ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με ευλάβεια και κατάνυξη ο Αρχιερατικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Χρήστου εκ Πρεβέζης | Τα αγιασμένα χώματα της Κω από τα λείψανα των Αγίων της

0
1355


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Χαρίκλεια Χριστοφή

Με ευλάβεια και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε απόψε στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Αρρεναγωγείου Κω ο εσπερινός της εορτής του Αγίου Νεομάρτυρος Χρήστου εκ Πρεβέζης και στην συνέχεια η Ιερά Παράκλησις προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Χοροστάτησε ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ,  ο οποίος και αναφέρθηκε στο θαυμαστό βίο του Αγίου Νεομάρτυρος Χρήστου από την Πρέβεζα.

Τον εσπερινό τέλεσε ο π. Κωνσταντίνος Καματερός και τους ύμνους απέδωσε κατανυκτικά ο Πρωτοψάλτης-Καθηγητής κ. Γιώργος Σακέλλης.

Βιογραφία
Αν και ναυτικός στο επάγγελμα, ο Άγιος Χρήστος, καθόλου δεν αποξενώθηκε από την χριστιανοπρεπή διαγωγή του. Όταν κάποτε το πλοίο στο όποιο δούλευε έφτασε από την Κρήτη στο λιμάνι της Κω, ο Χρήστος αμέσως έτρεξε στην Εκκλησία, προσευχήθηκε, βρήκε πνευματικό και εξομολογήθηκε.

Μετά από μέρες, όταν πήγαινε για το πλοίο του, συναντήθηκε με γενίτσαρους, που άρχισαν να του βρίζουν την πίστη και το άγιο βάπτισμα. Ο Χρήστος δεν φοβήθηκε και απάντησε στους Τούρκους, ότι ο Μωάμεθ είναι ο κολασμένος αντίχριστος. Γεμάτοι θυμό οι γενίτσαροι, όρμησαν επάνω του και με άγρια χτυπήματα του είπαν ν’ αρνηθεί την πίστη του για να σωθεί. Ο Χρήστος απάντησε απαγγέλλοντας το σύμβολο της πίστης. Τότε αυτοί, τον έβγαλαν έξω από την πόλη και τον έκαψαν ζωντανό.

Οι άπιστοι άφησαν το σώμα του άταφο για ένα μήνα. Αλλά το λείψανο του Αγίου έμεινε αναλλοίωτο και στις πρώτες νύχτες το σκέπαζε κάποιο γλυκό φως, που προερχόταν από τον ουρανό. Μάλιστα, κατά το διάστημα αυτό έκανε και πολλά θαύματα. Όλα αυτά έγιναν στις 5 Αυγούστου 1668 μ.Χ.

Ο Σεβασμιώτατος κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι τα χώματα που πατάμε κρύβουν τα Άγια λείψανα τόσο του Αγίου Νεομάρτυρος Χρήστου από την Πρέβεζα, όσο και του Αγίου Ιωάννου του Ναυκλήρου τα οποία μας προστατεύουν και μας ενδυναμώνουν και είναι άγνωστο πότε θα τα φανερώσει ο Θεός, όπως και της Οσίας Μελούς.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος μοίρασε σε όλους για ευλογία εικονάκια του Αγίου Νεομάρτυρος Χρήστου του Εκ Πρεβέζης.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.