ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Β’ Χαιρετισμοί με τον Σεβασμιώτατο στον Ασώματο Ασφενδιού- Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βλαχέρνας

2
1873

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Β’ Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο σήμερα Παρασκευή και ο Σεβασμιώτατος ανηφόρησε στον επιβλητικό Ιερό Ναό του Ασωμάτου Ασφενδιού, όπου και χοροστάτησε στην ακολουθία με ιερουργό τον π. Σακελλάριο.

Τους ύμνους απέδωσαν γλυκά και κατανυκτικά οι αδελφές Ειρήνη και Μαρία Χατζημιχαήλ.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ιστορικό ιερό προσκύνημα της Παναγίας των Βλαχερνών που συνδέεται με τον Ακάθιστο ύμνο.

Στο μεγάλο ιστορικό αυτό θρησκευτικό συγκρότημα υπηρετούσαν συνολικά 74 άνθρωποι (πρεσβύτεροι, διάκονοι, υποδιάκονοι, αναγνώστες, διακόνισσες, ψάλτες και θυρωροί).

Εκεί, δέσποζε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βλαχέρνας, που απεικόνιζε τη μητέρα του Θεού ολόσωμη με τα χέρια υψωμένα, γι’ αυτό την ονόμαζαν και ΥΨΙΧΕΡΟΎΣΑ, ενώ, στο στήθος της, σε μορφή εγκολπίου, παριστανόταν ο Χριστός

Πολλά είναι τα θαύματα που προσάπτονται στην Υπεραγία Θεοτόκο, τη Βλαχέρνα. Η Άννα η Κομνηνή αναφέρει το θαύμα του πέπλου που ανασηκωνόταν από το πρόσωπο της Θεοτόκου στην εικόνα Της, ανάλογα με τις περιστάσεις.

Το γνωστότερο όμως και σπουδαιότερο θαύμα Της ήταν η σωτηρία της Πόλης από τους Αβάρους, το καλοκαίρι του 626 μ.Χ., που την πολιορκούσαν, ενώ ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, με το μεγαλύτερο μέρος του στρατού, για να προστατέψει τα σύνορα του κράτους, βρισκόταν σε εκστρατεία και σε πόλεμο με τους Πέρσες, που είχαν αρπάξει τον Τίμιο Σταυρό από τους Αγίους Τόπους,

Αφύλακτη όπως ήταν η Πόλη από στρατό, δέχτηκε τότε την πολιορκία των Αβάρων, που είχαν έρθει σε συνεννόηση με το βασιλιά των Περσών, Χοσρόη, να την καταλάβουν και να αρπάξουν τους θησαυρούς της.

Ο Πατριάρχης Σέργιος, κρατώντας την εικόνα της Παναγίας, που πάντα προστάτευε την Πόλη, πραγματοποίησε την περιφορά των τειχών, τονώνοντας έτσι τους στρατιώτες.

Στην τρομερή ναυμαχία που ακολούθησε, ο στόλος των εχθρών κυριολεκτικά καταστράφηκε, η πολιορκία λύθηκε, η νίκη των Βυζαντινών υπήρξε περίλαμπρη και αποδόθηκε στην Κυρία Θεοτόκο.

Στο ναό της Παναγιάς των Βλαχερνών, τότε, συγκεντρώθηκαν οι πιστοί ακολουθώντας τον Πατριάρχη κι όλη τη νύχτα όρθιοι, ακάθιστοι, έψαλλαν ευχαριστήριους ύμνους στην Υπέρμαχο Στρατηγό. Έψαλλαν τον Ακάθιστο Ύμνο, που, ψάλλεται κάθε Παρασκευή βράδυ στην Εκκλησία μας τις πέντε Εβδομάδες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.. Τότε, που, όλοι οι πιστοί στέλνουν τις ευχαριστίες τους και τους χαιρετισμούς στην Υπεραγία Θεοτόκο για την Αγία Σκέπη Της και την Προστασία Της!

Στην περίοδο της Εικονομαχίας, η εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών, εξαφανίστηκε, προφανώς κρύφτηκε από τους εικονόφιλους χριστιανούς, για να μην πέσει στα χέρια των Εικονομάχων και την καταστρέψουν. Ξαναβρέθηκε, σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση, το 1030, κρυμμένη στον τοίχο του ναού κατά τις εργασίες της ανακαίνισής του από το Ρωμανό τον Αργυρό.

Σήμερα, από το μεγάλο ναό και το ανάκτορο των Βλαχερνών δεν έχει απομείνει τίποτα σχεδόν

Στη θέση του παλιού ναού, υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι της Παναγίας, που χτίστηκε το 1867 από μια συντεχνία γουναράδων της Πόλης. Αργότερα προστέθηκαν κι άλλα κτίσματα εκεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Κατά τη διάρκεια όμως των ταραχών του Σεπτέμβρη του 1955, τα κτήρια αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς και ξανακτίστηκαν εκ θεμελίων από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα τον Α΄.

Η γιορτή που γινόταν στις Βλαχέρνες για την επίσημη κατάθεση της Εσθήτος της Θεοτόκου, στις 2 Ιουλίου κάθε χρόνο, ήταν από τις πλέον επίσημες της Πόλης, σχεδόν πολιουχική και δημιούργησε πολλές αντίστοιχες γιορτές στη γύρω επικράτεια της Θράκης, της Μ.Ασίας και ιδιαίτερα στον Ελλαδικό χώρο, με τη δημιουργία των Δεσποτάτων της Ηπείρου και του Μυστρά, στις μεσαιωνικές μονές της Άρτας, της Ηλείας, της Αρκαδίας, και πολλές εκκλησίες στην Ήπειρο, στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο, στο Αιγαίο.

Στις μέρες μας, κάθε χρόνο, στους Α΄ Χαιρετισμούς γίνεται στις Βλαχέρνες πρωινή Θεία Λειτουργία και στις 2 Ιουλίου, γίνεται πανηγύρι και περιφορά της Αγίας Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο π. Σακελλάριος προσφωνώντας τον Σεβασμιώτατο τον ευχαρίστησε μεταξύ άλλων για την παρουσία του παρομοιάζοντας τη φλόγα του κεριού που άναψε στην είσοδο εισερχόμενος στο ναό με την φλόγα της αγάπης του.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μεγάλη η Χάρη Του Ασωματου μας,όλες οι Εκκλησίες είναι ευλογημενες αλλά ο Ασωματος είναι λατρεία!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ