ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Εσπερινός Αγίου Φανουρίου & Φανουρόπιτες στην πόλη της Κω – Κλειστές οι φυλακές και ο ναός του Αγ. Φανουρίου λόγω κορονοϊού

2
1728

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Για δεύτερη χρονιά φέτος, λόγω πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος εορτασμός στον ιερό ναό του Αγίου Φανουρίου στις Δικαστικές Φυλακές Κω που συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου και αμέτρητες Φανουρόπιτες, ωστόσο ο εσπερινός πραγματοποιήθηκε κανονικά σε ναούς της πόλης μας (φωτό και βίντεο από Τίμιο Σταυρό και Παναγία Φανερωμένη).

Η αγάπη και η τιμή με την οποία περιβάλλεται ο Άγιος Φανούριος έγινε αφορμή να δημιουργηθούν διάφορες ωραίες και ευλαβείς παραδόσεις στο λαό μας, ανάμεσα στις οποίες είναι και το εορταστικό έθιμο της «Πίτας του Αγίου Φανουρίου», ή της «Φανουρόπιτας» που γίνεται την παραμονή της εορτής του. Η πίτα αυτή είναι συνήθως μικρή και στρογγυλή σαν μικρός άρτος, μοιράζεται στους πιστούς και γίνεται άλλοτε για να φανερώσει κάποιο χαμένο αντικείμενο ή κάποια χαμένη υπόθεση ή ακόμα να φανερώσει την υγεία σε κάποιον ασθενή.Υπάρχει επίσης και παράδοση ότι με τη πίτα αυτή γίνεται μνεία της μητέρας του, αλλά άγνωστο για ποιο λόγο.

Πόσες φορές δεν έχουμε χάσει κάποιο προσωπικό αντικείμενο, πολύ αγαπημένο και η μαμά μας έφτιαχνε φανουρόπιτα για να το βρούμε; Αν όχι πολλές, σίγουρα μία φορά στη ζωή του έχει τάξει κανείς φανουρόπιτα στον Άγιο Φανούριο, για να του «φανερώσει» αυτό που έχασε. Πότε όμως ξεκίνησε αυτό το έθιμο και γιατί;

Για την ζωή του Αγίου Φανουρίου, τον οποίο τιμάμε με αυτή τη νηστίσιμη πίτα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του αγίου, η οποία ήταν μία σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ’ τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ’ την».

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σε όλες τις εκκλησίες έγινε λειτουργία εκτός απο το ναό της φυλακής…κρίμα κ ΑΔΙΚΟ…ξεχασμένοι απο όλους Χρονια τωρα…

  2. Χρόνια πολλά γιατί δεν διαβάζονται τα ονόματα στην στην αρτοκλασία και στον φανουρόπιτα;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ