Η συνέντευξη με τον Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου για τα τρία χρόνια από την ενθρόνισή του
Συνέντευξη στη
Ροδούλα Λουλουδάκη
Θυμάμαι την πρώτη φορά που τον συνάντησα! Ήταν δυό μήνες μετά την ενθρόνισή του, το καλοκαίρι του 2018, όταν όλα για εκείνον ήταν καινούργια στη Σύμη. Μου είχε πει ότι επιδιώκει να κυκλοφορεί, να βρίσκεται ανάμεσα στους ανθρώπους κι ότι αυτό θα συνεχίσει να κάνει, αλλάζοντας τα μέχρι τότε δεδομένα στη νησί.
Πριν από μερικές ημέρες, με δέχτηκε πάλι, αυτή τη φορά στις νέες εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητρόπολης, οι εργασίες για την οποία ολοκληρώθηκαν από τον Μάιο του 2019. Το κτήριο ήταν εγκαταλελειμμένο με πολλά προβλήματα και οι ανάγκες για επιδιορθώσεις μεγάλες. Σήμερα η Ιερά Μητρόπολη Σύμης, στέκει αγέρωχη κι η παρουσία του Χρυσόστομου Β’, Μητροπολίτη Σύμης, Χάλκης, Τήλου και Καστελλορίζου, είναι επιβλητική εντός της.
Με κέρασαν μπακλαβά και λικέρ μαστίχα, εκείνο το συννεφιασμένο πρωινό. Η γεύση πάντα στις εκκλησίες και τα μοναστήρια είναι μοναδική, σκέφτηκα και πάλι. Ο δεσπότης είχε μία ώρα για εμένα. Στην αίθουσα αναμονής, στη γραμματεία σε λίγο θα έφταναν τα επόμενα προγραμματισμένα ραντεβού.
Σεβασμιότατε, ήταν όπως τα περιμένατε όταν ήρθατε εδώ;
Ήταν όπως τα περίμενα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες ή προβλήματα. Είναι πολύ σημαντικό ότι κι εγώ προέρχομαι από νησιωτική περιφέρεια. Από την Κω ήρθα, πιο κάτω, πιο νότια. Πρόκειται βέβαια για τέσσερα μικρά νησιά και η μόνη δυσκολία είναι η πρόσβαση σ’ αυτά γιατί δεν βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική σειρά για να υπάρχει τακτική συγκοινωνία, αλλά κατά περίπτωση το αντιμετωπίζουμε.
Έχουμε δρομολογήσει πάρα πολλά ζητήματα, έχουν αποκατασταθεί πολλές εκκρεμότητες με τη χάρη πάντοτε και τη δύναμη του Αγίου Θεού, με την προστασία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη μας. Πάντοτε και στις δύσκολες και στις εύκολες στιγμές καταφεύγουμε στη βοήθειά του και στην προστασία του και απολαμβάνουμε τις δωρεές που η Χάρη του, μας δίνει καθημερινά.
Θα ήθελα να μας πείτε τι γίνεται με το Γηροκομείο του Πανορμίτη. Λειτουργεί;
Όπως γνωρίζετε, το Γηροκομείο επαναλειτούργησε την ίδια ακριβώς περίοδο με την εγκατάστασή μου στη Σύμη. Δηλαδή, τον Μάρτιο του 2018 εγκαταστάθηκα και τον Νοέμβριο του 2018, την παραμονή της πανηγύρεως του Πανορμίτη μας, είχαμε αυτή τη χαρά και τη δυνατότητα να εγκαινιάσουμε τις αποκατεστημένες, πλήρως αναδιοργανωμένες εγκαταστάσεις του Γηροκομείου, το οποίο είχε κλείσει επί μία δεκαετία.
Έγιναν εκτεταμένες παρεμβάσεις από τη Μονή του Πανορμίτη, έγινε αποκατάσταση του κτηρίου, εγκαταστάθηκε ο εξοπλισμός σε μία μορφή αξιοζήλευτη μπορώ να πω.
Επομένως λειτουργεί τώρα που μιλάμε!
Λειτουργεί ασφαλώς. Έχει τρεις τροφίμους, υπάρχει καταστατικό λειτουργίας. Λειτουργεί ως Ξενώνας Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, με δικό του καταστατικό ενταγμένο στον κανονισμό λειτουργίας της Ιεράς Μονής του Ταξιάρχου Μιχαήλ, του Πανορμίτη. Είναι εγκατεστημένοι τρεις φιλοξενούμενοι.
Και ποια χωρητικότητα έχει;
Μέχρι 20 άτομα.
Γιατί μόνο τρεις, επομένως;
Προφανώς επειδή δεν υπάρχει ανάγκη για παραπάνω. Ο κανονισμός λειτουργίας κι οι προϋποθέσεις φιλοξενίας είναι διαθέσιμες προς κάθε ενδιαφερόμενο από το γραφείο της Μονής του Πανορμίτη, για να ενημερωθεί. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον θα έλεγα κι αυτό είναι ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να το σκεφτούμε.
Ωστόσο, δεν θα έλεγα ότι είναι αρνητικό πάντοτε διότι είναι καλό οι ηλικιωμένοι και οι γέροντες γενικά να παραμένουν στις οικογενειακές εστίες τους, να μην απομακρύνονται από τη φροντίδα και την περιποίηση των παιδιών τους και των εγγονιών τους. Είναι καλό να ζουν μέχρι το τέλος της ζωής τους τη χαρά της οικογενειακής θαλπωρής. Τα Ιδρύματα είναι για τις περιπτώσεις εκείνες που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Θεωρείτε ότι το Γηροκομείο και η μεταφορά ηλικιωμένων σ’ αυτό είναι θέμα ταμπού;
Υπάρχει κι αυτή η διάσταση μέσα στην ανθρώπινη σκέψη. Όμως δεν νομίζω ότι είναι αυτό που επικρατεί στην απόφαση κάποιου να πάει ή να μην πάει. Είναι οι δυνατότητες κάποιου που υπάρχουν μέσα στο σπίτι του. Το κατά πόσο μπορούν να τον περιποιηθούν και να τον φροντίσουν ενώ και η παρουσία παππούδων στο σπίτι είναι ωφέλιμη για το μεγάλωμα των εγγονιών.
Μόνο Συμιακοί μπορούν να φιλοξενηθούν;
Όχι, μπορούν κι από τη Ρόδο. Καταρχάς προηγούνται οι γέροντες των τεσσάρων νησιών της Μητροπόλεως και μετά των λοιπών νησιών της Μητροπόλεως. Οι συνθήκες είναι πολύ καλές και με μία επίσκεψη εκεί θα το διαπιστώσετε. Προς το παρόν, απασχολείται το ίδιο προσωπικό που απασχολείται στη Μονή Πανορμίτη ενώ το 2018 καλύφθηκε και θέση νοσηλευτή, διευθυντή-προϊσταμένου.
Από απόψεως καθαριότητας, φροντίδας, περιποίησης και μαγειρείων καλύπτεται από τον κανονισμό λειτουργίας της Μονής. Αυτό που πάντοτε ήταν πρόβλημα και υπήρχε αναστολή στην απόφαση των ανθρώπων να έρθουν ή να μην έρθουν ήταν το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Διότι μόλις φέτος, μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες κατάφερε ο Δήμος Σύμης να στελεχώσει το ιατρείο της Σύμης με τρεις ειδικευμένους γιατρούς και αγροτικούς. Οπότε για ό,τι συνέβαινε στους ηλικιωμένους θα έπρεπε να γίνει η μεταφορά τους στη Ρόδο.
Ακόμη ισχύει αυτό, γιατί δεν το έχουμε εμπεδώσει ότι έχουμε γιατρούς κι αυτό λειτουργεί ανασταλτικά στην απόφαση των ανθρώπων να έρθουν στο Γηροκομείο. Γιατί τους λέγαμε: «εμείς σας παρέχουμε τον χώρο, τη φροντίδα, σας παρέχουμε το οτιδήποτε, πλην όμως όσον αφορά την υγεία, σας παρέχουμε ό,τι παρέχει και σ’ εμάς η Σύμη». Κι ήταν ανασταλτικός αυτός ο παράγοντας. Κι ακόμη στη συνείδηση και την ψυχολογία των ανθρώπων δεν έχει αλλάξει αισθητά κάτι.
Σε τι ηλικία και σε ποια κατάσταση θα πρέπει να είναι για να φιλοξενηθεί κάποιος;
Καταρχάς, πρέπει να είναι αυτοεξυπηρετούμενος, άντρας ή γυναίκα από τα 75 χρόνια και πάνω.
Ποιους στόχους έχετε, Σεβασμιότατε; Δείξατε ήδη ότι υλοποιείτε τους στόχους σας!
Η Μητρόπολή μας είναι νεοσύστατη. Δεν είχε περάσει και δεν έχει περάσει στη συνείδηση των ανθρώπων ότι έχει γίνει αυθυπόστατη Μητρόπολη! Όλα αυτά τα χρόνια, τα τέσσερα νησιά ήταν επαρχίες μιας μεγάλης Μητροπόλεως, της Μητροπόλεως Ρόδου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν και στο νησί της Σύμης, που είναι πλέον η έδρα της Μητροπόλεως, οι κατάλληλες υποδομές για τις οποιεσδήποτε δραστηριότητες μιας Μητροπόλεως. Και οι άνθρωποι δεν είχαν συνηθίσει την παρουσία του Μητροπολίτου τόσο συχνά ανάμεσά τους.
Τώρα δημιουργούμε άλλη σχέση, συναναστροφές και συνεργασίες με τους ανθρώπους. Η ανακαίνιση και επαναλειτουργία του Γηροκομείου, η ανακαίνιση και λειτουργία της Μητροπόλεως… Οι αναστηλώσεις και παρεμβάσεις στα καμπαναριά των εκκλησιών, η προσπάθεια που γίνεται και ήδη η θετική ανταπόκριση από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού για το ιστορικό καμπαναριό του Αγίου Ιωάννου, του Μητροπολιτικού Ναού. Η αποκατάσταση και ανάδειξη του παλιού κοιμητηρίου του Αγίου Ιωάννου το οποίο θα είναι επισκέψιμο και είναι ανενεργό, από το 1924. Στόχος είναι η δημιουργία Πνευματικού Κέντρου.
Με μία πιο προσωπική ερώτηση θα ήθελα να κλείσουμε αυτή την κουβέντα! Πάντα τον δρόμο του Θεού θέλατε να ακολουθήσετε;
Εκ νεαρής ηλικίας. Επιλογή συνειδητή από τα 14 μου χρόνια. Πήγα στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία του Αγίου Όρους, απ’ όπου αποφοίτησα. Μετά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στη Θεολογία και ύστερα στις τάξεις του Κλήρου. Τη μητέρα μου την έχασα πολύ νωρίς! Κληρικό με πρόλαβε ο πατέρας μου.
Είχε τελειώσει ο χρόνος που είχε στη διάθεσή του, απέξω περίμενε ένας ιερέας ήδη και ο Μερκούριος στη γραμματεία είχε πολλά που προέκυψαν στο μεταξύ για να τα θέσει υπ’ όψιν του. Την επόμενη ημέρα τον συνάντησα πάλι. Ανάμεσα στον κόσμο, αυτή τη φορά, όπως είναι η επιδίωξή του.