Κυριακή των Αγίων Πάντων «Τούτη η χαρούμενη πομπή Στα φώτοπαλάτια θα μπει…» Γράφει η κ. Αικ. Σώκιαλη

0
706

Κυριακή των Αγίων Πάντων μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής

Τούτη η χαρούμενη πομπή

Στα φώτοπαλάτια θα μπει

Με τα χρυσά στεφάνια

Κι η νικητήρια κραυγή

Θα συγκλονίσει όλη την γη

Θα σεισει τα επουρανια

Ποια είναι η χαρούμενη πομπή; των Αγίων Πάντων. Όλων των Αγίων. Γνωστών και αγνώστων, ανδρών και γυναικών, παιδιών, νέων και γερόντων.

Πόσοι είναι;

Αμέτρητοι. Αν μπορούμε να μετρήσουμε τα άστρα του ουρανού άλλο τόσο να μετρήσουμε τους Αγίους. Είναι μυριάδες μυριάδων. Από όλες τις ηλικίες, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από όλα τα επαγγέλματα, από όλα τα έθνη, τις φυλές, και τις εποχές.

Μεγάλη ποικιλία καταγωγής, ηλικίας, μορφώσεως και εποχής. Σε όλους όμως υπάρχουν τα ίδια κοινά χαρακτηριστικά: γρανίτη πίστη, ατσάλι αντοχής, πύρινη αγάπη προς τον πλάστη και δημιουργό μας και προς κάθε πλησίον. Στόχος τους; Η μεγάλη συνάντηση με τον Χριστόν. Η αγιότητα και η σωτηρία όλων.

Για αυτό δίδασκαν, κήρυτταν, έγραφαν βιβλία και επιστολές, εμψύχωναν τους γύρω τους και μάλιστα ετοίμαζαν και τους αναμορφωτές του έθνους μας,  που τα πάντα έκαναν για τη σωτηρία του. Δοκιμάστηκαν σκληρά όπως το χρυσάφι στη φωτιά με πολλούς ορατους και αόρατουςτδ εχθρούς.

Μα τι ήταν οι Άγιοι ;  Ανθρωποι σαν κι εμάς. Γεννήθηκαν και έζησαν σε αυτή τη γη που ζούμε κι εμείς. Κατάλαβαν όμως και πίστεψαν ότι αυτή η επίγειος ζωή είναι προσωρινή και σύντομη. Δεν είναι η μόνιμη κατοικία μας.  Για αυτό επιζητούσαν την μέλλουσα ζωή, την χωρίς τέλος,δα την αιωνιότητα.

Τίποτα, ούτε πλούτη, ούτε δόξες, ούτε φρικτά και φοβερά μαρτυρία δεν τους λύγιζαν. Όλα τα άντεχαν με υπομονή και χαρά αρκεί να κερδίσουν τον Χριστό, τον φίλο, Πατέρα και αδελφό όλων μας.

Όλοι απέδειξαν ότι η χριστιανική διδασκαλία μπορεί να εφαρμοστεί από όλους και όλες τις εποχές.

Λάθος μεγάλο, ότι τάχα Η Αγία Γραφή και Ιερά παράδοση στην σημερινή δύσκολη εποχή είναι αδύνατο να εφαρμοστούν.

Τα φωτεινά παραδείγματα των Αγίων μας διαψεύδουν. Έζησαν σε πολύ πιο δύσκολες εποχές. Όμως φάνηκαν γενναίοι αθλητές. Αγωνίστηκαν, νίκησαν και κέρδισαν το στεφάνι της αφθαρσίας.

Όλοι, μας δείχνουν σε ποια ύψη αρετής, μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος και ο πιο αμαρτωλός, με την βοήθεια του τριαδικού μας Θεού. Με τη χάρη του Θεού όλοι είμαστε δυνατοί.

Η εκκλησία μας, μας διαθέτει δύναμη και όπλα κατά της αμαρτίας. Όταν  τα χρησιμοποιούμε καλά μένουμε ανίκητοι, αν όμως τα περιφρονούμε τότε μόνοι μας παραδινόμαστε στον εχθρό.

Βέβαια οι Άγιοι αν και ουρανιοι πολίτες, δεν αδιαφορούν για μας. Παρακαλούν τον Θεό της αγάπης να ενισχύει την πίστη μας και την επιθυμία μας να ζήσουμε συντροφιά με τον Χριστόν, καθαροι με την μετάνοια από κάθε αμαρτία.

Η Αγία μας εκκλησία τιμά όλους τους Αγίους, και καλεί και εμάς το ίδιο, να τους τιμούμε, να ζητούμε την βοήθειά τους και ιδιαίτερα του Αγίου το όνοματος μας. Και η καλύτερη τιμή είναι να προσπαθούμε  να βαδίσουμε τον δρόμο τους, αφού Άγιος σημαίνει αγωνιστής και τιμή Αγίου ίσον μίμηση Αγίου.

Καθημερινά να επαναλαμβάνουμε το τραγούδι τους:

 

Θέλω να γίνω Άγιος

Χριστέ μου για να σε δω

θέλω να γίνω Άγιος

κοντά σου μία μέρα να ρθω

θέλω να γίνω Άγιος

αιώνια μαζί σου να ζω

θέλω να γίνω Άγιος

Χριστέ μου γιατί σε αγαπώ.

 

Καλό Αγώνα

Σωκιαλη Αικατερινη

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ