ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η εορτή των Αγίων & Θαυματουργών Αναργύρων στο Τιγκάκι με κ. Ναθαναήλ «Ας ευχηθούμε να μας θεραπεύσουν τον εγωισμό μας»

0
2002


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Ο πανηγυρικός εσπερινών των Αγίων και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού εψάλη απόψε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κοσμά και Δαμιανού στο ιερό εξωκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων με την θαυματουργή εικόνα της οικογένειας Πασσανικολάκη, στο Τιγκάκι.

Ο ναός αυτός θεμελιώθηκε στις 1-6-1975 από τους αείμνηστους ευσεβείς κτήτορες Αντώνιο και Μαρίνα Πασσανικολάκη από τον Ασώματο Ασφενδιού, ως ένδειξη ευχαριστίας προς τους Αγίους Αναργύρους για σωτήρια επέμβασή και προστασία τους, έχοντας την θαυματουργή εικόνα τους.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο π. Σακελλάρης από τον Ασώματο (όπου υπάγεται το εξωκκλήσι) και ο π. Ιωάννης από τη Ζιά.

Έψαλλαν οι Ιεροψάλτες: Γιάννης Κουτσουράης, Γιάννης Κουζούκας, Μιχάλης Γκινής, οι αδελφές Ειρήνη και Μαρία Χατζημιχάλη και Γ. Κιάρης

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής (στον οποίο ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε περαστικά μετά τον πρόσφατο τραυματισμό του στο πόδι)μ ο Τοπικός σύμβουλος Σεβαστιανός Παρβέρης, η Δημοτική σύμβουλος Πόπη Κιαπόκα  και πολλοί προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στον βίο των Αγίων Αναργύρων που θανατώθηκαν από το φθόνο του δασκάλου τους τόνισε με νόημα ότι θα πρέπει να παρακαλέσουμε τους Αγίους να θεραπεύσουν όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή μας από τις αδυναμίες και τα πάθη μας και κυρίως από τον εγωισμό μας που είναι κι αυτός δαιμόνιο.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Γιώργο Πασσανικολάκη, τον αδελφό του κ. Ματθαίο και όλη την οικογένεια των κτητόρων για τη ζεστή φιλοξενία τους  (προσφέρθηκαν παραδοσιακά κεράσματα σε όλους τους προσκυνητές) και τον ευπρεπισμό όλων των χώρων του ναού, δίνοντας τις ευχές και την ευλογία του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κλεμμένη καμπάνα των Αγίων Αναργύρων επεστράφη τελικά, ένα μήνα μετά… (αν και χωρίς το σήμαντρο).

Όπως σχολίαζαν όλοι οι παριστάμενοι παρά την περσινή εξαγγελία οι παρακείμενοι αγροτικοί δρόμοι (που είναι σε κακά χάλια) δεν ασφαλτοστρώθηκαν. Ας ελπίσουμε μέχρι του χρόνου καθώς μεσολαβεί προεκλογική χρονιά.

Βιογραφία
Τα αδέρφια Κοσμάς και Δαμιανός, οι οποίοι έζησαν την εποχή που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος, ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη, και για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν να πιστεύσουν στον Χριστό.

Κάποιοι όμως καλοθελητές διέβαλαν τους αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι Άγιοι Ανάργυροι επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί αυτών στον αυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιον του και ο Καρίνος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό. Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να αλλάξουν και τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις. Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους Αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως τότε οι Άγιοι την θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό. Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστευσαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά σ’ αυτό πού συνέβη και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές.

Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο που τούς είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι’ αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες, τους θανάτωσε και τους έθαψε.

Για την ανεύρεση των λειψάνων τους χρησιμοποιήθηκε κάποιος δαιμονισμένος ο οποίος άρχισε να μαίνεται όταν πέρασε από το σημείο όπου ήταν θαμμένα τα λείψανα των Αγίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ