ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή
Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου στο φερώνυμο ιερό εξωκκλήσι στην Καρδάμαινα, το οποίο αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου Πάτμου.
Βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία ανάμεσα στο Κάστρο της Αντιμάχειας και την Καρδάμαινα. Δωρέα του αείμνηστου κτήτωρος και δωρητή Φιλίππου Π. Σακελλαρίου.
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Περαντωνάκης και ο π. Ηλίας Καμπάκης από την Αντιμάχεια.
Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καρδάμαινας Νίκος Πόγιας και αρκετοί προσκυνητές από την Καρδάμαινα και το υπόλοιπο νησί.
Έψαλλαν ο Γιώργος Μιαούδης από την Αγ. Τριάδα Αντιμάχειας, ο μικρός και χαρισματικός Ευάγγελος Παλούμπης και ο Γ. Κιάρης.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ευχήθηκε στην Ηγουμένη γερόντισσα Χριστονύμφη, στον π. Ηλία και στις μοναχές της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου Πάτμου που δεν μπόρεσαν και φέτος να έρθουν λόγω της έκτακτης κατάστασης έτη πολλά και ευλογημένα. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αν δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την Αγάπη του Θεού μας δεν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στον εαυτό μας και τους άλλους. Να προσπαθούμε με την προσευχή μας να ζητούμε το έλεος του Θεού και να βάζουμε μεσίτες τους Αγίους. Απόψε βάζουμε τον Απόστολο Φίλιππο μεσίτη γι αυτό».
Βιογραφία Αγίου Αποστόλου Φιλίππου
Ἀρθεὶς Φίλιππος ἐκ ποδῶν ἐπὶ ξύλου,
Τὰ τῶν ποδῶν σοι νίπτρα Σῶτερ ἐκτίνει.
Ἤρθης κἀκκεφαλῆς δεκάτῃ Φίλιππε τετάρτῃ.
Ο Άγιος Φίλιππος ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές του Κυρίου. Καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, απ’ όπου και ο Ανδρέας με τον Πέτρο. Τον κάλεσε μαθητή Του ο ίδιος ο Κύριος, και κατόπιν ο Φίλιππος έφερε στον Κύριο το Ναθαναήλ. Παραθέτουμε ορισμένα χωρία της Καινής Διαθήκης, στα οποία ο άναγνώστης μπορεί να μάθει περισσότερα για το Φίλιππο, σχετικά με τη ζωή του κοντά στο Χριστό: Ματθ. ι’ -3, Μάρκ. γ’ -18, Λουκ. στ’ -14, Ιωάν. α’ 44-49, Ιωάν. ιβ’ 20-23, Πράξ. α’ 13. Αξίζει, όμως, να αναφέρουμε ένα διάλογο ( Ευαγγέλιο Ιωάννου, ιδ’) που είχε ο Φίλιππος με τον Κύριο, όπου δίνει αφορμή στον Κύριο να φανερώσει ο ίδιος ότι είναι ομοούσιος με τον Πατέρα Θεό.
Είπε λοιπόν ο Φίλιππος: «Κύριε, δεῖξον ἡμῖν τὸν πατέρα καὶ ἀρκεῖ ἡμῖν» (Κύριε, αποκάλυψε μας, δείξε μας τον Πατέρα, και αυτό μας αρκεί).
Και ο Κύριος μεταξύ άλλων του απάντησε: «Οὐ πιστεύεις ὅτι ἐγὼ ἐν τῷ πατρὶ καὶ ὁ πατὴρ ἐν ἐμοί ἐστι; τὰ ῥήματα ἃ ἐγὼ λαλῶ ὑμῖν, ἀπ᾿ ἑμαυτοῦ οὐ λαλῶ· ὁ δὲ πατὴρ ὁ ἐν ἐμοὶ μένων αὐτὸς ποιεῖ τὰ ἔργα» (Δεν πιστεύεις, Φίλιππε, ότι εγώ είμαι αχώριστα συνδεδεμένος με τον Πατέρα, ώστε εγώ να είμαι και να μένω μέσα στον Πατέρα και ο Πατέρας να είναι και να μένει μέσα μου; Είμαι δε τόσο πολύ ενωμένος, ώστε αυτά πού σας διδάσκω δεν είναι από τον εαυτό μου. Άλλα ο Πατέρας μου πού μένει μέσα μου, αυτός ενεργεί τα υπερφυσικά έργα).
Η παράδοση αναφέρει ότι ο Φίλιππος κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πάρθους και πέθανε μαρτυρικά στην Ιεράπολη της Συρίας.
Το σεπτό σκήνωμα του αποστόλου για πολλά χρόνια στόλισε τον ιερό ναό που είχε κτισθεί στην Ιεράπολη προς τιμή του αγίου. Η δε αγία κάρα του τιμήθηκε από διάφορους αυτοκράτορες, όπως τον Θεοδόσιο, τον Ηράκλειο και άλλους με τις βασιλικές σφραγίδες τους. Μετά την άλωση της Βασιλίδος των πόλεων από τους Λατίνους κατά το 1204 μ.Χ. το σεπτό λείψανο μεταφέρθηκε στην Κύπρο και για πολλά χρόνια φυλασσόταν στο χωριό Άρσος (Αρσινόη της Πάφου) στον ιερό ναό που κτίστηκε εκεί προς τιμή του αποστόλου. Αργότερα ένα μέρος των λειψάνων για ευλογία διανεμήθηκε σε διάφορα μέρη. Η θήκη δε με την ιερή κάρα προ του 1788 μ.Χ. για μεγαλύτερη ασφάλεια μετακομίσθηκε στην Ιερά Μονή του Σταυρού στο Όμοδος και εκεί φυλάσσεται μέχρι σήμερα.
Βιογραφία Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου του εν τη Ρόδο μαρτυρήσαντος που εορτάζει την ίδια μέρα
Ύδρα ανύδρω νυν ρέει ύδωρ ξένον,
Tων ιαμάτων εκ σορού Kωνσταντίνου.
Ο Άγιος Κωνσταντίνος γεννήθηκε στην Ύδρα και ο πατέρας του ονομαζόταν Μιχαήλ, η δε μητέρα του Μαρίνα.
Δεκαοκτώ χρονών έφυγε από την Ύδρα και πήγε στη Ρόδο, κοντά στον Τούρκο ηγεμόνα Χασάν Καπετάν. Εκεί ο Κωνσταντίνος παρασύρθηκε και έξισλαμίστηκε, με το όνομα Χασάν και για τρία χρόνια απολάμβανε μεγάλες τιμές. Αργότερα όμως, συναισθάνθηκε το ολίσθημα του και άρχισε να μετανοεί. Έκανε ελεημοσύνες και έκλαψε πικρά. Τελικά, για να εξιλεωθεί αποφάσισε να μαρτυρήσει. Βρήκε λοιπόν κάποιο πνευματικό, εξομολογήθηκε και ζήτησε την ευχή του να μαρτυρήσει. Ο πνευματικός του όμως τον απέτρεψε, διότι φοβήθηκε το νεαρό της ηλικίας του. Ο Κωνσταντίνος έκανε υπακοή, εγκατέλειψε τη Ρόδο και πήγε στην πόλη Κρίμι, κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη και από ‘κει στο Άγιον Όρος.
Στην Μονή Ιβήρων, προετοιμάστηκε για το μαρτύριο και αφού πήρε την ευχή των πατέρων ήλθε στη Ρόδο. Εκεί, παρουσιάστηκε στον ηγεμόνα και με θάρρος ομολόγησε τον Χριστό. Τα βασανιστήρια που ακολούθησαν ήταν φρικτά. Τελικά τον απαγχόνισαν στις 14 Νοεμβρίου 1800 μ.Χ.
Σήμερα, στη γενέτειρα του την Ύδρα, υπάρχει λαμπρότατος Ναός στο όνομα του, όπου βρίσκεται και το ιερό του λείψανο.
Βοήθεια σε όλο τον κόσμο να είναι ο Άγιος Φίλιππος, πάντα άξιος και υγιείς να είσαι Νίκο να προσέχεις τον Άγιο Φίλιππο . Αισθητή σωματική απουσία σου αδελφέ βοήθεια σου
.