή Ματθαίου ο Σεβασμιώτατος στον ΙΝ Αναλήψεως στο Ζηπάρι

0
1312


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Κυριακή 7 Αυγούστου 2022, μετά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Η’ Κυριακή Ματθαίου. Εορτάζουν οι: Άγιος Δομέτιος ο Οσιομάρτυρας ο Πέρσης και οι δύο μαθητές του, ο Όσιος Νικάνωρ ο Θαυματουργός και κτήτορας της Μονής Ζάβορδας Γρεβενών, ο Όσιος Θεοδόσιος ο Νέος ο Ιαματικός και προστάτης της Αργολίδος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία λειτουργία στον ΙΝ Αναλήψεως Ζηπαρίου με συλλειτουργό τον π. Ιωάννη Κουτάντο.

Έψαλλε ο εξ Αθηνών Πρωτοψάλτης κ. Γεώργιος Τασούλης ο οποίος έρχεται κάθε χρόνο στο νησί και ψάλλει πάντα στην Ανάληψη με τους Ιεροψάλτες του ναού Μανώλη Πόγια και Γιάννη Χατζαντώνη.

Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο: Ο χορτασμός των πέντε χιλιάδων. Ο Ιησούς περπατά στα νερά.

Όταν ο Ιησούς έδινε τα καλά νέα της σωτηρίας στους ανθρώπους και τους δίδασκε την αγάπη και την δικαιοσύνη του Θεού ταυτόχρονα φρόντιζε για όλες τους τις ανάγκες. Βλέπουμε λοιπόν στην σημερινή μας περικοπή ένα σπουδαίο θαύμα που σκοπό είχε να καλύψει την πείνα του πλήθους.

Ζητά λοιπόν από τους μαθητές να προμηθεύσουν φαΐ για ένα πλήθος 5000 οικογενειών ενώ ήταν απένταροι και βρίσκονταν σε ένα απόμερο μέρος. Ζητά από μας αλήθεια ο Θεός να κάνουμε έργα υπεράνω των δυνάμεων μας; Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Η αντίδραση των μαθητών μέσα στα πλαίσια της λογικής φαίνεται πολύ φυσιολογική. Η ζωή όμως με τον Θεό είναι υπεράνω της λογικής του ανθρώπου. Η ζωή του και τα έργα του πιστού δεν περιορίζονται από την δική του δύναμη ούτε από το προσωπικό του ‘γνώθι σαυτόν‘.

Αν αναγνωρίσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε στα μάτια του Θεού τότε δεν θα βάζουμε όρια στον εαυτό μας. Ο Θεός συνηθίζει να βάζει στα παιδιά του έργα και αλλαγές στην ζωή τους που φαινομενικά είναι υπεράνω των δυνάμεων τους για να τους αυξάνει πνευματικά. Ας μην απογοητευόμαστε λοιπόν όταν τα κύματα μας φαίνονται πελώρια γιατί η δύναμη που ενεργεί μέσα μας ο Θεός είναι πολύ μεγαλύτερη και σύντομα θα μας ανεβάσει πάνω από αυτά, νικητές. Η επαναστατική μας νίκη θα μας φέρει πιο κοντά του και θα δώσει πλούσιο καρπό καλοσύνης και αγάπης στους συνανθρώπους μας. Μπροστά στο βουνό που αντιμετωπίζουμε πρέπει να πάψουμε τα ‘ Μα εγώ πως μπορώ; ‘ και να διακηρύττουμε με πίστη ‘ Εσύ Κύριε μπορείς! Κάνε το θαύμα σου!
Ποιος σπουδαίος άνθρωπος στ’ αλήθεια θα κρυβόταν όταν οι άλλοι προσπαθούσαν να του δώσουν τιμή και δόξα κάνοντας τον βασιλιά. Οι άνθρωποι βλέπουν το δυναμικό του Ιησού με τον δικό τους ανθρώπινο τρόπο. Ένας άνθρωπος που μπορούσε να χορτάσει 5000 οικογένειες πεινασμένων ανθρώπων με ένα μόνο του λόγο θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμος σε μια θέση εξουσίας! Σίγουρα αυτός θα μπορούσε να πολεμήσει και να διώξει τους Ρωμαίους κατακτητές.

Ο Χριστός γνωρίζει τις σκέψεις τους και βρίσκει τρόπο να αποφύγει τα σχέδια τους. Ο Χριστός δεν ήρθε κάτω στην γη για να διεκδικήσει κάποια ανθρώπινη βασιλεία αλλά για αν ανοίξει τον δρόμο στους ανθρώπους για την ουράνια βασιλεία του Θεού. Ο Ιησούς παρόλο που μπορούσε να περπατάει πάνω στο νερό, να θεραπεύει και να εξουσιάζει στην φύση δεν θέλησε να εξουσιάσει πάνω στους ανθρώπους. Αντιθέτως, η εξουσία και η δύναμη το Χριστού προοριζόταν προς όφελος των ανθρώπων (ήρθε για να τους σώσει) ώστε να γνωρίσουν τη λυτρωτική αγάπη του Θεού

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.