Στη μονή Ιβήρων ο Πατριάρχης: «Αγαστή» η συνεργασία της ελληνικής πολιτείας με την «Μητέρα Εκκλησία»

0
161

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα διανυκτερεύσει στη μονή Ιβήρων όπου αύριο το πρωί θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον ναό της Παναγίας της Πορταΐτισσας , πριν αναχωρήσει για τις επισκέψεις του στις μόνες Καρακάλου και Μεγίστης Λαύρας

Στην «αγαστή» συνεργασία της ελληνικής πολιτείας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για ζητήματα του ‘Αγιου Όρους αναφέρθηκε ο οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, κατά την άφιξή του στο λιμανάκι της Δάφνης και την υποδοχή του από τον πολιτικό διοικητή Αθανάσιο Μαρτίνο και την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους.

Ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε την αρχή της «συναλληλίας» μεταξύ της ελληνικής πολιτείας για το πολιτικό και διοικητικό κομμάτι του Αγίου Όρους, καθώς συνιστά «αναπόσπαστο» τμήμα της ελληνικής εδαφικής επικράτειας και της «Μητέρας Εκκλησίας» που καθοδηγεί πνευματικώς την μοναστική πολιτεία, τονίζοντας αυτή η σχέση, διαχρονικά, με σεβασμό των κανόνων, «διέγραψε παραγωγική πορεία προς ωφέλεια πάντων» και συνέχισε:

«Η παραβίαση όμως της αρμονίας αυτής διαχρονικώς αποτελεί πηγή προβλημάτων τα οποία διακυβεύουν την ευθυδρομία της εκκλησίας. Ενίοτε και ενταύθα, υπερβάσεις της κοσμικής εξουσίας, προερχόμενες εκ των υπερβορείων μερών, φυτίλισαν το ήρεμον και ήσυχιον του τόπου, αλλά μόνο προς καιρόν, καθώς το άγρυπνον όμμα της Μεγάλης Εκκλησίας, ήτις αποτελεί φυσική μητέρα και προστάτιδα του Αγίου Όρους, η σθεναρά εμμονή των οσίων μοναστών του ‘Αθωνος εις τα καθηγιασμένα εκκλησιαστικά όρια και η ταχύτατη αντίδραση της φίλτατης ελληνικής πολιτείας απεσώβησαν τον κίνδυνο εθνικοποιήσεως του ‘Αθωνος, με την παρείσφρηση του εθνοφυλετισμού, ίνα μη είδωμε το βδέλυγμα της ερημώσεως «.

Ο κ. Βαρθολομαίος ακολούθως έφτασε στις Καρυές, όπου τον υποδέχθηκαν οι ηγούμενοι και οι αντιπρόσωποι των είκοσι μονών. Ακολούθησε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο ηγούμενος της μονής Κουτλουμουσίου Νικόλαος. Ο κ. Βαρθολομαίος στην αντιφώνησή του εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψή του στο ‘Αγιο Όρος και τη συνάντησή του με τους μοναχούς, «πνευματικά τέκνα της μητέρας εκκλησίας», όπως είπε χαρακτηριστικά και εξήρε τις αρετές τους και τον πνευματικό τους αγώνα.Ακολούθησε κέρασμα στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας και δείπνο στο αρχονταρίκι.

Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν και συνόδευσαν ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α.Τσίπρα και ο σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους Αλκιβιάδης Στεφανής. Αύριο το πρωί αναμένεται στο ‘Αγιον Όρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα διανυκτερεύσει στη μονή Ιβήρων όπου αύριο το πρωί θα τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον ναό της Παναγίας της Πορταΐτισσας , πριν αναχωρήσει για τις επισκέψεις του στις μόνες Καρακάλου και Μεγίστης Λαύρας.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ