Αρχική Ειδήσεις Εκκλησία Αφιέρωμα στα ονομαστήρια, του Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου |...

Αφιέρωμα στα ονομαστήρια, του Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου | Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

1
1974
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Αφιέρωμα στα ονομαστήρια, του Μητροπολίτη

Καρπάθου και Κάσσου κ. Αμβροσίου.

 

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

 

Πολλά τα έτη σου Δέσποτα. Ο  Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος ο για πολλά  χρόνια πιστός υπηρέτης του Κυρίου εοορτάζει σήμερα τα ονομαστήριά του. 7/12/2021

Είχα την ευλογία να γνωρίσω τον νυν Αρχιερέα Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσσου κ.κ. Αμβρόσιο, στα εφηβικά μου χρόνια. Γυρνώντας πίσω το ρολόι του χρόνου, ανασύρω από την μνήμη μου, μόνο πλούσιες  αναμνήσεις. Την εποχή εκείνη η ζωή μου στέρησε την μητέρα μου, έτσι έχασα τον κόσμο, και μαζί μια  τάξη του Λυκείου. Τότε  ο πατέρας Αμβρόσιος, στάθηκε δίπλα μου και χάρις την δική του παρηγοριά και τις σοφές πατρικές παραινέσεις του, κατάφερα να συνεχίσω ξανά τις σπουδές μου. Πράγματι υπήρξε  ο σεβάσμιος πατέρας όλων μας. Δεξί χέρι του αείμνηστου μακαριστού Μητροπολίτου Ναθαναήλ Δικαίου του Α’ ο τότε νέος Αρχιμανδρίτης,  ήταν πολύ καλά μορφωμένος πνευματικά και  πλημμυρισμένος από ανθρωπιά και περίσσια  καλοσύνη.

Από τις πρώτες ημέρες της ευεργετικής παρουσίας του στο νησί μας, πέτυχε να κερδίσει όλο το ποίμνιο της Κω.

Με πρωτοπόρο  τον αείμνηστο,  Μητροπολίτη Ναθαναήλ Α’ προσέφεραν μαζί αληθινό και  αξιοθαύμαστο έργο. Ξαναζωντάνεψαν το σώμα της Εκκλησίας και ίδρυσαν την γυναικεία Ιερά  Μόνη του Αγίου Νεκτάριου, ενώ  παράλληλα έκτισαν το Γηροκομείο, ένα  απάνεμο λιμάνι για τους μοναχικούς γέροντες και απόμαχους της ζωής.

Επίσης ιδρύσαν στον χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως,  πλούσια Βιβλιοθήκη και ένα Εκκλησιαστικό Μουσείο, όπου διασώθηκαν και φυλάχτηκαν, ανεκτίμητοι κώδικες,  Ιερές Εικόνες, Εκκλησιαστικά σκεύη,  παλαιά άμφια, βιβλία και άλλα ιερά κειμήλια.

Ο πατήρ Αμβρόσιος είναι  γεμάτος με υπομονή, καρτερικότητα και ατελείωτη ανεκτικότητα απέναντι σε όλους.  Για αυτό και κάθε μέρα, άνθρωποι κάθε λογής του ακουμπούσαν τα προβλήματα τους και ζήταγαν την πολύτιμη συμβουλή του.  Δεν την αρνήθηκε ποτέ και σε κανέναν. Με ζεστή και φιλόξενη καρδιά,  μοίραζε απλόχερα αδελφική  αγάπη σε όλους. Ποτέ δεν τον ακούσαμε να βαρυγκομήσει,  να εκνευριστεί, να αγανακτήσει ή  να κάνει ενοχλητικές παρατηρήσεις και  να πληγώσει τους γύρω του. Πάντα είχε ένα καλό λόγο για όλους.

Ακόμη και τότε που ο Κύριος κάλεσε κοντά του  τον μακαριστό Μητροπολίτη μας και πνευματικό του πατέρα, Ναθαναήλ, Α’ ο πατήρ Αμβρόσιος υπέφερε στωικά  και αυτή την τραγωδία.

Τα δύσκολα εκείνα  χρόνια της Χούντας, την δεκαετία του 70, το φιλόξενο σπίτι του πατρός Αμβροσίου και η ζεστή αγκαλιά της αείμνηστης μητέρας του Χρυσής, αποτελούσαν μαζί με την Μητρόπολη, το  καταφύγιο για κάθε κατατρεγμένο.  Στα ανήσυχα χρόνια της εφηβείας μας, πολλά παιδιά πλησιάσαμε στην κηρήθρα της Ιεράς  Μητροπόλεως και αποκομίσαμε ό,τι καλλίτερο και ωφέλιμο για την μετέπειτα ζωή μας.

Ο τότε Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος από τους πρώτους μήνες της παρουσίας του στην Κω, φρόντισε να  ξαναζωντανέψει  το Κατηχητικό Σχολείο, για μικρούς αλλά και για ενήλικες. Επίσης  είχε φτιάξει μια ομάδα από  εθελοντές που βοηθούσαν σε δύσκολες ώρες τα αναξιοπαθούντα άτομα. Χαρακτηριστική ήταν  εκείνη η  φοβερή πλημμύρα της 17ης  Ιανουαρίου του 1968, ημέρα του Αγίου Αντωνίου, όπου η Ιερά  Μητρόπολης πρώτη έσπευσε να ανακουφίσει τους πλημμυροπαθείς.

Επίσης είχε φροντίσει να δημιουργήσει  μικρή Εκκλησιαστική μικτή χορωδία, που έψαλλε στις μεγάλες γιορτές και ιδιαίτερα  κατά την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ ενίσχυσε και την παρουσία της Φιλόπτωχου αδελφότητας

‘Ο Άγιος Ιωάννης ο Ναύκληρος’.

Πιστός υπηρέτης της Εκκλησίας, εδώ και πολλά  χρόνια, ο πατήρ και επίσκοπος Αμβρόσιος,  μεταδίδει την αγνότητα και τον καλοσυνάτο χαρακτήρα του,  σε όλους του Ιερείς που συνεργάζεται.

Την ίδια επιτυχημένη και δημιουργική πορεία συνεχίζει και στα νέα του υψηλά,  Αρχιερατικά  καθήκοντα, στα δυο διπλανά νησιά.

Έμεινε κοντά μας περίπου 12 χρόνια, τα 10 μαζί με τον μοναδικό και αγαπητό μακαριστό   Μητροπολίτη μας Ναθαναήλ Α’ που τόσο πρόωρα μετοίκισε  στους Ουρανούς. Τα δε υπόλοιπα δυο τρία, μέχρι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, να  εκτιμήσει τις ικανότητες του και να τον καλέσει για πνευματικό ταγό στα  τυχερά, πανέμορφα  νησιά   Κάρπαθο και Κάσσο.

Ο αποχωρισμός για μας ήταν πολύ βαρύς και η πνευματική αγάπη,   που είχαμε στον πατέρα Αμβρόσιο τόσο δυνατή, που όμως δεν στάθηκε αρκετή ώστε να τον εμποδίσουμε στο νέο τιμητικό κάλεσμα του Κυρίου. Σίγουρα η Ξάνθη, η ιδιαίτερη πατρίδα του, θα είναι υπερήφανη για το άξιο τέκνο της, αλλά και τα γειτονικά μας νησιά, πολύ τυχερά που έχουν ένα τέτοιο ακριβό και δραστήριο Ποιμενάρχη.

Η απόσταση και οι ξεχωριστές συνθήκες ζωής του καθενός,  μας κράτησαν μακριά του, για πολλά    χρόνια.

Με την ευλογημένη επιλογή του πνευματικού του τέκνου,  Ναθαναήλ Β’ ως  Μητροπολίτου Κω-Νισύρου, είχαμε την ανέλπιστη χαρά να συναντήσουμε ξανά τον αξιαγάπητο Μητροπολίτη Αμβρόσιο στο νησί μας. Αλλά και  άλλη μια επίσκεψη του κατά τα εγκαίνια της προτομής του αξέχαστου μακαριστού  Αρχιερέα Ναθαναήλ Α,’ μας γέμισε ξανά με ξεχωριστή ικανοποίηση.  Όπως θυμάμαι,  πάρα πολλά παιδιά που ήμασταν μαθητές στο τότε ενιαίο Γυμνάσιο-Λύκειο, ωφεληθήκαμε από την παρουσία του  τότε Αρχιμανδρίτη Αμβροσίου στην Κω.

(30 χρόνια πριν… 14 Ιουλίου 1991…Ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ Αμβρόσιος εγκαινιάζει τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας πόλεως Καρπάθου. Δεξιά του στη φωτογραφία ο νυν Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και αριστερά του ο νυν Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και ο προς χειροτονιαν Διάκονος π.Καλλίνικος.)

Τα περισσότερα ήμασταν παπαδοπαίδια.  Ο Κώστας ο Καματερός, γιος  του αξέχαστου παπά Γιάννη,  που σήμερα  ακολουθεί τον δρόμο της Ιεροσύνης, ο Κώστας ο Σκανδαλίδης ο γιος του παπά Γιώργη, φτασμένος πολιτικός,  ο πρόωρα αδικοχαμένος Στέργιος Πίκουλας, ο γιος του παπά Κωσταντή,  ο αξέχαστος Αριστείδης ο Ζαμάγιας, ο γιος του παπά Αντώνη από το Πυλί και

γνωστός δικηγόρος. Ο Νίκος ο Ζουμπουλίκος ο γιος του παπά Κώστα από το Ασφενδιού και  η υπογράφουσα κόρη του παπά Δημήτρη.

Υπήρχαν και  πολλά άλλα παιδιά και  ας με συγχωρέσουν που δεν θυμάμαι ακριβώς το επίθετο τους, αφού η γομολάστιχα του χρόνου, ξεθωριάζει την μνήμη, όπου πηγαινοέρχονταν από την Μητρόπολη, είτε για να διαβάσουν στην καλά οργανωμένη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως, είτε για  να κάνουν πρόβες στην Εκκλησιαστική χορωδία.

Αξέχαστα δημιουργικά χρόνια που αν και πέρασαν μας άφησαν μια γεύση ευγνωμοσύνης στο πρόσωπο του αξιοσέβαστου πατέρα Αμβρόσιου.

Ο σημερινός Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσσου Αμβρόσιος, αφιέρωσε όλη του την ζωή στην Εκκλησία, απαρνήθηκε τις εγκόσμιες απολαύσεις και  τις ανέσεις και επέλεξε  από πολύ νέος, τον δύσβατο δρόμο του μοναχισμού. Αν και συνάντησε κάθε είδους σκάνδαλα και δυσκολίες, έμεινε πάντα πιστός και αφοσιωμένος στο δύσκολο πνευματικά έργο του.

Τα λίγα αυτά λόγια ευγνωμοσύνης, ας γίνουν ταπεινή ευχή ώστε τα  χρόνια αυταπάρνησης και  υπηρεσίας του στην Εκκλησία,  να γίνουν  χιλιάδες.

Ξανθίππη Αγρέλλη.

Ἡ ἐνθρόνισή του τελέσθηκε στόν Μητροπολιτικό ἱερό Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Ἀπερίου τήν 10η Ἰουλίου 1983, παρουσίᾳ τοῦ ἐκπροσώπου τῆς Α.Θ.Π. τοῦ Οἰκουμ. Πατριάρχου κυροῦ Δημητρίου, Μητροπολίτου Ρόδου κυροῦ Σπυρίδωνος καί τῶν Μητροπολιτῶν Κώου κυροῦ Αἰμιλιανοῦ, Λέρου, Καλύμνου καί Ἀστυπαλαίας (μετέπειτα Γάνου καί Χώρας) κυροῦ Νεκταρίου, Περιστερίου κ.Χρυσοστόμου, τῶν Ἐπισκόπων Ροδοστόλου κ.Χρυσοστόμου καί Δωδώνης κ.Χρυσοστόμου, τῶν Πανοσ. Καθηγουμένων τῆς ἱ. Μονῆς ἁγ.Ἰωάννου Θεολόγου Πάτμου καί Πατριαρχικοῦ Ἐξάρχου κυροῦ Ἰσιδώρου καί τῆς ἱερᾶς Μονῆς Μεγίστης Λαύρας κυροῦ Ἀθανασίου, τῶν Ἐλλογιμοτάτων Καθηγητῶν τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τῆς Χάλκης κ.Βασιλείου Ἀναγνωστοπούλου καί κ.Κων/νου Καλλινίκου, τοῦ Ταξιάρχου κ.Δημητρίου Μανίκα, τῶν Βουλευτῶν τοῦ Νομοῦ, τοῦ Νομάρχου Δωδεκανήσου, τῶν Δημάρχων Κῶ κ. Κων/νου Καΐσαρλη καί Καρπάθου κ.Γεωργίου Μακρῆ, τοῦ Κοινοτάρχου Ἀπερίου Καρπάθου κ.Μιχαήλ Λαμπρινοῦ, τῶν Διοικητικῶν καί Δημοτικῶν Ἀρχῶν τῆς Ἐπαρχίας, χιλίων διακοσίων Κώων καί πλήθους λαού.

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 1979 Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ Ο ΑΡΧΙΜ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΠΑΠΑΔΑΚΙΑ ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΙΤΖΗΣ νυν ηγουμενος Ι. ΜΟΝΗΣ ΙΒΗΡΩΝ ΑΓ ΟΡΟΥΣ

==============================================

=========

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ π.ΑΜΒΡΟΣΙΟ ΚΑΜΠΟΥΡΟΓΛΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ