ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με πολλούς προσκυνητές η εορτή της Παναγίας Ελεημονήτριας στο Πελεζίκι Κω | Η μακρά ιστορία της

0
1621


Με την προσέλευση μεγάλου αριθμού προσκυνητών εψάλη απόψε ο πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Μεσοπεντηκοστής στο Εξωκλήσι της Παναγίας Ελεημονήτριας της οικογένειας Κουτσουράδη στο Πελεζίκι (στον παραλιακό δρόμο προς Τιγκάκι, πίσω από το ξεν. Αίολος).

Τον εσπερινό τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυκας της ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωακείμ (ο οποίος κήρυξε και το Θείο λόγο), ο π. Περικλής εφημέριος του ΙΝ Αγίου Παύλου όπου υπάγεται ο ναός) και ο Διάκονος π. Περικλής.

Έψαλλαν: ο Πρωτοψάλτης Ιωάννης Πεταλάς και οι Γιώργος και Γιάννης Κιάρης.

Στην ομιλία του ο Ιεροκήρυκας της ΙΜ π Ιωακείμ αναφέρθηκε στην σημασία της εορτής της Μεσοπεντηκοστής η οποία ενώνει τις δύο εορτές του Πάσχα και της Πεντηκοστής.

Αλλά και στην Παναγία Ελεημονήτρια η οποία τιμάται ιδιαίτερα στην Κω, μιας και ήταν παλιός ενοριακός ναός μέσα στο κάστρο της πόλης.

Μέσα στο Κάστρο της Κω, προϋπήρχε ένα μικρότερο κάστρο βυζαντινό στο οποίο δέσποζε περικαλλής Ναός της Παναγίας Ελεημονήτριας. Όταν καταστράφηκε από το σεισμό οι Ιππότες που έφτιαξαν το σημερινό κάστρο της Νερατζιάς δεν ξαναέχτισαν μέσα σε αυτό την εκκλησία, αλλά οι κάτοικοι έκτισαν το Ναό στην αρχαία αγορά (κοντά στο σπίτι της αείμνηστης Περσεφόνης Κουτσουράδη), όπου και μετέφεραν την εικόνα.

Η εκκλησία αυτή γκρεμίστηκε στο σεισμό του 1933. Οι Ιταλοί δεν επέτρεψαν να αναστηλωθεί και η εικόνα είναι αυτή που σήμερα υπάρχει στην Πνευματική Εστία της Ιεράς Μητροπόλεως για να μας ευλογεί.

Η αείμνηστη Περσεφόνη Κουτσουράδη, αποφάσισε τότε να χτίσει αυτό το εκκλησάκι στο κτήμα της οικογένειάς της, στη μνήμη του αδελφού της Πραξιτέλη Μουζάκη, εις μνημόσυνον αιώνιον.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο καθηγητής κ. Αχιλλέας Κουτσουράδης καθώς και όλα τα μέλη της Οικογένειας Κουτσουράδη και πολλοί προσκυνητές.

Αμέσως μετά προσφέρθηκαν πλούσια κεράσματα σε όλους τους προσκυνητές.

Το πρωί στον ίδιο χώρο εψάλη ο Όρθρος και τελέστηκε η Θεία λειτουργία της εορτής από τον π. Περικλή.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ