ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ο εσπερινός της Αγίας Χριστίνας με πολλούς προσκυνητές στο Αμανιού

0
3429

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Ο πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Αγίας Χριστίνας στο φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Χριστίνας, της οικογένειας του κ. Βασίλη Μουζουράκη ,στο Αμανιού εψάλη απόψε με ευλάβεια και κατάνυξη παρουσία αρκετών προσκυνητών.

Τον εσπερινό τέλεσαν οι Ιερείς:  π. Κωνσταντίνος Κουκούλας, π. Ηρακλής Ζωγραφάκης και π. Ιωάννης Καραγιάννης, εφημέριος των Εισοδίων της Θεοτόκου Αμανιού όπου υπάγεται το Ιερό παρεκκλήσιο. Παρών ήταν και ο π. Μιχάλης Τσακίρης,

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών με τους ιεροψάλτες Αμανιού, Αναστάσιο και Γεώργιο.

Πάνω από την κεντρική είσοδο δεσπόζει η ψηφιδωτή εικόνα της Αγίας Χριστίνας Αγιογραφημένη από τον ίδιο τον κ. Μουζουράκη όπως και πολλές άλλες από τις εικόνες που βρίσκονται μέσα στον Ναό.

Το Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Χριστίνας θεμελίωσε η αείμνηστη Χριστίνα Διακοδημήτρη το 1987 και αποπεράτωσαν ο κ. Βασίλης και η κ. Χρυσάνθη Μουζουράκη το 1995.

Όπως κάθε φορά μετά το πέρας του Εσπερινού προσφέρθηκαν σε όλο τον κόσμο κεράσματα της οικογένειας συνοδευόμενα από το εξαιρετικό κρασί παραγωγής του ιδιοκτήτη.

Ο κ. Βασίλης και η κ. Χρυσάνθη μας μίλησαν για το ιστορικό του ιερού παρεκκλησίου και για το κτήμα Αγίας Χριστίνας που διαμόρφωσαν εξαιρετικά οι ίδιοι (βίντεο).

Αγία Χριστίνα η μεγαλομάρτυς-24 Ιουλίου: Το άφθαρτο λείψανο και ο θαυμαστός βίος

ΑΓΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ: Η Αγία μεγαλομάρτυς Χριστίνα, καταγόταν από την Τύρο της Συρίας και ήταν κόρη του στρατηγού Ουρβανού (περί το 200 μ.Χ.).

Ο πατέρας της, της έχτισε έναν πύργο και την έβαλε μέσα σ’ αυτόν. Μάλιστα κατασκεύασε αγάλματα των ειδώλων και την διέταξε να θυσιάσει σ’ αυτά. Εκείνη όμως τα έκανε όλα κομμάτια.

Για αυτές της τις πράξεις, η Αγία Χριστίνα υποβλήθηκε σε βασανιστήρια από τον ίδιο της τον πατέρα και μετά φυλακίστηκε.

Στην φυλακή την άφησαν νηστική για να πεθάνει από την πείνα.

Όμως, άγγελος Κυρίου της πήγαινε τροφή και της θεραπεύτηκαν όλες οι πληγές της.

Μετά την έριξαν στην θάλασσα, όπου έλαβε το Άγιο Βάπτισμα από τον ίδιο τον Χριστό και άγγελος Κυρίου την έβγαλε στην στεριά.

Μόλις έγινε γνωστό ότι είχε διασωθεί, ο πατέρας της πρόσταξε και την έκλεισαν πάλι στην φυλακή.

Την νύχτα που ακολούθησε ο πατέρας της πέθανε και την θέση του στο αξίωμα του στρατηγού την πήρε κάποιος ονόματι Δίων.

Αυτός οδήγησε την μάρτυρα στο δικαστήριο. Και εκεί η αγία ομολόγησε την πίστη της. Αμέσως οργίστηκε και διέταξε να αρχίσουν τα βασανιστήρια.

Κατά την διάρκεια των βασανιστηρίων πολλοί πίστευσαν στον Χριστό. Μετά το Δίωνα ανέλαβε κάποιος Ιουλιανός.

Αυτός έριξε την Χριστίνα μέσα σε πυρακτωμένη κάμινο, σε ένα κλουβί με φίδια δηλητηριώδη, τα οποία αντί να την δαγκώσουν της έγλυφαν τα πόδια με ευσπλαχνία, μετά της έκοψαν τους μαστούς από όπου χύθηκε γάλα αντί για αίμα και της έκοψαν και την γλώσσα.

Όλα αυτά τα μαρτύρια τα υπέμεινε με καρτερία και στο τέλος με κοντάρια που την χτύπησαν παρέδωσε το πνεύμα, λαμβάνοντας τον στέφανο του μαρτυρίου, και περνώντας στην αιώνια ζωή.

Το αδιάφθορο Λείψανο της Μεγαλομάρτυρος Χριστίνας, άγνωστο πότε, μεταφέρθηκε από την Συρία όπου μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη και κατατέθηκε σε Ναό προς τιμήν της στην περιοχή του Ιερού Παλατίου, απ’ όπου αφαιρέθηκε κατά την Φραγκοκρατία και μεταφέρθηκε στη Βενετία.

Το 1252 μ.Χ. το Λείψανο κατατέθηκε στη Μονή του Αγίου Μάρκου στο Τορσέλλο και το 1340 μ.Χ. μεταφέρθηκε στο Ναό του Αγίου Ματθαίου στο Μουράνο.

Το 1435 μ.Χ. ο Πάπας Ευγένιος Δ’ διέταξε την μεταφορά του στο Ναό του Αγίου Αντωνίου, επίσης στο Τορσέλλο. Το 1793 μ.Χ. μεταφέρθηκε στη Μονή της Μάρτυρος Ιουστίνης Βενετίας και το 1810 μ.Χ. στο Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Αμπέλου, όπου και σήμερα φυλάσσεται, κατατεθημένο σε κρυστάλλινη λάρνακα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ