ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με μεγαλοπρέπεια ο εσπερινός & η εορτή του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στο Πλατάνι | κ. Ναθαναήλ τον επόμενο μήνα τα θυρανοίξια του Ι. Παρεκκλησίου του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού

0
3298

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ εψάλη απόψε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ε στον ΙΝ Αγ. Αθανασίου και Αρχαγγέλου Γαβριήλ στο Πλατάνι.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Γενικός Αρχιερατικός π. Ιωάννης , ο Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυκας της ΙΜ π. Ιωακείμ, ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος και οι Ιερείς: π. Περικλής Κιάρης, π. Κωνσταντίνος Καματερός, π. Αναστάσιος Τσουκνιάς και ο εφημέριος του ΙΝ π. Αναστάσιος Γιώτης.

Έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του ΙΝ, Τρύφων Γεωργίου και ο Ιεροψάλτης Ιωάννης Μπαϊρακταρίδης (με την ευχάριστη παρουσία μικρών παιδιών στο αναλόγιο).

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής και πολλοί προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην Χάρη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και στην αρμονική συνύπαρξη των κατοίκων στην περιοχή του Κερμεντέ (με τους πρώτους κατοίκους που ήρθαν από την αρχαία Κέραμο της Μ. Ασίας και στην συνέχεια και στην συνέχεια με την ανταλλαγή των πληθυσμών με την κατοίκηση των συμπολιτών μας μουσουλμάνων) που μετέπειτα καθιερώθηκε να λέγεται και Πλατάνι.

Ανέτρεξε επίσης στο ιστορικό ανέγερσης του Ιερού Ναού αρχές της δεκαετίας του 1970, από τον Μακαριστό προκάτοχό του κυρό Ναθαναήλ Δικαίο τον Ίμβριο, κατανοώντας την ιδιαιτερότητα της περιοχής Όπου καθόλου τυχαία δεν αφιερώθηκε ο Ιερός Ναός εκτός από τον Άγιο Αθανάσιο και στον Αρχάγγελο Γαβριήλ ο οποίος είναι ο Αρχάγγελος της Ειρήνης καθώς ήταν αυτός που είπε το «Δόξα εν υψίστοις θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».. Με πρώτο εφημέριο τον νεαρό τότε π. Ιωάννη, τον σημερινό Γενικό Αρχιερατικό ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες της ανέγερσης του εν λόγω Ιερού ναού και ο πρώτος εφημέριος που έφτιαξε επίσης και την ενοριακή αίθουσά του.

Σε ότι αφορά το ιστορικό της Ιεράς Εικόνας (που βρίσκεται στο προσκυνητάρι και η οποία μοιράστηκε σε μικρές εικονίτσες στους προσκυνητές) την έφερε από την μικρά Ασία η οικογένεια Χατζηβελούδου, χάνοντας όλα τα υπάρχοντά τους κατά τον διωγμό. Όμως ο Αρχάγγελος τους φύλαξε κι έφτασαν εδώ ζωντανοί φέρνοντας μαζί την ιστορική αυτή εικόνα του.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους και ιδιαιτέρως τον εφημέριο του Ιερού ναού π. Αναστάσιο Γιώτη όχι μόνο για τη συντήρηση και τον ευπρεπισμό του υπάρχοντος ναού αλλά και για την ολοκλήρωση της ανέγερσης του νέου ιερού παρεκκλησίου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ανατολικά του ΙΝ (φωτό) τα θυρανοίξια του οποίου θα πραγματοποιηθούν στην εορτή του 24 Αυγούστου, με αφορμή και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Αμέσως μετά τον πανηγυρικό εσπερινό μαζί με τον άρτο προσφέρθηκαν γλυκίσματα από την αδελφότητα γυναικών του ΙΝ Αγίου Αθανασίου & Αρχαγγέλου Γαβριήλ.

 

(βίντεο από KOS TV ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΩ)

Το πρωί της Τρίτης 13/07/2021 ημέρα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και  προεξήρχε της Θείας λειτουργίας.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

 

Βιογραφία

Τῶν σῶν ἀγαθῶν ὥσπερ οὐκ ἔχω κόρον,
Ὡς οὐδ’ ἑορτῶν, Γαβριὴλ Ἄρχων Νόων.
Τῇ δεκάτῃ δὲ τρίτῃ συναγήοχεν ὧδε Γαβριήλ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ