Πάτμος: Κατανυκτικός ο Ιερός Νιπτήρας στο Καθολικό της Μονής . Πρωτόγνωρη τελετή λόγω κορονοἵού

0
1045

της Σμαράγδας Μουλιάτη

Φωτό Ματθαίου Μελιανού

Η τέλεση του Ιερού Νιπτήρα δηλαδή της αναπαράστασης του Μυστικού Δείπνου του Χριστού με τους 12μαθητές του και η προσευχή του στον κήπο της Γεθσημανής λίγο πριν την Σταύρωση είναι ένα μοναδικό δρώμενο που τελείται από τον 11 μ.χ αιώνα στην Πάτμο ακριβώς με το Πατμιακό τυπικό την Μεγάλη Πέμπτη. Toν Ιησού Χριστό ενσαρκώνει ο ηγούμενος της Πάτμου και τους μαθητές,  οι μοναχοί και οι ιερείς της Μονής.

Έλκει επισκέπτες απ όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως θρησκείας όπως και όλες οι τελετές για το Πάσχα που γίνονται στην Πάτμο.
Μέχρι και το 2019 ο Ιερός Νιπτήρας τελείτο ανοιχτά στο κοινό και συγκεκριμένα στην πλατεία του Εμμανουήλ Ξάνθου. Φέτος όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια λόγω κορονοιού ο Νιπτήρας τελέστηκε μέσα στην Ιερά Μονή και συγκεκριμένα στο ναό του καθολικού, οι δε προσκυνητές και επισκέπτες την παρακολούθησαν από τον προαύλιο χώρο .

Ήταν πραγματικά μια τελετή πρωτόγνωρη σχετικά για όσους την έχουν ζήσει πριν τον κορωνοιό αλλά τολμώ να πω ότι η τελετή ήταν πιο κατανυχτική και ατμοσφαιρική αλλά στον εξωτερικό χώρο είχε μεγαλύτερη αίγλη και λαμπρότητα.

Την τελετή παρακολούθησε ο υπουργός τουρισμού κ. Κικκίλιας με τη  σύζυγο του.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η το πλύσιμο των ποδών των μαθητών έγινε κανονικά όπως κανονικά έγινε η προσευχή του Χριστού μπροστά στην εικόνα του ελκόμενου Χριστού του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.

Πηγή: https://www.patmostimes.gr/category/14352-katanyxtikos-o-ieros-niptiras-sto-katholiko-tis-monis-protognori-teleti-logo-koronoioy

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ