ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με κατάνυξη ο εσπερινός της εορτής του Αγίου Βασιλείου στο Παλιό Πυλί με κ. Ναθαναήλ

0
1438

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Μεγάλου Βασιλείου απόψε στο φερώνυμο ιερό εξωκκλήσι που βρίσκεται στους πρόποδες του κάστρου, στο Παλιό Πυλί.

Όπως το συνηθίζει κάθε χρόνο, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, τον οποίο πλαισίωναν ο εφημέριος της ενορίας του Αμανιού π. Ιωάννης Καραγιάννης και ο π. Αναστάσιος Τσουκνιάς.

Έψαλλαν οι ιεροψάλτες Αναστάσιος Γιακουμής, Γιώργος Κανδύλης και Γ. Κιάρης.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής και αρκετοί προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Μέγας Βασίλειος ανήκει στα ρηξικέλευθα πνεύματα της ιστορίας, που κυριολεκτικά δημιουργούν την Ιστορία και την ορίζουν.

Αναφέρθηκε μάλιστα κι στο έθιμο της βασιλόπιτας που ξεκίνησε από τον Άγιο Βασίλειο όταν συγκέντρωσαν όλα τα χρυσαφικά προκειμένου να τα δώσουν στον φιλάργυρο Ιουλιανό ο οποίος όμως με θεία επέμβαση δεν επέστρεψε ποτέ στην Καισάρεια.

Τότε οι κάτοικοι της περιοχής ευγνωμοσύνη προς τον Κύριο παρακάλεσαν τον άγιο να κρατήσει τα χρυσαφικά και τα χρήματα για τις ανάγκες των φτωχών.

Ο Μ. Βασίλειος επαίνεσε την προαίρεσή τους και κράτησε το ένα τρίτο για τα ιδρύματα και τα υπόλοιπα έδωσε εντολή να επιστραφούν. Επειδή ήταν δύσκολο να ξεχωρίσει καθένας τα δικά του, ο άγιος διέταξε να κάνουν πίτες και μέσα να βάλουν τα χρυσαφικά και κατά τη διανομή τους, ό,τι τύχαινε στον καθένα να παίρνει. Οι χριστιανοί συμφώνησαν και κατά την ομολογία όλων καθένας βρήκε στο κομμάτι της πίτας που πήρε το δικό του χρυσαφικό. Έτσι από τότε επικράτησε την ημέρα της γιορτής του Αγίου Βασιλείου να κάνουμε Βασιλόπιτα και να βάζουμε νομίσματα για τον «τυχερό» της χρονιάς.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά την οικογένεια του αγαπητού συμπολίτη μας Δαυϊδ Χατζηδαυίδ που έχει αναλάβει τη συντήρησή του (ο αείμνηστος πατέρα ςτου Ιάκωβο είχε αναλάβει γύρω στο 1990 την ανακαίνιση του παλαιού αυτού Ναού το οποίο ανάγεται -όπως και η καστροπολιτεία του παλαιού Πυλιού- στα χρόνια του Οσίου Χριστοδούλου πριν να πάει στην Πάτμο).

Βιογραφία

Ζῇ Βασίλειος, καὶ θανὼν ἐν Κυρίῳ.
Ζῇ καὶ παρ᾽ ἡμῖν, ὡς λαλῶν ἐκ τῶν βίβλων,
Ἰανουαρίοιο θάνες, Βασίλειε, πρώτῃ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ