Ο Πατριάρχης στη Ι. Μονή Ιβήρων με Ηγούμενο Ναθαναήλ– Λειτούργησε ως απλός Ιερέας στην Παναγία Πορταΐτισσα -Χάρισε μία κανδήλα!

3
1359

Στην Ιερά Μονή Ιβήρων βρίσκεται από το πρωί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος όπου λειτούργησε ως απλός Ιερέας στο Παρεκκλήσι της Παναγίας Πορταΐτισσα; και χάρισε μία κανδήλα ως τάμα.

Στην “αγαστή” συνεργασία της ελληνικής πολιτείας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για ζητήματα του Αγίου Όρουςαναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την άφιξή του χθες Παρασκευή στο λιμανάκι της Δάφνης και την υποδοχή του από τον πολιτικό διοικητή Αθανάσιο Μαρτίνο και την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους.

Αγιον Ορος: Στη Μονή Ιβήρων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (βίντεο)

Ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε την αρχή της “συναλληλίας” μεταξύ της ελληνικής πολιτείας για το πολιτικό και διοικητικό κομμάτι του Αγίου Όρους, καθώς συνιστά “αναπόσπαστο” τμήμα της ελληνικής εδαφικής επικράτειας και της “Μητέρας Εκκλησίας” που καθοδηγεί πνευματικώς την μοναστική πολιτεία, τονίζοντας αυτή η σχέση, διαχρονικά, με σεβασμό των κανόνων, “διέγραψε παραγωγική πορεία προς ωφέλεια πάντων” και συνέχισε :

“Η παραβίαση όμως της αρμονίας αυτής διαχρονικώς αποτελεί πηγή προβλημάτων τα οποία διακυβεύουν την ευθυδρομία της εκκλησίας. Ενίοτε και ενταύθα, υπερβάσεις της κοσμικής εξουσίας, προερχόμενες εκ των υπερβορείων μερών, φυτίλισαν το ήρεμον και ήσυχιον του τόπου, αλλά μόνο προς καιρόν, καθώς το άγρυπνον όμμα της Μεγάλης Εκκλησίας, ήτις αποτελεί φυσική μητέρα και προστάτιδα του Αγίου Όρους, η σθεναρά εμμονή των οσίων μοναστών του ‘Αθωνος εις τα καθηγιασμένα εκκλησιαστικά όρια και η ταχύτατη αντίδραση της φίλτατης ελληνικής πολιτείας απεσώβησαν τον κίνδυνο εθνικοποιήσεως του ‘Αθωνος, με την παρείσφρηση του εθνοφυλετισμού, ίνα μη είδωμε το βδέλυγμα της ερημώσεως “.

Ο κ. Βαρθολομαίος ακολούθως έφτασε στις Καρυές, όπου τον υποδέχθηκαν οι ηγούμενοι και οι αντιπρόσωποι των είκοσι μονών. Ακολούθησε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο ηγούμενος της μονής Κουτλουμουσίου Νικόλαος.

Ο κ. Βαρθολομαίος στην αντιφώνησή του εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψή του στο ‘Αγιο Όρος και τη συνάντησή του με τους μοναχούς, “πνευματικά τέκνα της μητέρας εκκλησίας”, όπως είπε χαρακτηριστικά και εξήρε τις αρετές τους και τον πνευματικό τους αγώνα.Ακολούθησε κέρασμα στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας και δείπνο στο αρχονταρίκι.

Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν και συνόδευσαν ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α.Τσίπρα και ο σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους Αλκιβιάδης Στεφανής. Αύριο το πρωί αναμένεται στο ‘Αγιον Όρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα διανυκτερεύσει στη μονή Ιβήρων όπου την επισκέπτεται από το πρωί του Σαββάτου και θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον ναό της Παναγίας της Πορταΐτισσας, πριν αναχωρήσει για τις επισκέψεις του στις μόνες Καρακάλου και Μεγίστης Λαύρας.

 

Την πατριαρχική θεία λειτουργία παρακολούθησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος εξέφρασε, σε δηλώσεις του, τη συγκίνησή του για την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος και τη χαρά του για τη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Με μεγάλη συγκίνηση βρίσκομαι πάλι στο ιερό έδαφος του Αγίου Όρους, στο περιβόλι της Παναγίας και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριακονταετίας από της αναρρήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Οικουμενικό Θρόνο», δήλωσε ο κ. Πικραμμένος και προσέθεσε: «Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να ακούσω τους στοχασμούς του για την πορεία της Ελλάδας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και για όλα τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό τον καιρό, στη νέα εποχή».

«Θα ήθελα να τονίσω, επίσης, το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η κυβέρνηση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και είμαι εδώ για να ακούσω τους γέροντες, τα αιτήματά τους και να κοιτάξουμε να τα επιλύσουμε», προσέθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Οι ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη, οι προσευχές του καθοδηγούν το σύνολο του Ορθοδόξου κόσμου και όλους εμάς σε εποχές δύσκολες με μεγάλες προκλήσεις», δήλωσε από την πλευρά του βουλευτής της ΝΔ, εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, Γιώργος Κουμουτσάκος και προσέθεσε: «Είναι ο λόγος του όαση και κατεύθυνση για κάτι καλύτερο, για ένα καλύτερο μέλλον».

«Μεγάλη τιμή και χαρά που βρισκόμαστε στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιον Όρος», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος του Αλέξη Τσίπρα, και υπογράμμισε: «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, τα λόγια του, οι διδαχές του εξακολουθούν, όχι μόνο να είναι επίκαιρες, αλλά να δίνουν και λύσεις στα δύσκολα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε όλοι, ως ανθρωπότητα».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφτηκε τη Μονή Καρακάλλου, όπου τελέστηκε δοξολογία, το μεσημέρι.

Αργότερα, ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τη Μονή Μεγίστης Λαύρας και θα επιστρέψει στις Καρυές, ενώ το βράδυ είναι προγραμματισμένο να δειπνήσει με μαθητές και εκπαιδευτικούς στην Αθωνιάδα Ακαδημία.

Πηγή: https://www.skai.gr/news/greece/agion-oros-minyma-yper-tis-eirinis-esteile-o-oikoumenikos-patriarxis-vartholomaios-apo-t
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ηταν ο καλύτερο παιδί πριν φυγει απο κοντά μας, νεαρός. Στενοχωρεθήκαμε πολύ τότε.
    Καθε φορά που έρχεται στο νησί-ευκαιρίας δοθείσης- τον βλέπουμε και τα λέμε λίγο, δόξα τω Θεώ.
    Μπορούμε να πούμε τώρα πιά, παίρνοντας υπ όψη και το ιερό του έργο, παραμένει και ακόμα περισσότερο, ο αγαπημένος μας Κώστας- και χρόνια πολλά- Ναθαναήλ.
    ΑΞΙΟΣ

  2. Με την επίσκεψη του Οικουμενικου Πατριαρχη, έχουν σκάσει οι Ρώσοι που ονειρεύονται το Άγιο Όρος. Προσπαθούν να διεισδύσουν με χρήματα δήθεν για εξωραιστικους λόγους, αγοράζοντας συνειδήσεις μοναχών. Δηλώνουν ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ και σκοτώνουν αμάχους στην Ουκρανία. Η δε Ρωσική Εκκλησία και ο πρώην πράκτορας της KGB, Αρχιεπισκοπος Κύριλλος συνεχίζουν να στηρίζουν τον ΠΟΥΤΙΝ. Ας ξυπνήσουν κάποιοι Έλληνες λαϊκοί και ιδιαίτερα ιερείς και μοναχοί Αγιορειτες. Ας δούμε το βρώμικο σχέδιο των Ρώσων απέναντι στο Άγιο Όρος. Εκτός και αν το χρήμα τους έχει κάνει ΠΡΟΔΟΤΕΣ……………

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ